ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

200202 ΘΕΣΜΟΣ


ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΡΑΜΑΣ                                              

βραδιές γνωριμίας με το ρεμπέτικο τραγούδι και τον κόσμο του

περίοδος δεύτερη
δέκατος έβδομος κύκλος συναντήσεων

Τι ακριβώς είναι αυτές οι συναντήσεις και ποιος είναι ο στόχος τους;
Όπως υπάρχουν και λειτουργούν λέσχες ανάγνωσης, αποτελούμενες από φίλους του βιβλίου, ας φανταστούμε μια «λέσχη ακρόασης», στην οποία ακούγονται και σχολιάζονται ρεμπέτικα τραγούδια, από φίλους του είδους. Ο όρος λέσχη δεν σημαίνει πως πρόκειται για κάποιο κλειστό κλαμπ, απεναντίας, οι συναντήσεις αυτές είναι ανοικτές για όποιον επιθυμεί, αρκεί φυσικά να το έχει δηλώσει στην ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΡΑΜΑΣ και να έχει εγγραφεί.
Στόχος των συναντήσεων αυτών, τις οποίες συντονίζει ο δάσκαλος Δημήτρης Καζάκης, είναι η διερεύνηση των λόγων που συνηγορούν στην ανάδειξη του ρεμπέτικου τραγουδιού ως σημαντικού στοιχείου του λαϊκού μας πολιτισμού.

Πότε αρχίζουν οι συναντήσεις και μέχρι πότε θα διαρκέσουν;
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν από την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου και κάθε Τετάρτη, μέχρι και τις 4 Μαρτίου, και θα ξεκινούν στις 8:00 το βράδυ ακριβώς.

Πού γίνονται οι συναντήσεις;
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν και φέτος στο κτήριο «Κυριάκος Δοματζόγλου», Χατζηανέστη 13, όπου βρίσκονται και τα γραφεία της Οικολογικής Κίνησης Δράμας.

Πώς μπορεί κάποιος να τις παρακολουθήσει;
Μπορεί οποιοσδήποτε, αρκεί να δηλώσει συμμετοχής στα τηλέφωνα 6946798382, 6973344209 και 6942607495 ή στο μέιλ ecodrama@otenet.gr

Τι χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος που επιθυμεί να παρακολουθήσει;
Δεν είναι απαραίτητο να έχει έρθει στις προηγούμενες συναντήσεις, ούτε φυσικά απαιτούνται κάποιες ειδικές γνώσεις. Κάθε κύκλος είναι αυτόνομος και απαιτείται μόνο η συνέπεια εκείνων που εγγράφονται, για να μη στερήσουν τη θέση από άλλους ενδιαφερόμενους. Αν χρειάζεται κάτι είναι η αγάπη για το ρεμπέτικο τραγούδι και η διάθεση να μοιραστεί κάποιος αυτή την αγάπη με άλλους.

Τι θα περιλαμβάνει ο φετινός κύκλος;
Επειδή φροντίζουμε σε κάθε κύκλο συναντήσεων να υπάρχει η απαραίτητη σύνδεση με το σήμερα, γεγονός που δίνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα ιστορικά στοιχεία που μελετούμε, φέτος θα έχουμε ως αφορμή δύο σημαντικά φαινόμενα-γεγονότα που συνέβησαν στη χώρα μας.
Το πρώτο είναι η τεράστια εμπορική επιτυχία που γνώρισε η κινηματογραφική ταινία «Ευτυχία», με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στις σκοτεινές αίθουσες πολλές χιλιάδες συμπατριωτών μας και να γνωρίσουν έτσι τη ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, αλλά και πολλά στοιχεία για το ρεμπέτικο και το λαϊκό μας τραγούδι.
Το δεύτερο είναι η ανάδειξη, για πρώτη φορά, μιας γυναίκας, της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, γεγονός σημαντικότατο για τη θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία.

Θέμα, λοιπόν, του φετινού μας κύκλου είναι «Γυναίκα και γυναίκες στο ρεμπέτικο τραγούδι». Δηλαδή πώς «εικονίζεται η γυναίκα μέσα στα τραγούδια, αλλά και ποιες γυναίκες, κυρίως ως τραγουδίστριες, έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση του ρεμπέτικου.

Απολογισμός τού μέχρι τώρα έργου:
Στους 16 μέχρι τώρα κύκλους συναντήσεων έχουν προβληθεί περισσότερες από  9.500 (για την ακρίβεια 9.771) διαφάνειες με εικόνες και κείμενα, και παρουσιάστηκαν πάνω 160 video με αποσπάσματα από ταινίες ή ντοκιμαντέρ για την εποχή που κάθε φορά εξετάζεται. Έχουν ακουστεί 1.369 διαφορετικά -το τονίζουμε, διαφορετικά- τραγούδια και μουσικά αποσπάσματα σε αυθεντικές εκτελέσεις. Σ’ αυτό τον αριθμό είμαστε ακριβείς, διότι γίνεται προσπάθεια να μην ακούγεται δυο φορές το ίδιο τραγούδι, εκτός αν αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο.
Επιπλέον έχουν δοθεί περισσότερες από 260 σελίδες σημειώσεων με βιογραφικά, ιστορικά, στατιστικά ή άλλα στοιχεία, καθώς και κείμενα σχετικά με το αστικό λαϊκό τραγούδι (καθώς και 316 τραγούδια σε 16 αναμνηστικά CD).

Δεν υπάρχουν σχόλια: