ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

121128 ΚΟΝΤΙΝΟ


Το ένα πουλάκι:
Διπλό το κακό!

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι Δήμοι της χώρας είναι πρωταθλητές στη διαφθορά. Τώρα αρχίζουμε και μαθαίνουμε ότι έχουν και άλλου είδους κατορθώματα στο ενεργητικό τους.

Πριν τα συζητήσουμε, ας δούμε λίγο ποιο είναι το πρόβλημα με τους Δήμους. Ε, λοιπόν, εμείς έχουμε καταλήξει πως το πρόβλημα εντοπίζεται εκεί ακριβώς που βρίσκεται και το θετικό στοιχείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο ότι είναι… τοπική.
Τι λένε κατά καιρούς διάφορα στελέχη της; Ότι είναι η μορφή εξουσίας που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη.
Αυτό αναφέρεται ως μεγάλο πλεονέκτημα, αφού η εξουσία αυτή μπορεί να αφουγκράζεται τις ανάγκες, τα προβλήματα, τις ανησυχίες αλλά και τις δυνατότητες των πολιτών και αναλόγως να πράττει.

Εδώ όμως βρίσκεται και το αδύνατο σημείο της.
Στις τοπικές κοινωνίες, όλοι γνωρίζονται με όλους. Ο κάθε πολίτης έχει άμεση πρόσβαση σε κάποιον τοπικό άρχοντα και, όπως είναι φυσικό (;) δεν αφήνει ανεκμετάλλευτη αυτή του την προσωπική επαφή με την εξουσία.

Έτσι, ξεκινώντας από διάφορες μικροχάρες, φτάνουμε σε σκανδαλώδεις υποθέσεις, από τις οποίες όμως όλοι έχουν να κερδίζουν, όχι απαραιτήτως οικονομικά οφέλη.

Ας δούμε όμως τα νέα κατορθώματα των Δήμων που σας υποσχεθήκαμε. Διαβάζω από τον τύπο: «Το Ελεγκτικό Συνέδριο ξεκίνησε, για πρώτη φορά, γενικευμένους ελέγχους στα έσοδα των δήμων -μέχρι τώρα ελέγχονταν μόνοι οι δαπάνες τους- αποκαλύπτοντας όργιο παρανομιών που ξεπερνούν κάθε πρόβλεψη, με τους περισσότερους ΟΤΑ να εμφανίζονται να μην εισπράττουν ούτε τα βεβαιωθέντα.

Τι συμβαίνει δηλαδή;
Οι Δήμοι δεν φροντίζουν (είναι μια πολύ διακριτική έκφραση) για την είσπραξη πολλών εσόδων από δημότες κι έτσι τα ταμεία τους εμφανίζουν τεράστια ελλείμματα. Το έχουμε συζητήσει πολλές φορές ότι στη χώρα αυτή με μεγάλη ευκολία κάνει ο καθένας τον χουβαρντά, όταν δεν πρόκειται για δικά του λεφτά, αλλά του δημοσίου.

Τι είδους έσοδα είναι αυτά;
Πρώτα πρώτα δεν εισπράττουν το λεγόμενο ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) καθώς για χιλιάδες δημότες τους – ιδιοκτήτες δεν διαθέτουν τα στοιχεία των ακινήτων τους.

Το άλλο πουλάκι:
Αυτό λέγεται φιλολαϊκή πολιτική.

Όπως και το να μην εισπράττουν ούτε τις βεβαιωμένες προς αυτούς οφειλές. Το παράδοξο εδώ είναι ότι κάνουν το κορόιδο εξίσου οι δημοτικές αρχές με τις εκάστοτε αντιπολιτεύσεις.

Γιατί;
Διότι είναι εξίσου φιλεύσπλαχνοι προς τους συνδημότες τους. Αλήθεια, ποιος είναι αυτός που θα απαιτήσει να πληρώνει ο καθένας  ό,τι χρωστάει. Αμέσως θα τεθεί στη μαύρη λίστα για τις επόμενες εκλογές. Οπότε κάνει το κορόιδο και ασκεί… φιλολαϊκή πολιτική με τα λεφτά του δημοσίου.

Αυτό βεβαίως είναι μέγιστη αδικία, διότι δεν είναι όλοι δημότες μπαταχτσήδες, ούτε όλοι χρωστάνε τα ίδια. Όταν επομένως οι Δήμοι αδιαφορούν για την είσπραξη των οφειλομένων, κάποιοι αυτομάτως γίνονται μάγκες (τζάμπα) και κάποιοι κορόιδα.

Το χειρότερο είναι ότι οι μάγκες αποθρασύνονται κιόλας.
Για παράδειγμα, σε κάποιον φανταστικό Δήμο μιας φανταστικής χώρας, οι γείτονες ενός δημοτικού γηπέδου έπαιρναν (δηλαδή έκλεβαν) ρεύμα από τους προβολείς που, σημειωτέον, έκαιγαν όλη νύχτα για τον… γάμο του Καραγκιόζη!

Όταν κάποτε άλλαξε η δημοτική αρχή στον φανταστικό αυτόν Δήμο και οι καινούρια πήγε να κάνει ένα νοικοκύρεμα, αποκαλύφθηκε η απάτη και το τζάμπα ρεύμα κόπηκε.
Τι φαντάζεστε ότι έκαναν οι τζαμπατζήδες δημότες; Μάλιστα! Πήγαν να ζητήσουν τα ρέστα, διότι… «πώς οι άλλοι μας έδιναν ρεύμα κι εσείς μας το κόβετε;»

Τι άλλο όμως διαπίστωσε ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης;
Ξαναδιαβάζω από τον τύπο: «Όργιο παρατηρείται και στον τρόπο που εκμεταλλεύονται –και εισπράττουν- για λογαριασμό των δημοτικών ταμείων έσοδα από εκμετάλλευση και ενοικίαση πλατειών και κοινόχρηστων εν γένει χώρων σε καταστήματα εστίασης, αναψυχής κ.λπ.»

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Όλα τζάμπα.

Λες και είναι περιουσία του κάθε δημάρχου ή του κάθε δημοτικού συμβούλου. Τζάμπα παραχωρούν από λατομεία μέχρι νεκροταφεία, το κυριότερο όμως είναι πως μένουν αναξιοποίητα τα περισσότερα δημοτικά ακίνητα, τα οποία είτε δίνονται προς εκμετάλλευση εντελώς χαριστικά είτε μένουν να ρημάζουν.

Θέλετε να σας μιλήσω πάλι για τον φανταστικό Δήμο της φανταστικής χώρας που λέγαμε πριν;
Όταν κάποτε άλλαξε η δημοτική αρχή, με έκπληξη διαπίστωσαν ότι κάποια από τα δημοτικά ακίνητα ενοικιάζονταν σε ιδιώτες έναντι ενοικίου, το οποίο δεν έφτανε ούτε για να πληρωθεί ο λογαριασμός της ΔΕΗ, που πληρώνονταν από τον Δήμο.

Ευτυχώς όλα αυτά δεν συμβαίνουν εδώ γύρο αλλά στη φαντασία μόνο κάποιων πολιτών ή εκ πολύ μακρινούς Δήμους για τους οποίους ξεκινούν πλέον και εισαγγελικές έρευνες…

Ναι, ας πούμε εκεί στην Αττική σε κάποια δημοτική επιχείρηση για τον καλλωπισμό των κοινόχρηστων χώρων απασχολούνταν 3.500 υπάλληλοι. Καλά ακούσατε. Τρεις χιλιάδες πεντακόσιοι!

Ξέρετε το ωραίο;
Ήταν διορισμένοι «διακομματικά»!
Πιο κοντά, πιο κοντά, πιο κοντά!


Δεν υπάρχουν σχόλια: