ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

131210 ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ

Το ένα πουλάκι:
Ακολουθεί πολιτική διαφήμιση!

Σας προειδοποιώ, για να μην βρεθώ εκτεθειμένος απέναντι στο νόμο, αλλά και για να είμαι εντάξει με την αριστερή μου συνείδηση.
Με τη δεξιά αντίστοιχη, δεν πειράζει, ας μην είμαι. Εξάλλου με τη δεξιά (συνείδησή του) μόνο σε πόλεμο μπορεί να βρίσκεται κάποιος, που διαθέτει έστω και ελάχιστη αριστερή συνείδηση.

Ας περάσω όμως στη διαφήμιση:
«Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει λόγο.
Μέρος του προβλήματός ή της λύσης στην Ελλάδα της κρίσης;
Ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή;
Ποιες είναι οι σχέσεις των δήμων με την κεντρική εξουσία και ποια τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στο πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης;»

Πώς σας φαίνεται;
Τι είπατε; Δεν καταλάβατε τι ακριβώς διαφημίζει;

Σας θυμίζω ότι αυτό είναι μέσα στο παιχνίδι που στήνουν οι επικοινωνιολόγοι, προκειμένου να ξεγελάσουν εμάς, τους καταναλωτές, και να «τσιμπήσουμε».
Εδώ ο άλλος μας δείχνει μια αισθησιακή γυναίκα να βρίσκεται στα πρόθυρα οργασμού –ενίοτε και άνδρα, όμως χρησιμοποιούν περισσότερο γυναίκα γιατί, υποθέτω ο γυναικείος οργασμός είναι πιο σπάνιος- και στο τέλος διαφημίζει…γιαούρτι!

Εγώ πάλι, που όποτε δοκιμάζω μια κουταλιά γιαούρτι –μάλιστα έχω «τσιμπήσει» και πήρα και το συγκεκριμένο της διαφήμισης- δεν αισθάνομαι κάτι αντίστοιχο, σκέφτομαι να απευθυνθώ σε σεξολόγο, μας και γίνω… Παπακαλιάτης.

Ας συνεχίσουμε όμως, διότι αφήσαμε για πολύ τη διαφήμισή και θα χάσουμε τη σύνδεση με τα προηγούμενα.
Αφήστε που θα πρέπει να επαναλάβουμε την προειδοποίηση.

Προσοχή, η πολιτική διαφήμιση συνεχίζεται:

«Πώς αποτιμάται ο “Καλλικράτης” και ποιες αρμοδιότητες και εξουσίες διεκδικούν οι δήμαρχοι;
Πέντε δήμαρχοι απαντούν για τα κοινά προβλήματα των πόλεων».

Το άλλο πουλάκι:
Εμένα δεν μου ακούγεται για διαφήμιση.

Ας προσέξω όμως παρακάτω, μήπως και καταλάβω κάτι περισσότερο:
«Την Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου, στις έξι και μισή, οι δήμαρχοι της Αθήνας, του Βόλου, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων και της Πάτρας, στην πρώτη κοινή τους συνέντευξη, στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης».

Α, τώρα μάλιστα!
Είπα κι εγώ, δεν μπορεί, κάτι ύποπτο κρύβεται από πίσω. Αν σας πω μάλιστα ότι το βίντεο συνοδεύεται από μια κοινή φωτογραφία των πέντε δημάρχων, η οποία μένει στην οθόνη επί τέσσερα ολόκληρα δευτερόλεπτα (δηλαδή σχεδόν ένα δευτερόλεπτο για τον καθένα), τότε σίγουρα μιλάμε για μια πολύ πονηρή διαφήμιση.

Ας αφήσουμε όμως το βίντεο να τελειώσει και συζητάμε με την ησυχία μας μετά:
«Πέντε δήμαρχοι απαντούν. Υποβάλετε τα ερωτήματά σας στο πεντεντιμαρχοιαπαντούν, παπάκι τζιμέιλ, τελεία, κομ. 
Αυτό ήταν!

Πώς σας φάνηκε;
Εμένα πολύ… προεκλογική. Διότι, είτε μας αρέσει είτε όχι, είμαστε, ουσιαστικά, σε προεκλογική περίοδο.
Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, οι πέντε συγκεκριμένοι δήμαρχοι να χρησιμοποιούν ένα δημοτικό Μέσο, για την προεκλογική τους εκστρατεία!

Αυτό το τελευταίο δεν το λέμε εμείς, το καταγγέλλει η «Δημοτική Κίνηση Ανοιχτή Πόλη» και εμείς το διαβάζουμε στην εναλλακτική, ανεξάρτητη, πολυφωνική, κυρίως όμως Αριστερή σελίδα ALTERTHESS, για την οποία σας έχουμε ξαναμιλήσει, περισσότερο επειδή προβάλλεται (και αυτοπροβάλλεται) ως πρότυπο μέσο ενημέρωσης.

Παρεμπιπτόντως, τη μέρα που διαβάζουμε για την εν λόγω «διαφήμιση», η πρώτη είδηση της σελίδας μας μιλάει για τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ σε… ένα ασανσέρ. Τόσο σοβαρό και τόσο Αριστερό!

Αυτά από το Μέσο που εκφράζει ένα κόμμα που μέχρι πριν από τρία χρόνια πολεμούσε κάθε φορά να… μπει στη Βουλή.
Έπειτα παραπονιούνται εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ πως τους κατηγορούνε άδικα ότι έχουν ξεσηκώσει όλα τα κουσούρια του χειρότερου ΠΑΣΟΚ.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Το θέμα είναι αλλού.

Μια σοβαρή Αριστερά θα σκεφτόταν… σοβαρά να πλησιάσει -τουλάχιστον για συνεργασία, αν όχι για υποστήριξη- κάποιους από τους εν λόγω δημάρχους, για το έργο των οποίων έχουμε μιλήσει άλλες φορές.

Το συγκεκριμένο Μέσο έκφρασης του ΣΥΡΙΖΑ όμως όχι, κάθε άλλο.
Αφού «σύμφωνα με πληροφορίες [ξαναδιαβάζω για να το χωνέψουμε] σύμφωνα με πληροφορίες και οι 5 θα αντιμετωπίσουν για μια ακόμη φορά τις κυβερνητικές πολιτικές των μνημονίων σαν φυσικές καταστροφές που στο πέρασμα τους απολύουν και εξαθλιώνουν την κοινωνία…»

Αυτό είναι! Δεν μας ενδιαφέρει αν ένας δήμαρχος διαθέτει προσωπικότητα, κύρος, αν είναι αποτελεσματικός, αν παράγει έργο, αν φέρνει νέο ήθος στην πολιτική ζωή, αν –τελικά- αλλάζει και προς ποια κατεύθυνση την πόλη του.

Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι πώς θα αντιμετωπίσει τις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης. Είναι αντιμνημονιακός; Είναι άριστος για υποψήφιος της Αριστεράς.
Η οποία, τόσα χρόνια, μας έχει φάει τα αφτιά με την ανάγκη να απαγκιστρωθεί η τοπική αυτοδιοίκηση από την κεντρική πολιτική σκηνή.

Κλείνω διαβάζοντας τον τίτλο του δημοσιεύματος – γροθιά στην μνημονιακή πολιτική: «Έρχονται Θεσσαλονίκη. [σ.σ. χωρίς στην] οι 5 εξαρτημένοι/ανεξάρτητοι Δήμαρχοι με γερή δόση από μνημόνιο και παρελθόν».

Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι και οι πέντε δήμαρχοι ψηφίστηκαν από μεγάλα τμήματα πολιτών που τοποθετούν τον εαυτό τους στην Αριστερά, και κανείς τους δεν υποστηρίχθηκε προεκλογικά από τη Δεξιά.

Πράγματι.  Μια γερή δόση από το χειρότερο παρελθόν!

Πολιτική δυσφήμιση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: