ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

160111 ΜΕΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΝ-1

Το ένα πουλάκι:
Καζαμίας 2016!

Ιανουάριος:
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλεί και πάλι τον Γιάνη Βαρουφάκη να τεθεί επικεφαλής της «μητέρας όλων των μαχών» και να ηγηθεί της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό με την Τρόικα.

Ο Γιάνης δέχεται και ακυρώνει αμέσως τις πενήντα επόμενες διαλέξεις του ανά τον κόσμο με θέμα «Πώς άλλαξα την Ευρώπη». Κατεβαίνει στη διαπραγμάτευση αποφασιστικά, με δύο, αυτή τη φορά, κόκκινες γραμμές… στον γιακά του πουκαμίσου του.

Πρώτη ενέργειά του είναι να προτείνει τη μετονομασία της Τρόικας σε «Φουλ του Βαλέ».
«Με Ντάμες», συμπληρώνει την πρόταση η κυρία Γεροβασίλη, εννοώντας προφανώς το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Διαφωνεί ο κύριος Καμμένος, ο οποίος προτείνει τη συμπλήρωση «…με Ντάμες στα τέσσερα», όμως ο πρωθυπουργός έρχεται να καλύψει τον Γιάνη κι έτσι ξεκινά η διαπραγμάτευση με το «Φουλ του Βαλέ».

Στο ποδόσφαιρο, στη 18η αγωνιστική, στις 18 Ιανουαρίου, ο Ολυμπιακός, εκτελώντας το 18ο πέναλτι της φετινής σαιζόν, νικά τον Πλατανιά και πετυχαίνει το 18 στα 18!

Φεβρουάριος:
Τριήμεροι εορτασμοί στο Προεδρικό Μέγαρο για την επέτειο της ανάληψης της Προεδρίας από τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο πρωθυπουργός, ερχόμενος στο τσακίρ κέφι, εξαγγέλλει προσλήψεις -χωρίς ΑΣΕΠ- οκτακοσίων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.
«Μόλις σκίσουμε και το τρίτο μνημόνιο», σπεύδει να συμπληρώσει, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου της ΑΥΓΗΣ.

Η είδηση γίνεται πρωτοσέλιδο, ενώ η εφημερίδα καλεί τους υποψηφίους να αρχίσουν τη συγκέντρωση των απαραίτητων πιστοποιητικών… αριστεροφροσύνης, επειδή, όπως χαρακτηριστικά γράφει, «Η μέρα εκείνη δεν θ’ αργήσει».

Η (ανεξάρτητη) ΕΡΤ μεταδίδει την είδηση διακόπτοντας το πρόγραμμά της, με μουσική υπόκρουση το «Σώπα, όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες».
Καταγγελίες από την Φώφη Γεννηματά, η οποία δηλώνει με νόημα «Αυτό το χώμα είναι δικό τους ΚΑΙ δικό μας».

Ο Φεβρουάριος έχει 29 ημέρες, όμως, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, προτείνεται η 29η του μηνός να μετονομαστεί σε 28Α και να είναι ημιαργία, έτσι ώστε να διατηρηθεί η κανονικότητα και να μην περάσουμε «δίσεκτα χρόνια», τουλάχιστον όσο κυβερνά η Αριστερά.

Το άλλο πουλάκι:
Συνεχίζουμε με το δεύτερο δίμηνο.

Μάρτιος:
Στην μεγάλη παρέλαση για την Εθνική Επέτειο συμμετέχει το πρώτο τμήμα με γυναίκες στα χακί, όλες εθελόντριες και μέλη των ΑΝΕΛ, με επικεφαλής την κυρία Έλενα Κουντουρά.

«Γεια σου, τσολιά μου», φωνάζει ενθουσιασμένος από την εξέδρα των επισήμων ο Πάνος Καμμένος, για να πάρει την απάντηση «Γεια σου κι εσένα, Παναγιώτη», από τον φρουρό του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, που στεκόταν λίγο παραπίσω. (Όχι ο Άγνωστος Στρατιώτης, ο φρουρός.)

Στο μεταξύ, ομάδα πολιτών αποτελούμενη από τους Παναγώτη Λαφαζάνη, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρη Στρατούλη και καναδυό άλλους φωνάζουν ρυθμικά στους παρελαύνοντες «Το κεφάλι -πρώτη φορά- Αριστερά». Αυτό το «πρώτη φορά» μπερδεύει τους παρελαύνοντες που τελικά αποδεικνύονται… αγύριστα κεφάλια. Όπως ακριβώς και οι φωνασκούντες!

Στην Ακαδημία Πλάτωνος (γενέτειρα του Γιώργου Ζαμπέτα) πραγματοποιείται επίσημη εκδήλωση. Οι επίσημοι προσκεκλημένοι προσέρχονται με επίσημο ένδυμα «πουκάμισο αλά Γιάνης», ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας αναλαμβάνει να «ξεφωνήσει» (έτσι αναγράφεται στο επίσημο πρόγραμμα που επιμελήθηκε επιτροπή δημοτικιστών εκπαιδευτικών) ο πρύτανης του νεοϊδρυθέντος (στα χαρτιά) Πανεπιστημίου Αντικυθήρων. Θέμα της ομιλίας «Από τον Κολοκοτρώνη στο Βαρουφάκη, 195 χρόνια αντίσταση και πάλι». (Από το ίδιο πρόγραμμα.)

Η σεμνή τελετή κλείνει με τον κύριο Θεοδόση Πελεγρίνη -κάνει ρίμα με το… κλείνει- να παρουσιάζει τον μονόλογο με τίτλο «Μπαρμπαγιάννη Μακρυγιάννη (δεν μας τα ‘γραψες καλά)» που εμπνεύστηκε για την περίσταση, με το ίδιο να ενσαρκώνει τον ρόλο του Στρατηγού.

Απρίλιος:
Ολοκληρώνεται ο Εθνικός και Κοινωνικός Διάλογος για την Παιδεία. Σε επίσημη ανακοίνωση των πρώτων μέτρων προβαίνει ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης: «Ειδικά φέτος, τα σχολεία δεν θα κλείσουν 15 ημέρες για τον εορτασμό του Πάσχα, αλλά θα κλείσουν 15 ημέρες για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς».

Σε παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι η Πρωτομαγιά φέτος συμπίπτει με την Κυριακή του Πάσχα, ο κύριος Φίλης σχολιάζει: «Αυτό δεν είναι κάτι που προέκυψε από τον Διάλογο». Και σε ερώτηση αν το μέτρο θα ισχύσει και του χρόνου απαντά πως «Αυτό θα είναι το αντικείμενο εργασίας πενταμελούς επιτροπής (μόνιμης), που θα συσταθεί από τρεις εκπροσώπους της Εκκλησίας και τέσσερα μέλη της ΓΣΕΕ».

Εν τω μεταξύ, το ΚΚΕ καταγγέλλει πρωτοφανή συμπαιγνία των ξένων κέντρων αποφάσεων με τα ντόπια μονοπώλια και καλεί τους εργαζόμενους «να γιορτάσουν την Ανάσταση του Λαού με τις γροθιές υψωμένες και όχι με σούβλες και αβγά». Στο κάλεσμα ανταποκρίνονται μερικές δεκάδες στελεχών του ΠΑΜΕ και χιλιάδες συνταξιούχοι των οποίων η χοληστερίνη βρίσκεται στα ύψη. (Αυτοί συμμετέχουν μόνο στο δεύτερο σκέλος του καλέσματος.)

Την 21η του μηνός πραγματοποιείται εκδήλωση από στελέχη της Χρυσής Αυγής, στο «καφέ Νοσταλγία». Κεντρικός ομιλητής ο  Νότης Σφακιανάκης, ο οποίος αναπτύσσει το θέμα «Βιαστές των συνόρων μας και της ζωής μας» και, πέρα από τους μετανάστες,  τα ρίχνει και στον Αντώνη Ρέμο. Αυτός του απαντά χοντρά, στην εκπομπή του Θέμου Αναστασιάδη.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Έκπληξη!

Στην 30η αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός, έχοντας 29 νίκες, αντιμετωπίζει στην έδρα του την Καλλονή. Χάνει με σκορ 1-0, αφού οι παίκτες του αστοχούν και στα δύο πέναλτι που εκτελούν στο 89΄ και στο 92΄. Το στοίχημα μοιράζει εκατομμύρια. Άγνωστοι οι νικητές!
Εικόνες από το μέλλον!

Δεν υπάρχουν σχόλια: