ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

160113 ΜΕΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟΝ-3

Το ένα πουλάκι:
Τρίτο και τελευταίο τετράμηνο του 2016.

Σεπτέμβριος:
Αρχίζουν τα σχολεία. Στις 11 του μηνός τελείται «πολιτικός αγιασμός», στον οποίο καλούνται να παραστούν ως παρατηρητές, αν το επιθυμούν, και εκπρόσωποι της Εκκλησίας. Δεν το κάνει κανείς, αφού την ίδια ώρα διοργανώνεται συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη από τον Άνθιμο.

Η πρωινή προσευχή καταργείται και στη θέση της καθιερώνεται πρωινή αναφορά, κατά την οποία διαβάζεται η Ημερησία Διαταγή που εκδίδει ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος, εν τω μεταξύ, έχει πάρει και τον βαθμό του Αρχιστρατήγου.

«Να σε αξιώσει ο Θεός να βλέπεις τα παιδιά σου συχνά στον “τάκο”, (σ.σ. αναφερόμενους)», εύχεται στον Αλέξη Τσίπρα ο μητροπολίτης Κορινθίας Διονύσιος.
Ο πρωθυπουργός, σε ένδειξη καλής θέλησης (και μεγάλης καρδιάς) περνάει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου –την 103η μέσα στο έτος- με την οποία δίνεται το δικαίωμα στους μαθητές που το επιθυμούν να προσεύχονται από μέσα τους.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου, οι πρόεδροι της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ καταγγέλλουν την ύπαρξη 72.531 κενών και ζητούν από την κυβέρνηση «διορισμούς άμεσα». Εννοούν αμέσως, πράγμα που το αντιλαμβάνεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και απαντά πως «οι διορισμοί θα γίνουν στην ώρα τους».

Την Διεθνή Έκθεση επισκέπτεται ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου, στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης, παρουσιάζει το κυβερνητικό πρόγραμμα – συμβόλαιο. Αυτό περιλαμβάνει τέσσερις μεγάλους πυλώνες για την αντιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής αποδιάρθρωσης, την ανόρθωση της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση.

«Το πρόγραμμά μας είναι ρεαλιστικό και ανατρεπτικό», τόνισε μεταξύ άλλων ο κύριος Μητσοτάκης. «Μόνος ρεαλισμός είναι η ανατροπή των μνημονίων στη χώρα και η διεκδίκηση ενός νέου ρόλου στην Ευρώπη».

Οκτώβριος:
Καθώς ολοκληρώνεται σιγά σιγά η τουριστική περίοδος, πραγματοποιείται απολογισμός, ο οποίος δείχνει πρωτοφανή άνοδο του αριθμού αφίξεων στη χώρα. «Είδατε που η αύξηση του ΦΠΑ έκανε τελικά καλό στα νησιά μας;» προκαλεί την αντιπολίτευση η υπουργός Έλενα Κουντουρά, που υπηρετεί τη στρατιωτική της θητεία στην ακριτική Μύκονο.

«Ας μη μετρούσατε και τους πρόσφυγες που καταφτάνουν κατά χιλιάδες και θα σας έλεγα εγώ», απαντά ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο μόνος που αντιλήφθηκε το στατιστικό τέχνασμα.

Σε ένδειξη αναγνώρισης της τεράστιας προσφοράς των κατοίκων τους στη διάσωση, την υποδοχή και τη φιλοξενία των προσφύγων, το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται σε τέσσερα ελληνικά νησιά: τη Λέσβο, τη Χίο, την Κω και… την Αίγινα. (Η τελευταία βραβεύεται ως εκπρόσωπος όλων των υπολοίπων ελληνικών νησιών.)

Αμέσως ξεσπά εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των νησιωτών, με δηλώσεις, ανταλλαγές καταγγελιών και ύβρεων, αναρτήσεις στο φέισμπουκ και το τουίτερ, καθώς και δολιοφθορές στις εγκαταστάσεις υποδοχής των προσφύγων. Οι κάτοικοι καθενός από τα βραβευμένα νησιά (και όχι μόνο) διεκδικούν το Βραβείο αποκλειστικά για τον εαυτό τους.

Βλέποντας την κατάσταση η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ ανακαλεί την απόφασή της και απονέμει το Βραβείο στη Σμύρνη. Αμέσως αποκαθίσταται η ομαλότητα και οι κάτοικοι των νησιών μας συνεχίζουν το σημαντικότατο έργο παροχής βοήθειας προς τους πρόσφυγες.

Το άλλο πουλάκι:
Η χρονιά πλησιάζει στο τέλος της!

Νοέμβριος:
Ξεκινά κύμα καταλήψεων στα γυμνάσια και τα λύκεια όλης της χώρας. Τις καταλήψεις αυτή τη φορά πραγματοποιούν γονείς, προβάλλοντας διάφορα αιτήματα τα οποία κανείς δεν αντιλαμβάνεται ακριβώς.
«Μας κλέβουν το μέλλον μας, τα όνειρά μας», δηλώνει χαρακτηριστικά στα τηλεοπτικά κανάλια ένας πενηνταδυάχρονος καταληψίας, εργαζόμενος (ακόμη).

Στο μεταξύ, παιδιά των καταληψιών συγκεντρώνονται έξω από τα σχολεία και ζητούν την παρέμβαση του εισαγγελέα προκειμένου να λήξουν οι καταλήψεις και να συνεχιστούν κανονικά τα μαθήματα.

Τα πνεύματα οξύνονται και απειλούνται επεισόδια που τελικά αποφεύγονται χάρη στην παρέμβαση ψύχραιμων εντεκάχρονων, οι οποίοι προτείνουν να δοθούν στους καταληψίες γονείς μερικά από τα δικά τους όνειρα και λίγο από το δικό τους μέλλον.
«Έχουμε μπόλικα εμείς, φτάνουν για όλους», λένε και γίνονται αντικείμενο θαυμασμού για τη γενναιοδωρία, αλλά και την ωριμότητά τους τους.

Την επόμενη μέρα περνά από τη Βουλή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δίνει το δικαίωμα σε εργαζόμενους (του δημοσίου) που έχουν λιγότερα από δώδεκα χρόνια για να βγουν στη σύνταξη να επιστρέψουν στα θρανία.
Αντί να εργάζονται, θα παρακολουθούν τα μαθήματα του σχολείου, αμειβόμενοι κανονικά, ενώ κανονικά θα υπολογίζονται και τα συντάξιμα χρόνια τους.

Δεκέμβριος:
Συζητείται ο προϋπολογισμός για το 2017.

Ιδιαίτερη εντύπωση στα διεθνή ΜΜΕ προξένησε η κατάθεσή του στη Βουλή, η οποία πραγματοποιήθηκε όχι απλώς με στικάκι, αλλά με στικάκι το οποίο μετέφερε ένα drone που απογειώθηκε από τα υπουργικά έδρανα για να προσγειωθεί στην έδρα του Προέδρου.

«Το μέλλον ανήκει στους τολμηρούς», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, για να πάρει την απάντηση «Οι τολμηροί ανήκουν στο παρελθόν», από τον Πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Με μια κίνηση που αιφνιδιάζει και εκπλήσσει τους πάντες, την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προκηρύσσουν 24ωρη απεργία.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Ξεκινά η Ονειρούπολη!

Τις εκδηλώσεις ανοίγει συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου κατά την οποία παρουσιάζεται σε δεύτερη εκτέλεση η μεγάλη του επιτυχία «Χαιρετίσματα, λοιπόν, στην εφορία». (Η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί στις γιορτές παλιά πόλης στην Ξάνθη.)

Χιλιάδες φίλοι του, κρατώντας αναμμένους αναπτήρες (αγορασμένους από σούπερ μάρκετ στο Γκότσε Ντέλτσεφ) τραγούδησαν μαζί του «Σ’ ακολουθώ, στην τσέπη σου γλιστράω / σαν ένα λέβα τόσο δα μικρό…»

Ένα παιδάκι, φαν του καλλιτέχνη, που τον βλέπει πρώτη φορά από κοντά, σχολιάζει: «Τώρα κατάλαβα γιατί η μύτη του είναι τόσο μεγάλη».
 Καλή χρονιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: