ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

120116 ΠΕΡΙ ΦΟΒΟΥ

Το ένα πουλάκι:
Ο φόβος!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι φοβούνται τα παιδιά μας;
Ποιοι είναι οι κρυφοί ή φανεροί φόβοι τους, αυτοί που τους παραδέχονται δημοσίως και εκείνοι που διστάζουν να τους ομολογήσουν;

Ας το πάρουμε από την αρχή.
Εσείς τι φοβόσασταν όταν ήσασταν παιδιά;

Φαντάζομαι κάτι… κλασικό. Όπως όλα τα (τότε) παιδιά του κόσμου. Φοβόσασταν, φοβόμασταν θέλω να πω, το σκοτάδι, το να βρεθούμε μόνοι σε ένα άγνωστο μέρος, τα ακατοίκητα σπίτια της γειτονιάς, τα διάφορα «φαντάσματα»…

Αργότερα οι φόβοι (μας) έγιναν πιο….κατευθυνόμενοι.
Κάποιοι άρχισαν να φοβούνται τα σκυλιά, τους αστυνομικούς που βάζουν τα παιδάκια φυλακή, τους γύφτους που τα παίρνουν και τα πουλάνε ό,τι τέλος πάντων έβρισκε η κάθε μάνα ή γιαγιά, προκειμένου να υποχρεώσουν τα παιδιά να φάνε το φαγητό τους.

Κάποιοι φόβοι των παιδικών μας χρόνων εξελίχτηκαν σε φοβίες.
Διαβάζοντας βιβλία ανακαλύψαμε την υψοφοβία, την κλειστοφοβία, την αγοραφοβία και άλλους επιστημονικούς όρους που δικαιολογούσαν στα μάτια μας και στα μάτια τρίτων στάσεις και συμπεριφορές για τις οποίες ντρεπόμασταν.

Τώρα θα σας ρωτήσω κάτι:
Ξέρετε κανέναν που στα παιδικά μας χρόνια να φοβόταν το… μέλλον;
Σε λίγο θα μάθετε γιατί σας ρωτάω, πρώτα όμως ας μιλήσουμε για μια έρευνα σε παιδιά του δημοτικού που είχε γίνει πριν από καμιά δεκαπενταριά χρόνια.

Η έρευνα είχε δείξει ότι τα παιδιά εκείνα φοβόντουσαν κάτι άγνωστο για μας.
Τις φυσικές καταστροφές και τα δυστυχήματα, καθώς και τους «κινδύνους» που είχαν τότε αρχίσει να διαφαίνονται, από εγκληματικές ενέργειες.

Αιτία; Η εικόνα που είχαν για τον κόσμο, μέσω της τηλεόρασης και των δελτίων ειδήσεων.
Το τραγικό είναι πως, στην ίδια έρευνα, τα παιδιά δήλωναν ότι πρέπει να ενημερώνονται περισσότερο από τις ειδήσεις, προκειμένου να προφυλαχτούν από αυτούς τους κινδύνους.

Το άλλο πουλάκι:
Τα χρόνια πέρασαν.

Έτυχε να παρακολουθήσω προχθές μια παιδική ταινιούλα, γυρισμένη από τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης ενός σχολείου της Αθήνας.

Στην ταινία τα παιδιά μιλούσαν για τους φόβους τους.
Δεν πίστευα σ’ αυτά που έβλεπα. Παιδιά, δώδεκα ετών να δηλώνουν πως φοβούνται ότι, όταν μεγαλώσουν, δεν θα βρίσκουν δουλειά.

Άλλα πάλι, παιδιά μεταναστών, έλεγαν πως φοβούνται μήπως υποχρεωθούν να ξαναγυρίσουν στην πατρίδα τους, αφού εδώ δεν υπάρχουν πλέον δουλειές για τους γονείς τους.

Σκέφτηκα αμέσως αυτό που έλεγαν οι παλιοί.
Πως οι δύσκολες καταστάσεις (μιλούσαν κυρίως για τον πόλεμο) κάνουν τα παιδιά να μεγαλώνουν γρήγορα.
Τους στερούν την παιδική τους ηλικία.

Έτσι και τώρα.
Έβλεπες σ’ αυτές τις μικρές συνεντεύξεις παιδιά που μιλούσαν σαν μεγάλοι.

Τα έβλεπες να μιλούν για ένα θέμα, την ενδεχόμενη ανεργία που θα το αντιμετωπίσουν, αν το αντιμετωπίσουν, μετά από δέκα, δεκαπέντε χρόνια, όταν θα βγουν στην αγορά εργασίας.

Ευτυχώς που υπήρχε κι ένα παιδί που φοβόταν μήπως, όταν μεγαλώσει,  δεν μπορέσει να γίνει αστρονόμος.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Να οι παράπλευρες απώλειες της κρίσης.

Αυτά τα παιδιά πιθανότατα να ζήσουν σε μια εποχή που τα πράγματα να είναι πολύ καλύτερα απ’ ό,τι σήμερα.
Η απειλή όμως της ανεργίας που ζουν καθημερινά στο σπίτι τους ή τη βλέπουν από τα ΜΜΕ έχει σκοτεινιάσει τις ψυχούλες τους.

Φοβούνται ό,τι φοβόμαστε κι εμείς οι μεγάλοι.
Μεγαλώνουν πριν την ώρα τους. Αντί να νοιάζονται για τα παιχνίδια και τα μαθήματά τους κάνουν και δικά τους τα προβλήματα των μεγάλων, των γονιών τους.

Είναι τραγικό.
Σε παλαιότερες εποχές τα παιδιά στερούνταν πολύ περισσότερα πράγματα κι απ’ ό,τι τα σημερινά, τα παιδιά της κρίσης.

Είχαν όμως όνειρα.
Μεγάλωναν με τη βεβαιότητα πως θα ζήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο στη δημιουργία του οποίου θα συμβάλουν και εκείνα.

Με τις σπουδές τους, με τη δουλειά τους θα έφτιαχναν μια ζωή καλύτερη, με περισσότερα υλικά αγαθά αλλά και πολλές ηθικές αξίες.

Ξέρετε κάτι; Τέτοια παιδιά ήταν οι γονείς μας, αλλά ήμασταν κι εμείς.
Όχι μόνο εσείς κι εγώ, ολόκληρη η γενιά μας που τώρα έχει τον κόσμο στα χέρια της. Εξαιτίας των δικών μας έργων τα παιδιά μας, αντί τού μην τους ξεχάσει ο Άγιος Βασίλης, φοβούνται την ανεργία.

Σας λέει τίποτε αυτό;
Μήπως κάναμε κάτι λάθος;
Ο φόβος τού... φόβου!

2 σχόλια:

Θωμάς είπε...

"Αυτά τα παιδιά πιθανότατα να ζήσουν σε μια εποχή που τα πράγματα να είναι πολύ καλύτερα απ’ ό,τι σήμερα".
Κρατάω αυτή την αισιόδοξη φράση γιατί κι εμένα ο φόβος μου για το μέλλον των παιδιών μας είναι πολύ μεγάλος.
Να καλωσορίσω στην μπλογκόσφαιρα τα "τρία πουλάκια" και να ευχηθώ να συνεχίσουν να κελαηδάνε για πολλά πολλά χρόνια ακόμα.

είπε...

Φίλε,
Ευχαριστώ για τις ευχές σου.
Ας μη χάσουμε την ελπίδα μας για έναν καλύτερο κόσμο, κυρίως όμως, ας προσπαθήσουμε γι' αυτόν, ο καθένας από το μετερίζι του.