ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

160411 ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΝ-1

Το ένα πουλάκι:
Πιο σοβαρό απ’ ό,τι φανταζόμαστε.

Φαίνεται τελικά ότι οι διαγραφές των δημοσιογράφων από το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ έκαναν μεγαλύτερη αίσθηση από όσο κάποιοι περίμεναν. Επειδή κι εμείς θεωρούμε το θέμα πολύ σοβαρό, κάναμε μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο και ιδού τα αποτελέσματα.

Σας παρουσιάζουμε μερικές από τις απόψεις που κυκλοφορούν, έτσι, χωρίς σειρά, χωρίς καν να σας πούμε ποιοι τις διατύπωσαν. Γιατί, τελικά, δεν έχει και μεγάλη σημασία, αφού οι αντιδράσεις είναι τόσες πολλές και με το ίδιο περίπου σκεπτικό.

Το άλλο πουλάκι:
Ακούστε, λοιπόν:

«Όταν διάβασα, ότι το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ διέγραψε δημοσιογράφους επειδή πήραν θέση υπέρ του ΝΑΙ στα ΜΜΕ όπου εργάζονται, στην αρχή δεν το πίστεψα. Όταν διαπίστωσα ότι είναι αλήθεια, σκέφτηκα αυθόρμητα ότι δεν πρέπει το θέμα να σταματήσει εκεί. Πρέπει να συγκροτηθούν άμεσα πειθαρχικά παντού και να διαγραφούν όλοι οι πολίτες που ψήφισαν ΝΑΙ από παντού. Από τον αθλητικό σύλλογο της γειτονιάς τους, από τη φιλοζωική εταιρεία της περιοχής τους, από το συνδικαλιστικό τους σωματείο, από τα μητρώα της εφορίας, από τα αρχεία του κράτους, από τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, από την ενορία τους, από τον ΟΓΑ, από το ΙΚΑ, από παντού. Και φυσικά από τους εκλογικούς καταλόγους».

«Η απόφαση του πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ θυμίζει κράτος ολοκληρωτισμού με τη δικαιολογία ενός δήθεν “ηθικού πλεονεκτήματος”. Ξέχασαν τους δημοσιογράφους που, στο βωμό της τηλεθέασης και της ακροαματικότητας, συντάχθηκαν άνευ όρων με τον αντιμνημονιακό αγώνα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενισχύοντάς τον ακούραστα, νυχθημερόν. Είναι οι ίδιοι που με πάθος, δίχως ίχνος ντροπής, υπερασπίστηκαν το “ΟΧΙ του λαού” και αγκάλιασαν το ΝΑΙ του κ. Τσίπρα! Αναρωτιέμαι αν αυτοί καθοδηγούσαν τους κ. Τσίπρα - Καμμένο ή οι κ. Τσίπρας - Καμμένος αυτούς».

«Οι ποινές που επέβαλε το «Πειθαρχικό Συμβούλιο» της ΕΣΗΕΑ δείχνουν την εξουσιαστική μανία κάποιων να επιβάλουν πειθαρχία σε όσους δημοσιογράφους δεν έχουν την ίδια άποψη με αυτούς. Όμως η γελοία απόφαση αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα: ότι η ίδια η ΕΣΗΕΑ (όπως και το επικουρικό ταμείο των δημοσιογράφων, ο ΕΔΟΕΑΠ) είναι κατάλοιπα της συντεχνιακής εποχής – της εποχής που οι δημοσιογράφοι των μεγάλων αθηναϊκών εφημερίδων ήθελαν να περιορίσουν την είσοδο νέων στο επάγγελμα για να μη μοιραστούν μαζί τους τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προνόμιά που τους είχαν μοιράσει διάφορες κυβερνήσεις. Για να το πετύχουν αυτό έπρεπε να επιβάλουν πειθαρχία και ποινές στα μέλη τους ή σε όσους ήθελαν να γίνουν».

«Στο προκείμενο μπορούμε να πούμε ότι υπερβολές υπήρξαν εκατέρωθεν· και από όσους τάχθηκαν υπέρ του «ναι» και από τα (κρατικά κυρίως) ΜΜΕ που τάχθηκαν υπέρ του “όχι”. Το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να ασχοληθεί μόνο με τους πρώτους, διαγράφοντας μάλιστα κάποιους από αυτούς, παρά το γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά που οι υπερβολές δικαιώθηκαν από την ιστορία. Οι ίδιοι που χρησιμοποιούσαν την κρατική ενημέρωση για να προπαγανδίσουν το “Όχι” έσπευσαν ασμένως να υιοθετήσουν το “Ναι”. Ο κ. Άγγελος Ιωαννίδης το είπε πολύ γλαφυρά στο Τwitter: “Η ΕΣΗΕΑ διέγραψε δημοσιογράφους γιατί μια βδομάδα πριν το δημοψήφισμα έλεγαν αυτό που είπε ο πρωθυπουργός μια βδομάδα μετά το δημοψήφισμα”».

«Όσοι υποστήριξαν το ναι στο δημοψήφισμα είναι “σκυλιά και γερμανοτσολιάδες”, όπως είχε πει στο STAR πασίγνωστος δημοσιογράφος. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί, όπως φαίνεται συνάδουν με το δημοσιογραφικό κώδικα δεοντολογίας. Όταν η «Αυγή», τον Απρίλιο του 2013, αποκαλούσε τον Γιάννη Πρετεντέρη «βεζυροπούλα», «χυδαίο και χαμερπή δημοσιογράφο» και τον στοχοποιούσε με το πρωτοσέλιδο: “Πρετεντέρη, Πρετεντέρη, άσ’ το καμουτσίκι απ’ το χέρι” και σχόλιο: “επιτέλους! Καιρός ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, να γυρίσει την πλάτη σε αυτό το φασιστοειδές που ονομάζεται Γιάννης Πρετεντέρης”, ήταν σύμφωνο με τα πλαίσια του κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας;»

«Η διαγραφή δημοσιογράφων για τη στάση που είχαν στο δημοψήφισμα είναι σε απόλυτη αρμονία με το γενικότερο κλίμα. Αλλά ας μείνω στα “δικά μας”: Όταν στην ΕΡΤ ανήμερα του debate των πολιτικών αρχηγών προσκαλείται για να σχολιάσει ο εκδότης της “εφημερίδας” Ακρόπολη, όταν στο Μέγαρο Μαξίμου προσλαμβάνεται ο εκδότης της “εφημερίδας” Χωνί και όταν υπεύθυνος επικοινωνίας στο υπουργείο Άμυνας πηγαίνει ο διαχειριστής του site Olympia.gr, τότε είναι φυσικό επακόλουθο το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ να διαγράφει τους σοβαρούς δημοσιογράφους, που λειτούργησαν πρωτίστως με στάση ευθύνης για τη χώρα, την περίοδο του Ιουλίου». 

«Το «Πειθαρχικό Συμβούλιο» επέβαλε τις ποινές όχι για να σταματήσει τους δημοσιογράφους που τιμωρήθηκαν να κάνουν κριτική, αλλά για να φοβίσει τα μικρότερα ονόματα να ακολουθήσουν το δρόμο τους. Τη στιγμή που ο πιο πιτσιρικάς ετοιμάζεται να γράψει κάτι κριτικό για τον Τσίπρα, τον Κατρούγκαλο, τον Καμμένο ή κάποιον από τους άλλους γίγαντες της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να σκεφτεί “Από το να τραβιέμαι δεν βρίσκω κάτι άλλο να γράψω;”. Αφήνοντας την πολιτική στην “Αυγή”, το “Χωνί” και τα άλλα Μέσα από τα οποία στελεχώθηκε η κυβέρνηση».

«Θα είμαι ο τελευταίος που θα υπερασπίσει τις πολλαπλές παθογένειες του δημοσιογραφικού, υποτίθεται, λειτουργήματος κατά το καταστατικό της ΕΣΗΕΑ. Η κομματοκρατία, ο αγοραίος λαϊκισμός, η εξάρτηση από την εξουσία αποτελούν ενδημικά φαινόμενα. Αλλά με τους Τράγκες, τους Κουρήδες και τους κάθε λογής ομοίους τους, οι ταγοί της δημοσιογραφικής δεοντολογίας δεν θεώρησαν σκόπιμο να ασχοληθούν ποτέ επί της ουσίας.
Η όψιμη ενασχόληση τους είναι απόρροια της γενικότερης θεσμικής κατάπτωσης που βιώνουμε, αλλά και του βαθύτατα διχαστικού κλίματος που κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία. Είναι συνέπεια των αντιδημοκρατικών αντιλήψεων που έχουν επικρατήσει, αλλά και μια σαφής ένδειξη πολιτιστικής υποκουλτούρας που ενδημεί και στο δημοσιογραφικό σώμα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί δημοσιογράφοι στοχοποιούν όσους συναδέλφους τους θεωρούν ότι δεν συμπλέουν με τις απόψεις τους, που συνήθως βέβαια ταυτίζονται με τα συμφέροντα της εξουσίας. Πολλοί δε από αυτούς δικαιολογούν και επιχαίρουν για τις διαγραφές…
Μου κάνει εντύπωση, που στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, που δημιουργήθηκε για να προασπίσει την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων, δεν βρέθηκε ένας να εκφράσει την παραμικρή αντίρρηση για το σκοταδισμό του πειθαρχικού».

«Ένα ερώτημα στην ΕΣΗΕΑ. Η δημοσιογράφος κυρία Σοφία Αδαμίδου, που απείλησε έμμεσα αυτούς που υπέγραψαν υπέρ του ΝΑΙ λέγοντας “να μην ξεχάσουμε αυτά τα ονόματα”, υπέπεσε σε κάποιο παράπτωμα;»

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Δεν τελειώσαμε! Αύριο η συνέχεια.
Υγιείς αντιδράσεις!



Δεν υπάρχουν σχόλια: