ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

150401 ΑΡΓΟΣΧΟΛΟ

Το ένα πουλάκι:
Διαστροφή;

Σας τυχαίνει συχνά να… χαζολογάτε στο διαδίκτυο;
Τι εννοώ να χαζολογάτε; Εννοώ να ανοίγετε σελίδες επί σελίδων, να «βόσκετε» από σύνδεσμο σε σύνδεσμο, να χάνεστε σε πράγματα που, κανονικά, δεν θα τα ψάχνατε ποτέ κατευθείαν.
Από το ένα στο άλλο όμως…

Προχθές έχανα κάπως έτσι τον καιρό μου, όταν έπεσα σε μια «είδηση» που τράβηξε την προσοχή μου ιδιαιτέρως. Λέω «είδηση», διότι υπήρχε σε ειδησεογραφικό σάιτ. Διαβάζω που λέτε: «Ποια γνωστή παρουσιάστρια φωτογραφήθηκε φορώντας μόνο το μπουρνούζι της…»

Έτσι ακριβώς. Με αποσιωπητικά στο τέλος, ενώ το κείμενο το συνόδευε ένα τεράστιο ερωτηματικό σε εικόνα, μαζί με μια φιγούρα που ανήκε σε γυναίκα, όμως χωρίς κανένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, μόνο το περίγραμμά της. Έκανα κλικ.

Μη βιαστείτε να με βρίσετε (ο αναμάρτητος πρώτος τ ον λίθο βαλέτω), γιατί δεν ξέρετε τι ακριβώς ήταν εκείνο που μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Προφανώς όχι η προσδοκία γυμνού, αφού στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις ωραιότατες φωτογραφίες κοριτσιών χωρίς το μπουρνούζι τους.

Δεν με τράβηξε ούτε το «γνωστή παρουσιάστρια», μια που, όσες φορές έπεσα πάνω σε γνωστές παρουσιάστριες αισθάνθηκα εντελώς εκτός πραγματικότητας, αφού δεν γνώριζα καμιά. Δεν βλέπω τηλεόραση το μεσημέρι, ούτε καν το πρωί.
Άλλο ήταν εκείνο που μ’ έκανε να… κάνω κλικ. Το «μόνο»!

Μόνο το μπουρνούζι της! Δηλαδή τι άλλο θα έπρεπε να φοράει μαζί με το μπουρνούζι; Το πιο συνηθισμένο είναι να φοράμε μόνο το μπουρνούζι μας, αφού το βάζουμε μόλις έχουμε βγει από το μπάνιο. Δεν ξέρω κανέναν που να φοράει το μπουρνούζι με πουκάμισο και γραβάτα, ούτε καμία που να το συνοδεύει με τζιν ή ταγεράκι.
Για να δούμε, είπα, τι ακριβώς θέλει να πει η «είδηση», και έκανα κλικ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τη γνωστή παρουσιάστρια δεν την γνώριζα, και τώρα να μου ζητήσετε το όνομά της δεν το θυμάμαι, αλλά και να μου το πείτε εσείς δεν θα μου λέει τίποτα. Όσο για το «φωτογραφήθηκε», μη φανταστείτε. Μόνη της, μπροστά στον καθρέφτη, έβγαλε μια φωτογραφία, την οποία ανέβασε στο… κάποιο από αυτά τα σόσιαλ μίντια.

Το άλλο πουλάκι:
Και όμως, υπάρχει είδηση!

Διότι η φωτογραφία αυτή, που κυριολεκτικά δεν έλεγε απολύτως τίποτε, «άρεσε» σε περίπου έξι χιλιάδες (6.000) ανθρώπους, όπως οι ίδιοι έσπευσαν να δηλώσουν στο μέσο αυτό, απόσπασμα του οποίου υπήρχε στην «είδηση» που έψαξα.
Έξι χιλιάδες άνθρωποι μπήκαν και έκαναν λάικ, αλλά άφησαν και σχόλιο γι’ αυτή τη φωτογραφία.

Δυστυχώς δεν μπορώ να σας πω πολλά από τα σχόλια, μόνο δύο τρία που φαινόταν στο σχετικό απόσπασμα. Άλλος σχολίαζε τη… θήκη του κινητού που έμοιαζε με κάκτο και την έβρισκε υπέροχη. Κι άλλος ρωτούσε τι μάρκα ήταν το κινητό, γιατί ήθελε να πάρει ίδιο, να έχει ίδιο με τη «γνωστή παρουσιάστρια».

Ίσως φταίει το γεγονός ότι δεν είμαι εξοικειωμένος με αυτά τα σόσιαλ μίντια, όμως σας ομολογώ ότι σοκαρίστηκα. Τόσες χιλιάδες άνθρωποι ασχολούνται και «ακολουθούν» γνωστές παρουσιάστριες με τέτοιο ενθουσιασμό; Θα σας πω την κακία που σκέφτηκα αμέσως: Είμαι βέβαιος ότι τους περισσότερους από αυτούς τους φταίει η Μέρκελ, ο Σόιμπλε και ένα σωρό άλλοι εχθροί του έθνους, οι οποίο αρνούνται πεισματικά να χρηματοδοτούν τη δυνατότητα να ασχολούμαστε ξένοιαστοι από οικονομικά βάσανα με γνωστές παρουσιάστριες που φωτογραφίζονται μόνο με το μπουρνούζι τους.

Το ξέρω, είναι κακία, σας το είπα ήδη. Εξάλλου είναι αποδεδειγμένο πως η χαζομάρα πουλάει εξίσου καλά και στη Γερμανία και σε κάθε γωνιά τού πολιτισμένου κόσμου. Μόνο κάποιοι «απολίτιστοι», φαντάζομαι, δεν ασχολούνται καθόλου με γνωστές παρουσιάστριες, ακόμη κι αν αυτές φωτογραφίζονται μόνο με τα μπουρνούζια τους.

Ίσως γιατί οι «απολίτιστοι» δεν έχουν ακόμη σόσιαλ μίντια, ούτε ίσως και τηλεόραση, άρα και γνωστές παρουσιάστριες. Μπορεί να μην έχουν και μπουρνούζια…

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Καταρρίπτεται ένας μύθος!

Είναι μια κουβέντα που κάνουμε συχνά με φίλους, σχετικά με το μέγεθος της προσωπικής ευθύνης. Τις δικές μου απόψεις τις ξέρετε. Εκείνοι επιμένουν και χρησιμοποιούν επιχειρήματα τού τύπου «τι να γίνει, ο κόσμος βλέπει ό,τι του πασάρουν ή ό,τι τον μαθαίνουν», χωρίς να σκέφτονται πως, αν ήταν έτσι όλοι θα βλέπαμε… γνωστές παρουσιάστριες.

Δεν δέχονται καθόλου την προσωπική ευθύνη που έχει ο καθένας για τις επιλογές του. Ξέρετε ποια είναι η αντίφαση; Ότι όλοι αυτοί οι φίλοι τοποθετούν τον εαυτό τους στην Αριστερά. Δέχονται, δηλαδή ότι ο λαός (συγνώμη, Λαός) είναι το υποκείμενο που κινεί την Ιστορία και την ίδια ώρα πιστεύουν πως ο Λαός άγεται και φέρεται από διάφορους επιτήδειους. Δηλαδή ο Λαός είναι πάντοτε καλός και μονίμως αθώος.

Έλα όμως που ακόμη κι αν ισχύει αυτό για την τηλεόραση (που δεν ισχύει, αφού υπάρχει πάντοτε το τηλεκοντρόλ και η έσχατη επιλογή του κόκκινου κουμπιού), δεν μπορεί κανείς να το ισχυριστεί για τα σόσιαλ μίντια. Εκεί δεν κάθεσαι παθητικά, εκεί δεν σου «σερβίρουν» ό,τι θέλουν οι σκοτεινοί τύποι που απεργάζονται την πνευματική σου υποδούλωση…

Στα σόσιαλ μίντια συμμετέχει κάποιος ενεργά, επιλέγει πού θα μπει και τι θα ακολουθήσει, ποιους φίλους θα κάνει και με τι θα ασχοληθεί. Κανείς δεν μας επιβάλλει τις παρουσιάστριες με τα μπουρνούζια. Εμείς, ο Λαός τις επιλέγουμε.
Και είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Μόνο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: