ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

190417 ΣΥΜΜΑΧΙΚΟΝ


Το ένα πουλάκι:
Ξέρουμε ποιοι είμαστε.

Αλλά πόσοι είμαστε; Αυτό θα φανεί στις εκλογές, όμως, μέχρι τότε, καλά είναι να έχουμε μια εκτίμηση της κατάστασης. Έτσι, και για να έχει ο ενθουσιασμός μας να εδράζεται κάπου, και για να μην εκτεθούμε αργότερα.

Το λέω, διότι, αυτές τις μέρες, ακούω πολλά και αντιφατικά πράγματα σχετικά με τον χώρο της κεντροαριστεράς (και το ποιος ηγεμονεύει σ’ αυτόν) αλλά και την Προοδευτική Συμμαχία που πάει να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν θα σταθώ στα επικριτικά σχόλια σχετικά με το εγχείρημα αυτής της τελευταίας, αλλά θα πιαστώ από ένα αισιόδοξο, το οποίο ανάρτησε φίλος στον προσωπικό του λογαριασμό. Το κάνω, επειδή τον θεωρώ σοβαρό «αναλυτή».

Αντιγράφω, λοιπόν, με την άδειά του: «ΕΠΕΙΔΗ είναι υπαρκτή και μεγάλη ανάγκη να υπάρξει στη χώρα μια σύγχρονη ισχυρή Κεντροαριστερά… Τα δεδομένα είναι η ύπαρξη του ΚΙΝΑΛ ως νέου πολλά υποσχόμενου φορέα και του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο...

ΚΙΝΑΛ: μετά την αποχώρηση του Ποταμιού και την αποπομπή της ΔΗΜΑΡ, απέμειναν το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ (τμήμα του πρώην ΠΑΣΟΚ) και λοιποί δημοκράτες πολίτες. Επανέρχεται ο πράσινος ήλιος και δυναμώνουν οι φωνές για επιστροφή και του ονόματος.

Χάθηκε η δυναμική, απέτυχε το εγχείρημα. ΣΥΡΙΖΑ: Προχωρά στην ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για την οποία πολλά μπορούν να ειπωθούν και υπήρξαν και πολλές αρνητικές κριτικές...

Είναι όμως γεγονός ότι συμπορεύονται:
ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΓΕΦΥΡΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ (Λούκα Κατσέλη), Ακτιβιστική Κίνηση Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (αποχωρήσαντες από το ΚΙΝΑΛ), Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία (πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ),

Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών (πρώην Δημαρίτες), Κίνηση Ενωτικής Αριστεράς (πρώην Δημαρίτες), Χάρτα 19 (108 στελέχη του ΚΙΝΑΛ που αποχώρησαν πρόσφατα), ΚΟΣΜΟΣ (Πέτρος Κόκκαλης), Σοσιαλιστικό Πατριωτικό Κίνημα (πρώην Πασόκοι), Ιδρυτικά μέλη Νεολαίας Πασόκ.

Η εικόνα, όπως κι αν τη διαβάσει κανείς, είναι ολοκάθαρη. Το ΚΙΝΑΛ αν δεν υποχωρεί, παραμένει στάσιμο και απομακρύνει δυνάμεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνει δυνάμεις και θα είναι και μετά τις εκλογές αυτός που θα κερδίσει την παρτίδα στο χώρο της Κεντροαριστεράς».

Το άλλο πουλάκι:
Εδώ ας σταθώ!

(Που θα έλεγε κι ο ποιητής.) Και ας ρωτήσω: Γνωρίζετε, προσωπικά, κανέναν από την «Χάρτα 19»; Κάποιον, πέραν του Πέτρου Κόκκαλη για τον οποίο ακούσαμε πρόσφατα, που να ανήκει στο… «ΚΟΣΜΟΣ»;

Πόσους από την «Κίνηση Ενωτικής Αριστεράς» (Πρώην Δημαρίτες) γνωρίζετε; Πολύ φοβάμαι ότι ακόμη και εκείνοι που τους γνωρίζουν προσωπικά (έχουν ακόμη οι πολυκατοικίες θυρωρούς;) δεν ξέρουν τι είναι οι χώροι στους οποίους ανήκουν.

Συγνώμη αν αυτό σας φαίνεται λίγο κυνικό, όμως καμιά φορά η πραγματικότητα, και μάλιστα η εκλογική, είναι τέτοια˙ κυνική. Διότι αμφιβάλλω αν όλοι αυτοί μαζί μπορούν να μαζέψουν όσες ψήφους μαζεύει ένας… Κουρουμπλής!

Και οι κάθε είδους Προοδευτικές Συμμαχίες συγκροτούνται με άθροισμα ψήφων. Σε πείσμα μιας χρόνιας παθογένειας της Αριστεράς, να διασπάται σε ολιγομελείς ομαδούλες, οι οποίες ύστερα, συνήθως προεκλογικά… συμπορεύονται.

Γράφει ο φίλος και καλός αναλυτής: «Αν η ΝΔ είναι αυτοδύναμη θα πρέπει το ΚΙΝΑΛ να συζητήσει και να συνεργαστεί μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συμμάχους του σε Τοπική Αυτοδιοίκηση, Συνδικαλισμό και Βουλή».

Ας αφήσουμε τη Βουλή. Για ποιους και πόσους εκπροσώπους «του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του» στην τοπική αυτοδιοίκηση και τον συνδικαλισμό μιλάει; Όταν, όντας κυβερνών κόμμα, δεν μπορεί να συγκροτήσει ψηφοδέλτια;

Έχουμε αντιληφθεί ότι σε πολλούς δήμους δεν έχουν δικό τους υποψήφιο, στον δε συνδικαλισμό ολόκληρη η Προοδευτική Συμμαχία μετά βίας καταγράφεται ως υπαρκτή «δύναμη»; Μάθατε, φαντάζομαι τι πήραν στις φοιτητικές εκλογές.

Για να μην μείνουμε όμως με την εικόνα μισή, θα σας πω και τη συνέχεια της ανάλυσης που έκανε ο καλός φίλος: «Αν η ΝΔ δεν είναι αυτοδύναμη, τότε θα υπάρξει Κυβέρνηση ΝΔ με ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα αναταράξεις και διάσπαση του ΚΙΝΑΛ.

Την παρτίδα λοιπόν κερδίζει σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ, που με ταχείς ρυμθμούς σοσιαλδημοκρατικοποείται, και οι συμπορευόμενες δυνάμεις. Η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα αναδιατάξει ολοκληρωτικά και οριστικά το πολιτικό τοπίο στη χώρα».

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Θα κρατήσω το τελευταίο.

Αυτό με το τι θα συμβεί με την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Και θα συμφωνήσω ότι «θα αναδιατάξει ολοκληρωτικά και οριστικά το πολιτικό τοπίο». Μόνο που μένει να δούμε προς ποια κατεύθυνση θα είναι η αναδιάταξη αυτή.

Διότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις εκλογές, που όλοι λένε ότι θα τις χάσει, φοβάμαι ότι όχι μόνο η Προοδευτική Συμμαχία θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη, αλλά και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ θα δεχθεί ισχυρό σοκ.

Τότε θα αρχίσουν να αναδύονται όλες οι διαφωνίες, οι γκρίνιες και οι κόντρες που υπάρχουν εντός του, και που μόνο η εξουσία τις κρατά σε καταστολή, διότι προέχει να μην χαθούν τα… κεκτημένα της αριστερής διακυβέρνησης.

Δεν παριστάνω τον προφήτη, είναι κάτι που το έχουμε ξαναδεί και μάλιστα σε πολύ πιο «συμπαγείς» κομματικούς σχηματισμούς, όταν έχαναν την συγκολλητική ουσία της εξουσίας. Πόσω μάλλον στον ΣΥΡΙΖΑ!

Τότε θα δείτε πόσοι θα θυμηθούν τι κακό πράγμα που ήταν όχι μόνο η φωτογράφιση του Κουρουμπλή με τον Αμβρόσιο, αλλά και οι εναγκαλισμοί του Τσίπρα με τον Καμμένο. Για να μην πω για τη συμπόρευση με όλα τα άλλα φυντάνια…

Αυτά, χωρίς να υπολογίζουμε τις γνωστές από παλιά… ενδοαριστερές φαγωμάρες, για το ποιος είναι πιο γνήσιος εκφραστής των αρχών και των αξιών της αριστερής παράδοσης.

Ο νικητής της παρτίδας, αγαπητοί φίλοι, φαίνεται στο τέλος της ημέρας. Και το τέλος της ημέρας, στην πολιτική, είναι οι εκλογές.
 Κοντός ψαλμός…

Δεν υπάρχουν σχόλια: