ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

121112 ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ


Το ένα πουλάκι:
Έχουμε κόψει και τις «έρευνες»!

Παλαιότερα, αν θυμόσαστε καλά, κάθε τόσο σχολιάζαμε και μια έρευνα που θεωρούσαμε ότι έχει ενδιαφέρον.
Τη σχολιάζαμε τόσο από πλευράς αποτελεσμάτων, όσο και από πλευράς μεθοδολογίας.

Αυτά κόπηκαν. Άλλη μια παράπλευρη απώλεια της κρίσης.
Ξέρετε, μερικά πράγματα που έρχονται ως επακόλουθα ενός δυσάρεστου γεγονότος είναι συχνά χειρότερα από το γεγονός αυτό καθαυτό.

Δηλαδή, είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς τι είναι πιο τραγικό για τη ζωή του. Να βρίσκεται σε μια οικονομική κρίση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δουλειά, τα εισοδήματα και το επίπεδο διαβίωσής του, ή το γεγονός ότι, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, μιλάει συνεχώς για την κρίση.

Τι θέλω να πω.
Προχθές μιλούσαμε για τη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Λέγαμε ότι βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της… μεσαίας κατηγορίας.

Είμαι βέβαιος ότι οι κάτοικοι των χωρών που είναι κατά πολύ φτωχότερες από τη δική μας, δεν ασχολούνται από το πρωί μέχρι το βράδυ με την οικονομία της χώρας τους.

Εμείς το κάνουμε.
Έτσι, από αυτή της άποψη, θεωρώ ότι βρισκόμαστε στην τελευταία, με διαφορά, θέση του ευρωπαϊκού χάρτη… ψυχολογικής κατάστασης των πολιτών.

Λέγαμε όμως για τις έρευνες που, λόγω κρίσης, τις αφήσαμε στην άκρη. Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα τέτοια, η οποία διεξήχθη από δύο καθηγητές σε δύο διαφορετικά πανεπιστήμια.
Ένα στη Γερμανία (πάλι;) κι ένα στη Τζόρτζια των ΗΠΑ.

Τα ονόματα των καθηγητών, για την ιστορία, είναι δρ Κρίστιαν Κρολ και δρ Σεμπάστιαν Πακούντα, το δε αντικείμενο της έρευνας είναι η ανακάλυψη ενός ιδανικού ημερήσιου προγράμματος για τις γυναίκες και, όπως θα καταλάβετε, αναφέρεται στις εργαζόμενες μητέρες.

Το άλλο πουλάκι:
Πώς οργανώθηκε η έρευνα.

Ρωτήθηκαν 909 γυναίκες για το πώς κατανέμεται ο χρόνος τους καθημερινά, ενώ παράλληλα σημείωναν και τον βαθμό ικανοποίησης που τους δίνει κάθε μια από τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν.

Ξέρω τι σκέφτεστε. Γιατί 909 κι όχι 900 ή 1000 γυναίκες; Θα σας πω το μυστικό. Πρώτα πρώτα, όταν, η έρευνα γίνεται με ερωτηματολόγια, οι επιστήμονες δίνουν στους ερωτώμενους έναν αριθμό ερωτηματολογίων, αλλά δεν γνωρίζουν πόσα ακριβώς θα πάρουν πίσω συμπληρωμένα. Αυτοί πήραν 909.

Γιατί δεν πέταξαν τα 9 στη θάλασσα, ώστε να υπάρχει ένας στρογγυλός αριθμός, τον οποίο διαχειρίζεσαι και ευκολότερα στις στατιστικές;
Διότι, ακριβώς, το 909 δίνει μεγαλύτερο επιστημονικό κύρος σε μια έρευνα απ’ ό,τι το 900. Αφήστε που, όταν αφαιρέσεις κάποια ερωτηματολόγια, ακόμη και στην τύχη, θεωρείται ότι αλλοιώνεις το δείγμα.

Απάντησαν, λοιπόν, οι γυναίκες, πήραν οι επιστήμονες τις απαντήσεις, τις επεξεργάστηκαν και δημιούργησαν το ιδανικό πρόγραμμα 16 ωρών για μια γυναίκα.
Γιατί 16 και όχι 24; Διότι τις υπόλοιπες 8 υποτίθεται ότι κοιμόμαστε.

Θα σας παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα σε κατηγορίες που κάναμε εμείς, χωρίς πολλά σχόλια, αφού από μόνα τους μιλούν ξεκάθαρα:
33 λεπτά για μετακινήσεις, 36 λεπτά στη δουλειά, 46 λεπτά ύπνος (προφανώς μεσημεριανός) ενώ άλλα τόσα ενασχόληση με τα παιδιά!

Οι δουλειές του σπιτιού (47 λεπτά) μαζί με το μαγείρεμα (50 λεπτά) και τα ψώνια (56 λεπτά) καταλαμβάνουν σχετικά λίγο χρόνο, ειδικά αν υποθέσουμε ότι τα ψώνια δεν είναι μόνο εκείνα του σπιτιού από το σούπερ μάρκετ αλλά και τα προσωπικά της κάθε γυναίκας.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Το υπόλοιπο πρόγραμμα έχει ενδιαφέρον.

48 λεπτά στον υπολογιστή, 55 λεπτά στην τηλεόραση και 57 λεπτά στο τηλέφωνο, για τα οποία προβληματιστήκαμε αν έπρεπε να τα συνυπολογίσουν με τα προηγούμενα ή με τα 82 λεπτά… κοινωνικοποίησης.

Ας πάμε και στον πιο «προσωπικό» χρόνο και προσέξτε, παρακαλώ, τις κατηγορίες: 75 λεπτά για φαγητό. Λογικό! 68 λεπτά άσκησης, θα έλεγα απαραίτητο! 78 λεπτά χαλάρωσης. Μάλλον υπερβολικό, εκτός αν βάλουμε μέσα το μπάνιο την τουαλέτα (αν με εννοείτε) κατηγορίες που δεν υπάρχουν ξεχωριστά στις απαντήσεις. Τέλος έχουμε 73 λεπτά για διαλογισμό και η προσευχή. Ασχολίαστο!

Αν καθίσατε να κάνετε το άθροισμα, πράγμα απίστευτο για όσους τουλάχιστον γνωρίζω προσωπικά, θα βρήκατε ότι, για να συμπληρωθούν οι 16 ώρες, χρειάζονται άλλα 106 λεπτά. Ε, λοιπόν, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, στο ιδανικό ημερήσιο πρόγραμμα μιας γυναίκας, αυτά τα 106 λεπτά είναι διαθέσιμα για… σεξ!

Όπως καταλαβαίνετε, εδώ εγείρονται τεράστια ζητήματα, διότι, όπως έλεγε κι ένας καπάτσος πωλητής προς τις πελάτισσές του, «το επιθυμητό δεν είναι πάντοτε και εφικτό».

Από τα λίγα που γνωρίζω, χωρίς να είμαι ειδικός, γι’ αυτά τα 106 λεπτά (ας τα κάνουμε 105, θα καταλάβετε γιατί) χρειάζονται… έχουμε και λέμε 105 διά 5 (πολλά βάζω, αλλά το κάτω για στρογγυλοποίηση) ίσον είκοσι ένας (21)… άνδρες!
Δεν ξέρω, αν με πιάνετε!
Τι σου είναι η επιστήμη!



Δεν υπάρχουν σχόλια: