ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

161215 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝ

Το ένα πουλάκι:
Αυτές είναι δουλειές!

Δεν ξέρω αν παρακολουθείτε κι εσείς, όμως το τελευταίο διάστημα βλέπουμε συνεχώς νέες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, πράγμα που είναι πολύ ευχάριστο. Όσο προκατειλημμένος και να είσαι, λες «μπράβο, οι άνθρωποι το βγάζουν το ψωμί τους».

Μέσα στη χρονιά μόνο που διανύουμε είχαμε πολλές μεγάλες επιτυχίες στη δίωξη ναρκωτικών, με δεκάδες συλλήψεις μελών οργανωμένων συμμοριών και τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών να κατάσχονται.

Για να θυμηθώ επίσης τις πιο πρόσφατες, τον Οκτώβριο είχαμε την αποκάλυψη παγκόσμιου δικτύου δουλεμπόρων, με βάση το Ηράκλειο της Κρήτης, που διακινούσε παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Τον Νοέμβριο είχαμε την εξάρθρωση της… «μαφίας των σελέμπριτι», ενός τεράστιου κυκλώματος που διενεργούσε στοχευμένες διαρρήξεις σε σπίτια πλουσίων και αποκόμιζε τεράστια κέρδη. Ενδεικτικό είναι ότι οι επικεφαλής της οργάνωσης ζούσαν σε σπίτια εκατομμυρίων και κυκλοφορούσαν με πανάκριβα αυτοκίνητα.

Πρόσφατα διαβάσαμε επιχείρηση της ΕΛΑΣ ενάντια σε εγκληματική οργάνωση με διεθνή και εγχώρια δράση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην παρασκευή, διακίνηση και εμπορία αναβολικών φαρμάκων.

«Συνελήφθησαν συνολικά 11 Έλληνες, ηλικίας από 25 έως 35 ετών, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων μελών περιλαμβάνεται ένα από τα δύο αρχηγικά μέλη της οργάνωσης καθώς και Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής», διαβάσαμε στο σχετικό δελτίο.

Πρόκειται για πραγματικά μεγάλες επιτυχίες, όχι μόνο επειδή το μέγεθος των οργανώσεων και η ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους ήταν τέτοια. Αλλά κυρίως για το γεγονός ότι, παρά τη συμμετοχή μεμονωμένων ανθρώπων της αστυνομίας σε κάποιες από αυτές, η ΕΛΑΣ μοιάζει να σπάει μια παρεξήγηση.

Αυτήν που θέλει να πιστεύει και να διαδίδει ότι πιάνονται μόνο… μικρά ψάρια, ενώ τα μεγάλα αφήνονται πάντοτε να ξεφεύγουν. Δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει κι εσείς, όμως αυτό πιστεύει μια μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που βλέπει ανέκαθεν με μισό μάτι την Αστυνομία.

Να τώρα όμως που έρχεται η ΕΛΑΣ να τους διαψεύσει. Και να αποδείξει ότι όχι μόνο ικανά στελέχη διαθέτει, αλλά έχει και τη βούληση να επιτελέσει όσο το δυνατόν καλύτερα την αποστολή της.

Καλό είναι να τα λέμε αυτά ειδικά τις μέρες που έρχονται, καθώς βλέπουμε χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες άλλων εποχών, όταν οι πολίτες πήγαιναν και άφηναν δώρα για τους αστυνομικούς δίπλα στο «βαρέλι» του τροχονόμου που ρύθμιζε την εορταστική κυκλοφορία.

Το άλλο πουλάκι:
Αυτές όμως είναι δουλειές!

Που αποδεικνύουν ότι ο Έλληνας το έχει το δαιμόνιο της επιχειρηματικότητας μέσα του. Και πως είναι τελείως εσφαλμένη η ιδέα ότι το πλέον κατάλληλο πεδίο δράσης γι’ αυτόν είναι το δημόσιο.

Μπορεί μέσω του δημοσίου να στήνονται πολλές κομπίνες, μπορεί πολλοί υπάλληλοι να εκμεταλλεύονται τη θέση τους για να δημιουργούν, με παράνομες συναλλαγές, περιουσίες ολόκληρες, όμως το εμπόριο είναι στη φύση μας, όπως και να το κάνουμε.

Ακούστε τι σκέφτηκαν οι άνθρωποι. Έστησαν μια τεράστια δουλειά εισαγωγής πρώτων υλών, επεξεργασίας τους και δημιουργίας κατάλληλων δραστικών ουσιών, συσκευασίας αυτών σε διάφορα είδη σκευασμάτων και διακίνησής τους σε πελάτες στη χώρα και το εξωτερικό. 

Οι εισαγωγές γινόταν από ΗΠΑ, Καναδά και Κίνα, ενώ τα προϊόντα έφταναν σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Μάλτα, Ιταλία, Ουγγαρία (άκου Ουγγαρία!), δηλαδή σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Χάρη, φυσικά, στα καλά της παγκοσμιοποίησης και την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών! Και σε πείσμα όσων θέλουν να πιστεύουν και να διαδίδουν ότι αυτό, το νέο πλαίσιο λειτουργίας της ανθρωπότητας μόνο καταστροφικά αποτελέσματα έχει.

Απεναντίας, όταν είναι κανείς εξωστρεφής και άνθρωπος των ανοικτών οριζόντων, όπως υπήρξαμε εμείς από τον καιρό του παππού Οδυσσέα, τότε μόνο ευκαιρίες και κέρδη μπορεί να βλέπει σ’ αυτό το μεταμοντέρνο περιβάλλον.

Αξιοθαύμαστοι, λοιπόν, οι συμπατριώτες μας αυτοί για το επιχειρηματικό τους πνεύμα, όμως, δυστυχώς, το έθεσαν σε λειτουργία μέσω παράνομης δραστηριότητας και έπεσαν στα δίχτυα του νόμου.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Κακώς, κατά τη γνώμη μου.

Σας το έχω πει και άλλες φορές, πιστεύω πως κάποιοι «εγκληματίες» κακώς διώκονται από τον νόμο. Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν μια παράνομη δραστηριότητα όμως, στην πραγματικότητα, δεν κάνουν κάτι κακό.

Εξαπατούν διάφορα κορόιδα!
Προσοχή, για να μην παρεξηγηθούμε. Το να εξαπατάς ανυποψίαστους πολίτες, ειδικά ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή άτομα μεγάλης ηλικίας, το θεωρώ «κακούργημα».

Όταν όμως ο άλλος είναι νέος και υγιής, όταν μπορεί και χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να κάνει παραγγελίες και αγορές από απόσταση, όταν έχει να πληρώσει για το «παραμύθι» που του πουλάς, ε, τότε, τα θέλει ο αποτέτοιος του.

Τα μέλη του συγκεκριμένου «κυκλώματος» διακινούσαν αναβολικά σε ανθρώπους που ήξεραν πολύ καλά τι αγόραζαν. Ήθελαν εύκολα και γρήγορα να αποκτήσουν δύναμη και ενέργεια, πιθανότατα για να εξαπατήσουν κάποιους άλλους. Από… γκόμενες, μέχρι συναθλητές και κριτές αγώνων.

Δεν ήταν ανήμποροι, δεν ήταν εξαρτημένοι, δεν ήταν άνθρωποι μειωμένης αντίληψης, αν και γι’ αυτό το τελευταίο μπορούμε να έχουμε κάποιες επιφυλάξεις. Όταν, μετά από τόσα και τόσα που έχουμε ακούσει, υπάρχουν ακόμη πελάτες και χρήστες αναβολικών…

Εκτός εάν ήταν άλλοι οι κύριοι πελάτες (προπονητές, ιδιοκτήτες γυμναστηρίων κ.λπ.) και άλλοι οι χρήστες (αθλητές και γυμναζόμενοι). Και πάλι όμως, η ζήτηση είναι που δημιουργεί την προσφορά, αυτά περί «τεχνητών αναγκών» εγώ τα ακούω βερεσέ.

Πάντως μόνο για φορολογικές παραβάσεις, αν συνέτρεχαν τέτοιες, έπρεπε να διωχθούν τα παλικάρια! Διαφορετικά θα έπρεπε να τους δοθεί και κανένας «χρυσός Ερμής», με τονοποίο βραβεύονται επιχειρήσεις.
 Και το «μπράβο» ένα δώρο είναι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: