ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

141208 ΦΙΛΑΘΛΟΝ

Το ένα πουλάκι:
Πέφτω από τα σύννεφα!

Ομολογώ ότι όλα τα περίμενα, αυτό όμως όχι. Δεν θα περνούσε ποτέ από το μυαλό μου ότι στο ελληνικό ποδόσφαιρο στήνονται διαιτησίες προκειμένου να επιτευχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Και τώρα η είδηση έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία: «Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε σε 16 πρόσωπα του ποδοσφαίρου, 7 από τα οποία κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση».
Να σημειώσω στο… σημείο αυτό (ποδοσφαιρική διάλεκτος) ότι πολύ σωστά δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα ονόματα των δεκαέξι, ούτε καν των 7, αφού, όπως όλοι γνωρίζουμε, η δίωξη δεν σημαίνει και ενοχή.

Φαντάζεστε να κυκλοφορούσαν από στόμα σε στόμα τα ονόματα αυτών των κυρίων, να διασύρονταν δηλαδή οι άνθρωποι, και, στο τέλος, να αποδεικνύονταν αθώοι, όπως είναι πολύ πιθανόν να συμβεί.
Άντε μετά να αποκατασταθούν τα ονόματά τους. Πώς να ζήσουν με το στίγμα;

Ας δούμε όμως λίγο τις κατηγορίες.
α) Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης σε βαθμό κακουργήματος.
β) Απάτη κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση, συνήθεια και επάγγελμα σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος για τη χειραγώγηση αγώνων.
γ) Απόπειρα εκβίασης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση με απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκασμός.
δ) Δωροδοκία και δωροληψία κατ’ επάγγελμα και συνήθεια για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα και περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές δραστηριότητες σε βαθμό πλημμελήματος.
ε) Και casus belli, θα έλεγε ο δικαστής Ρόυ Μπην, ο νόμος δυτικά του Πέκος!

Κάθε φορά που διαβάζω τέτοιου είδους κατηγορίες, σκέφτομαι πως ο νομοθέτης αλλά και οι εισαγγελείς πρέπει να έχουν μεγάλο χιούμορ και καλπάζουσα φαντασία, προκειμένου να συντάσσουν αυτά τα κατηγορητήρια.
Και μας κάνουν κι εμάς να γελάμε…

Προσέξτε λίγο αυτό το «απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος». Άντε να σκεφτείς πού αναφέρεται.
Ο εξαναγκαζόμενος ήταν διαιτητής και η δραστηριότητα που ασκούσε ήταν ο φούρνος που είχε για κανονικό του επάγγελμα. Οι μάγκες, λοιπόν, πήγαν και τον τίναξαν στον αέρα, επειδή μάλλον δεν συμφωνούσε να συνεργαστεί μαζί τους. Ε, όταν το ξέρεις, δεν έχει πολλή πλάκα η κατηγορία, όπως είναι διατυπωμένη;

Το άλλο πουλάκι:
Κερδισμένοι και χαμένοι.

Το ποδόσφαιρο είναι άθλημα και, ως τέτοιο, έχει νικητές και ηττημένους και δεν εννοώ μόνο το αποτέλεσμα ενός αγώνα, αλλά μια πιο σύνθετη διαδικασία, όπως είναι ένα ολόκληρο πρωτάθλημα.

Προσέξτε τι λέει επ’ αυτού ο εισαγγελέας:
Εξαιτίας της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, υπήρξαν ποδοσφαιρικές ομάδες οι οποίες υποβιβάστηκαν, με αποτέλεσμα να χάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.
Παράλληλα, οι ομάδες που ευνοήθηκαν, σύμφωνα με το πόρισμα, κέρδισαν εκατομμύρια ευρώ, καθώς ήταν ψηλά στην κατάταξη και συμμετείχαν σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Νομίζω ότι αυτό δεν έπρεπε να το κάνει ο εισαγγελέας. Διότι, όπως δεν λέμε ονόματα, προκειμένου να μη θίξουμε υπολήψεις, έτσι και δεν αφήνουμε υπονοούμενα, από τα οποία κινδυνεύει το κύρος ομάδων με τεράστια ιστορία.
Αφού δεν υπάρχει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης και καταδίκη των κατηγορουμένων, δεν μπορούμε να τινάξουμε στον αέρα το κύρος ενός ιστορικού θεσμού όπως είναι το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Διότι, στην ουσία, αυτό γίνεται με τέτοιου είδους υπονοούμενα.
Από τη μια πλήττοντας συγκεκριμένες ομάδες. Τι σημαίνει «ήταν ψηλά στην κατάταξη και συμμετείχαν σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα». Πόσες ήταν αυτές οι ομάδες και ποιες; Και, αφού δεν μιλάμε για όλες, μήπως έτσι γίνεται μεγαλύτερη ζημιά, καθότι οι υποψίες πηγαίνουν και σε… αθώους;

Από την άλλη, το πρωτάθλημα. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο εισαγγελέας λέει ευθέως πως ήταν εξ ολοκλήρου στημένο. Αφού κανονίζονταν ποιοι θα πέσουν και ποιοι θα βγουν στην Ευρώπη, τι έμενε; Ποιος θα τερματίσει 10ος;

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Εγώ λυπάμαι τους φιλάθλους.

Οι οποίοι ζούσαν μέχρι τώρα μέσα στην άγνοια και στο ψέμα και ξαφνικά άρχισαν να ζουν στην αμφιβολία.
Ποιο είναι το χειρότερο; Κανείς δεν ξέρει. Φαντάζεστε όμως την ψυχολογία ενός φιλάθλου του Ολυμπιακού (τυχαίο το παράδειγμα), ο οποίος μαθαίνει, διαβάζοντας το πόρισμα του εισαγγελέα, πως ΠΙΘΑΝΟΝ, κάποιο από τα πρωταθλήματα που πήρε η ομάδα του να ήταν αποτέλεσμα στημένων αγώνων;

Αφήστε το άλλο. Ξέρετε τι αναφέρει ακόμα το πόρισμα; Ότι θύματα απάτης έπεσαν και οι φίλαθλοι που στοιχημάτιζαν σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, πιστεύοντας ότι παρακολουθούν ένα «καθαρό» πρωτάθλημα, χωρίς στημένα παιχνίδια.

Αυτούς τους τελευταίους τους συμπονώ αφάνταστα. Διότι, κρίνοντας από τα δικά τους αγνά, φίλαθλα αισθήματα, πώς μπορούσαν οι καημένοι να υποψιαστούν ότι υπάρχουν κάποια λαμόγια που θα εκμεταλλεύονται ακόμη και το ποδοσφαιρικό ιδεώδες. Κι έτσι πήγαιναν και στοιχημάτιζαν πιστεύοντας στο (αλάνθαστο) κριτήριό τους, άντε και λίγο στην τύχη.

Από την άλλη όμως σκέφτομαι ότι όλες αυτές οι αποκαλύψεις είναι ίσως και κάποια ανακούφιση. Μπορεί, ας πούμε, ο καθένας να υποστηρίζει πως όλοι οι αγώνες που έχασε στο στοίχημα ήταν στημένοι, γι’ αυτό δεν τους προέβλεψε σωστά κι όχι επειδή δεν ξέρει τι του γίνεται με τα ποδοσφαιρικά.

Η αλήθεια όμως είναι ότι πιο πολύ από όλους λυπάμαι τους καημένους τους εισαγγελείς. Τους οποίους, κάτι τέτοιες υποθέσεις, τους βάζουν με βίαιο τρόπο στην ελληνική πραγματικότητα.
Άσε που τους υποχρεώνουν να ανακατεύονται με κάθε λογής κοπριά!

Ενώ αν πήγαιναν, όπως όλος ο κόσμος, να παρακολουθήσουν κι αυτοί έστω έναν αγώνα ελληνικού πρωταθλήματος σε κάποιο καφενείο…

Τι λες, βρε παιδί μου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: