ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

190506 ΘΕΡΙΝΟΝ


Το ένα πουλάκι:
Βαδίζουμε προς το καλοκαίρι;
                 
Ξέρετε ότι το καλοκαίρι στη χώρα μας δεν είναι τόσο μια εικόνα του καιρού, όσο μια κατάσταση, σωματική, κυρίως όμως μια ψυχική διάθεση, στην ποία βρισκόμαστε όλοι εμείς οι ευτυχείς κάτοικοι αυτού του τόπου.

Άλλο καλοκαιρία, λοιπόν, και άλλο καλοκαίρι. Το καλοκαίρι το φέρνουν βέβαια και οι ζέστες που έρχονται στα τέλη Μαΐου, το φέρνουν όμως άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα τα σχολεία που κλείνουν.

Φέτος, το κλείσιμο των σχολείων, που δεν είναι μια στιγμιαία πράξη, αλλά μια διαδικασία που διαρκεί για μεγάλο διάστημα, το επιτάχυναν οι διπλές εκλογικές αναμετρήσεις με τις επαναλαμβανόμενες αργίες που τις συνοδεύουν.

Στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, οι εγγραφές για την επόμενη χρονιά έχουν γίνει ήδη και έτσι υπάρχει μια εικόνα για το πόσα παιδιά θα φοιτήσουν του χρόνου. Σ’ αυτό θα αναφερθούμε στη συνέχεια της κουβέντας μας.

Στα Γυμνάσια ξεκινά η βάσανος των εξετάσεων, η περίοδος εκείνη δηλαδή κατά την οποία οι γονείς προσπαθούν να πείσουν τα παιδιά να ανοίξουν και κανένα βιβλίο, να κάνουν και καμιά επανάληψη…

Εκείνα όμως ξέρουν ότι αυτό δεν χρειάζεται. Στο τέλος όλα θα περάσουν τη χρονιά και η συντριπτική πλειονότητα θα αριστεύσουν. Προς τι ο πανικός; Οι εξετάσεις δεν είναι παρά ακόμη μια απόδειξη ότι το καλοκαίρι είναι εδώ.

Για τους τελειόφοιτους του Λυκείου υπάρχει βέβαια η δοκιμασία των Πανελληνίων. Όμως κι εκεί μπορεί να δει κανείς το πράγμα από την αισιόδοξη, δηλαδή την καλοκαιρινή του πλευρά.

Πρώτα πρώτα υπάρχουν θέσεις στα Πανεπιστήμια για όλους. Η καλή μας κυβέρνηση φρόντισε να μην μείνει κανείς χωρίς πανεπιστημιακή μόρφωση. Βεβαίως υπάρχει η πιθανότητα να μην περάσει στην πρώτη του προτίμηση.

Δεν χάλασε κι ο κόσμος. Εξάλλου, τι θα πει πρώτη προτίμηση; Σχεδόν όλα αυτά τα παιδιά θα υποχρεωθούν να εργαστούν σε κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που θα σπουδάσουν, αλλάζοντας μάλιστα πολλές φορές επάγγελμα.

Για εκείνους πάλι που επιμένουν σε κάτι πολύ συγκεκριμένο, υπάρχει πάντα ο δρόμος της ξενιτιάς, σε πανεπιστήμιο της αρεσκείας τους, δρόμο που έτσι κι αλλιώς έχουν πάρει ήδη χιλιάδες πτυχιούχοι. Τι τώρα, τι αργότερα…

Το άλλο πουλάκι:
Βαδίζουμε προς το καλοκαίρι;

Βεβαίως, με την αλλαγή της διάθεσης να φαίνεται τόσο στις ενδυματολογικές προτιμήσεις, όσο και στις διατροφικές προσπάθειες, προκειμένου οι προτιμήσεις αυτές να γίνουν περισσότερο εφικτές.

Για να το πω απλά, αν δεν συμμαζευτούμε λίγο, περισώζοντας ό,τι μπορεί να περισωθεί, όχι στην παραλία δεν πρόκειται να βγούμε αξιοπρεπώς, αλλά ούτε στα περσινά φαρδιά λινά μας ρούχα να χωρέσουμε.

Το είπε ο άλλος πολύ χαρακτηριστικά: «Κατέβασα τα καλοκαιρινά και μου κάνουν μόνο… οι ψάθες». Άντε και κανένα καπελάκι από εκείνα που έχουν άνοιγμα από πίσω και μπορούν να προσαρμόζονται στο μέγεθος.

Δίαιτα αυστηρή, λοιπόν, μέχρι να το πάρουμε απόφαση ότι… δεν γίνεται τίποτε και να χαλαρώσουμε, βγαίνοντας στις παραλίες με ολοκαίνουρια, μεγαλύτερα μαγιό. Εξάλλου, εμείς πάντα εκτιμούσαμε στον άνθρωπο άλλα πράγματα.

Το ειλικρινές χαμόγελο, τη θετική ενέργεια, το καλό χιούμορ, ένα μοντέρνο κούρεμα, το ιδιαίτερο γούστο στις σαγιονάρες… Αυτά είναι που δίνουν ομορφιά σε κάποιον, κι όχι το καλλίγραμμο κορμί, οι γυμνασμένοι κοιλιακοί…

Ας επανέλθουμε όμως στο θέμα των εγγραφών, για το οποίο είπαμε ότι θα μιλήσουμε σήμερα. Θα έχετε ακούσει κι εσείς βέβαια ότι ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία μας συνεχώς μειώνεται.

Αυτό, εκτός από το πολύ δυσάρεστο φαινόμενο να περισσεύουν οι εκπαιδευτικοί και να μην γνωρίζουν πού θα πάνε και τι θα κάνουν του χρόνου, έχει γενικότερα και πολλαπλά δυσμενείς επιπτώσεις στην χώρα.

Φαίνεται όμως πως δεν είναι μόνο δικό μας πρόβλημα. Διαβάζω πως το αντιμετωπίζουν και σε άλλα μέρη, όπου μάλιστα ψάχνουν και βρίσκουν μερικούς πολύ έξυπνους τρόπους, τους οποίους θα μπορούσαμε και να μιμηθούμε.

Για παράδειγμα, ο δήμαρχος μια μικρής κοινότητας στα περίχωρα του Παρισιού σκέφτεται να διανείμει στους κατοίκους της περιοχής εκείνα τα μπλε χαπάκια που ευνοούν τον ερωτικό οίστρο των ανδρών.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
«Να μην κλείσει το σχολείο»!

Μόνο αν οι κάτοικοι κάνουν πολλά παιδιά θα μπορέσουν να το διατηρήσουν σε λειτουργία. Και ένας τρόπος για αν το πετύχουν αυτό (όχι τη λειτουργία, τα πολλά παιδιά) είναι και η διανομή μπλε χαπιών.

Το παλιό πολιτικό – εκλογικό ανέκδοτο, λοιπόν, «και παιδιά θα σας κάνουμε», γίνεται πράξη. Ας το έχουν υπόψη τους και οι δικοί μας νέοι και παλαιότεροι δήμαρχοι, αφού κι εδώ τα σχολεία κλείνουν.

Εκτός αν προσανατολιστούμε προς μια άλλη λύση, εκείνη που σκέφτηκαν οι κάτοικοι ενός επίσης μικρού χωριού στους πρόποδες των Άλπεων, προκειμένου να μην κλείσει και το δικό τους σχολείο.

Τι έκαναν; Έγραψαν στα μαθητολόγια δεκαπέντε πρόβατα, στα οποία είχαν φροντίσει να δώσουν ονόματα από παραδοσιακά παιδικά παιχνίδια («Πήδημα Προβάτου») ή από ήρωες βιβλίων («Πανούργος»).

Τα έγραψαν… συμβολικά, εννοείται! Όπως συμβολικά, διαβάζω, έχουν κατεβάσει κατά καιρούς, και υποψήφιους για δημάρχους διάφορα ζώα, κυριολεκτικά, σε πολλές πόλεις του κόσμου. Μερικά μάλιστα έχουν εκλεγεί, αφού πήραν τις περισσότερες ψήφους.

Αυτά δεν είναι λύσεις. Εμείς εδώ έχουμε δικούς μας τρόπους να ξεπερνάμε τις δυσκολίες. Ένας από αυτούς είναι να ζούμε το ελληνικό καλοκαίρι το οποίο ανεβάζει και την ερωτική διάθεση.

Και που είναι ήδη εδώ. Όχι μετά τις εκλογές!
Κάποιοι μαύρισαν πρόωρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: