ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

120126 ΕΛΒΕΤΙΚΟ

Το ένα πουλάκι:
Για μια υπόληψη ζούμε.

Δεν μπορεί έτσι, στα καλά καθούμενα, να καταρρακώνεται το κύρος του άλλου, επειδή κάποιοι είναι… περίεργα.
Προσέξτε, δεν αναφέρομαι στα λεβεντόπαιδα από τη Θεσσαλονίκη, τα… παπούτσια των οποίων βλέπουμε κάθε βράδυ στα δελτία να μπαινοβγαίνουν στα γραφεία ανακριτών.

Γι’ αυτά θα μιλήσουμε άλλη φορά.
Τώρα έχουμε πιο σοβαρό θέμα, που θα το καταλάβετε με ένα παράδειγμα.

Ας υποθέσουμε πως πρόκειται να συμβεί κάτι, μια αποκάλυψη ας πούμε, το οποίο θα καταρράκωνε την υπόληψη όλων των μικρών πουλιών της χώρας.
(Τα μεγάλα τα αφήνουμε από έξω, γιατί  πιάνουν και χώρο, άσε που καμιά φορά βλέπουν εμάς τα μικρά σαν μεζεδάκια).

Πώς θα αντιδρούσαμε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμείς τα 3 πουλάκια; Θα αφήναμε να συμβεί; Πολύ περισσότερο, θα βάζαμε και την υπογραφή μας ή θα δίναμε την ψήφο μας προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες;

Θα ήμασταν τρελά.
Τώρα, το ότι αυτή η αποκάλυψη πιθανότατα να… αποκάλυπτε και ότι κάποια μικρά πουλάκια ήταν μεγάλα στα λόγια, δεν έχει καθόλου να κάνει με τη δική μας σθεναρή άρνηση.
Απλώς είναι θέμα αρχών!

Τι σας κουράζω όμως με υπονοούμενα;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Κάποια στιγμή, μέσα στα τόσα που ακούγονται στις μέρες μας για τον πολιτικό κόσμο, ακούστηκε και ότι κάποια μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου διατηρούν ευτραφείς λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες.

Σκάνδαλο, διότι δεν μπορείς, κύριε, να κακολογείς γενικώς και να ρίχνεις λάσπη αορίστως, μόνο και μόνο επειδή είναι της μόδας να κατηγορείς κάθε έναν που ανακατεύεται με τα πολιτικά.

Το άλλο πουλάκι:
Χρειάζονται αποδείξεις.

Χωρίς αυτές, κάθε κατηγορία όχι μόνο στερείται βάσης, αλλά μπορεί να θεωρηθεί και ύποπτη.
Πώς να βρεθούν όμως αποδείξεις για ένα τέτοιο θέμα όπως η διατήρηση λογαριασμών σε ελβετικές τράπεζες;

Καμιά φορά τα περίπλοκα είναι πολύ απλά.
Και, επειδή καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, κάποιοι σκέφτηκαν πως θα ήταν πολύ εύκολο να διερευνηθούν τέτοιοι λογαριασμοί με… απλή συγκατάθεση των ίδιων των βουλευτών μας.

Ο Πρόεδρος, λοιπόν, της Επιτροπής Ελέγχου του Πόθεν Έσχες των βουλευτών, μια επιτροπή που δεν ακούει και τα καλύτερα λόγια για το έργο της, ζήτησε εξουσιοδοτήσεις από τους βουλευτές προκειμένου να ανοιχτούν τυχόν λογαριασμοί τους στα πιστωτικά ιδρύματα της Ελβετίας.

Θεός φυλάξοι!
Και το κύρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, δεν το σκέφτηκε καθόλου;

Διάβασα την επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο ο Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Τασούλας και… συγκλονίστηκα.

Έχει να κάνει και μ’ αυτά που λέγαμε χθες. Διότι, εκτός από την ευρηματικότητα σε επιδόματα, εκείνο που μας χαρακτηρίζει είναι και η ευρηματικότητα σε επιχειρήματα.
Να τα κάνει ο Θεός, μερικές φορές.

Σας διαβάζω:
«Η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης θα αποτελούσε νέα παγκόσμια είδηση. Θα καταρράκωνε το κύρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου διεθνώς και θα καθιστούσε την Ελλάδα, για μια ακόμη φορά –μετά τις γνωστές δηλώσεις του τέως πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου περί “χώρας διεφθαρμένων”– περίγελο του κόσμου. Χωρίς ταυτόχρονα, να φωτίζει την αλήθεια για όσους πράγματι, διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα». (Η ορθογραφία δική τους.)

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Τι καταλάβατε:

Ότι η Νέα Δημοκρατία ενδιαφέρεται για το κύρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου διεθνώς.
Γι’ αυτό και δεν συναινεί στη διερεύνηση των «τυχόν» τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία.

Υπάρχει όμως και παραπέρα αντίλογος.
«Η πράσινη υποκρισία συνεχίζεται αμείωτη προκαλώντας βάναυσα την νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών», διαβάζουμε σε φιλικό προς τη Νέα Δημοκρατία blog.

Πρόκειται για ένα «υποκριτικό παιχνίδι» και ένα ακόμη «επικοινωνιακό πυροτέχνημα», αφού «οι αιτήσεις θα μεταβούν στην Ένωση Ελβετικών Τραπεζών, η οποία καλείται να απαντήσει… προσωπικά σε κάθε βουλευτή και όχι στην Επιτροπή Ελέγχου πόθεν έσχες».

Πολύ σωστά λοιπόν, κατά το blog, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισαν ότι «δεν πρόκειται να υπογράψουν το έντυπο και να γίνου συμμέτοχοι σ’ αυτή την παρωδία», αφού, όπως χαρακτηριστικά  τονίζεται, «δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τόσο ανόητος βουλευτής, ο οποίος να έχει τυχόν καταθέσεις στην Ελβετία στο όνομά του».

Μπορεί!
Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν τόσο ανόητοι πολίτες που διαβάζουν τέτοια blogs και τόσο ανόητοι ψηφοφόροι που θα ξαναψηφίσουν τέτοιους βουλευτές!
Μας καταρράκωσαν με τα επιχειρήματά τους!

1 σχόλιο:

Θωμάς είπε...

Οι φυλακές είναι γεμάτες από "ανόητους" κλέφτες. Οι έξυπνοι κλέφτες δεν πιάνονται ή παραγράφονται οι κλοπές τους...