ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

181219 ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΝ


Το ένα πουλάκι:
Πού ήσασταν χθες;

Προσοχή, δεν ρωτάω με κουτσομπολίστικη διάθεση, ούτε φυσικά για να ελέγξω αν θυμόσαστε τι κάνατε ή αν έχουν ξεκινήσει τα συμπτώματα αλτσχάιμερ. Ρωτάω για να δω αν ξέρετε περισσότερα από το… κινητό σας!

Θυμόσαστε όλους τους δρόμους από τους οποίους περάσατε; Όλα τα μέρη που επισκεφθήκατε; Όλα τα μαγαζιά στα οποία μπήκατε; Θυμόσαστε μήπως αν κάνατε και κάποιες παραβάσεις;

Αν μπήκατε με το αυτοκίνητό σας σε κάποιον μονόδρομο, αν παρκάρατε σε σημείο που απαγορεύεται, αν κινηθήκατε πάνω από το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας; Όχι, γιατί αν τα ξεχάσατε υπάρχει κάποιος που τα θυμάται.

Είναι το έξυπνο τηλέφωνό σας. Και, για να μην παρεξηγηθούμε, δεν εννοώ τις αναρτήσεις που κάνατε από αυτό στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί να μην καταγράψατε φωτογραφικά τίποτε, ούτε να ανεβάσατε κάτι.

Κι όμως. Το τηλέφωνό σας έχει στοιχεία για τις κινήσεις σας που θα σας έκαναν να τρομάξετε. Συγκεντρώνει δεδομένα ανά δύο δευτερόλεπτα. Τέτοια που, αν τα συγκεντρώσει και τα αναλύσει κάποιος, σχηματίζει μια ακριβέστατη εικόνα για εσάς.

Ξέρω τι σκέφτεστε. Ευτυχώς που δεν δίνετε ποτέ σε κανέναν τη συσκευή και ευτυχώς που φροντίζετε να την έχετε πάντοτε κλειδωμένη, ώστε, κι αν ακόμη πέσει σε λάθος χέρια, τα στοιχεία σας είναι ασφαλή.

Κούνια που σας κούναγε!
Με συγχωρείτε για την οικειότητα, αλλά δεν βρήκα άλλα καταλληλότερη έκφραση για να σας πω πόσο βαθειά νυχτωμένοι είστε, πόσο βαθειά νυχτωμένοι είμαστε όλοι μας.

Όλα τα στοιχεία για τα οποία σας μίλησα, το τηλέφωνό μας δεν τα συγκεντρώνει ούτε τα κρατάει για τον εαυτό του, φυσικά ούτε και για εμάς, αφού, όπως διαπίστωσα διαβάζοντας σχετικό δημοσίευμα, εμείς δεν έχουμε ιδέα.

Τα συγκεντρώνει και τα στέλνει σε εκείνους που ενδιαφέρονται να μάθουν για εμάς, χωρίς εμάς! Που θέλουν να ξέρουν όλες τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά μας, ώστε να μπορούν να προσαρμόζουν ανάλογα τις κινήσεις τους.

Μην πάει ο νους σας στο (πολύ) κακό. Μιλάμε για μεγάλες εταιρείες που αποκωδικοποιούν μέσω των κινήσεών μας, τις προτιμήσεις που έχουμε και έτσι μπορούν να σχεδιάζουν τα προϊόντα που θα μας «προσφέρουν».

Το άλλο πουλάκι:
Εμείς τους δίνουμε το δικαίωμα!

Τους το επιτρέπουμε μέσω κάποιων εφαρμογών που κατεβάζουμε και οι οποίες, όταν τις αποδεχόμαστε, συμφωνούμε να παρακολουθείται το κινητό μας και να καταγράφονται τα δεδομένα που στέλνει.

Εννοείται χωρίς να διαβάζουμε τους όρους της συμφωνίας, ή, αν το κάνουμε, χωρίς να καταλαβαίνουμε σε τι ακριβώς συναινούμε. Τα καταπληκτικά αυτά πράγματα αποκάλυψαν τα «Χρονικά» (Times) της Νέας Υόρκης.

Υπάρχουν τουλάχιστον 75 εταιρείες που λαμβάνουν ανώνυμα αλλά τρομερά ακριβή δεδομένα μέσω εφαρμογών που οι χρήστες έχουν κατεβάσει στα κινητά τους τηλέφωνα. Ξέρετε πού βρίσκεται το μυστικό; Στο «ανώνυμα»!

Οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι το τηλέφωνο δεν τους στέλνει το ονοματεπώνυμό μας, αλλά έναν κωδικό αριθμό στον οποίο αντιστοιχούν όλα τα δεδομένα που λαμβάνουν. Δεν τους ενδιαφέρει η ταυτότητα, αλλά τα καταναλωτικά πρότυπα.

Εσείς το πιστεύετε; Ακόμη κι αν είναι έτσι, ακόμη κι αν δεν αποθηκεύουν το όνομα ή τον αριθμό του τηλεφώνου σας, μπορεί κανείς να καταλάβει πόσο εύκολο είναι να τα βρουν, απλώς και μόνο συνδυάζοντας τις… κινήσεις σας.

Ποιος πήγε το πρωί στην τάδε εργασία, όπου εργάζεστε κι εσείς, ενώ το βράδυ έμεινε στο τάδε σπίτι, δηλαδή το σπίτι σας; Υπάρχουν λέτε πολλοί που να κινούνται καθημερινά με τον τρόπο που το κάνετε εσείς;

Τα δεδομένα τοποθεσίας, λοιπόν, τα οποία συναινούμε να στέλνονται από το κινητό μας «κάπου», μπορούν να δώσουν, σε όποιον ενδιαφέρεται να τις μάθει, πολύ περισσότερες πληροφορίες από το… πού πήγαμε χθες.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά τα δεδομένα είτε αξιοποιούνται από τις ίδιες τις εταιρείες που τα συγκεντρώνουν μέσω των τηλεφώνων μας, είτε πωλούνται από αυτές σε άλλες που ενδιαφέρονται να συλλέξουν τέτοια στοιχεία.

Για να καταλάβετε πόσο μεγάλη είναι η αγορά, άρα και το ενδιαφέρον, σας μεταφέρω στοιχεία από το σχετικό δημοσίευμα, που μιλάει για την έρευνα που έκαναν οι ΝΥΤ σχετικά με το θέμα:

«Η αμερικανική εφημερίδα εξέτασε 20 εφαρμογές, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν επισημανθεί από ερευνητές ως εφαρμογές που πιθανώς μοιράζονται δεδομένα. Από την έρευνα προέκυψε ότι 17 εξ αυτών έστειλαν ακριβές γεωγραφικό πλάτος και μήκος σε περίπου 70 επιχειρήσεις.

Τα ακριβή δεδομένα τοποθεσίας από μια συγκεκριμένη εφαρμογή που κατονομάζει η εφημερίδα ελήφθησαν από 40 εταιρείες», διαβάσαμε στη δική μας Καθημερινή (10-12-18) και προβληματιστήκαμε σοβαρά.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Αμέριμνοι!

Μ’ αρέσει που υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα κάποιοι που ανήκουν στους πιο συντηρητικούς εκκλησιαστικούς κύκλους, που αντιτίθενται σθεναρά σε κάθε είδους ψηφιακής καταγραφής μας από το κράτος.

Χρησιμοποιούν όμως όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος με πολύ μεγάλη άνεση το έξυπνο κινητό τους. Βλέπεις ακόμη και ιερωμένους (δεν μιλάω για την υψηλή ιεραρχία!) και μοναχούς με τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας.

Αλλά και πολύς άλλος κόσμος, που δεν εμπιστεύεται την παγκοσμιοποίηση και την προσπάθειά της να μας μετατρέψει σε «δεδομένα», κινείται αμέριμνος και με μεγάλη άνεση στον κόσμο της κινητής τηλεφωνίας.

(Κάνουν ότι) δεν καταλαβαίνουν, ή η αντίθεσή τους αυτή στην ψηφιακή τεχνολογία υποκρύπτει απλώς τον φόβο γενικώς σε ότι νέο δεν μπορούν να ελέγξουν, όπως έκαναν παλαιότερα;
 Μείνε ακίνητος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: