ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

130401 ΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ


Το ένα πουλάκι:
Σε ποιους εμπιστεύεστε τα παιδιά σας;

Είπαμε ένα σωρό πράγματα το τελευταίο διάστημα για τα Σχολεία και τους δασκάλους, όμως αγωγή ασκείται και από ένα σωρό άλλους φορείς και πρόσωπα, για τα οποία συνήθως δεν λέμε κουβέντα.

Θα σας διαβάσω μια ανακοίνωση που έπεσε στα χέρια μου και μετά ελάτε να τη σχολιάσουμε μαζί:
«(…) Επ’ ευκαιρίας θα θέλαμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στο μεγαλύτερο ίσως σύγχρονο ποδοσφαιρικό ταλέντο και αρχηγό της Εθνικής ομάδας των νέων Γιώργο Κατίδη, τον οποίο προσπαθεί να εξαφανίσει από τον ποδοσφαιρικό χάρτη της χώρας, γιατί χαιρέτησε ΕΛΛΗΝΙΚΑ Έλληνες φιλάθλους, η μαφία του ποδοσφαίρου και της ΕΠΟ, παρακλάδι της κυβέρνησης Κόζα Νόστρα, που έχει βάλει στόχο οτιδήποτε θυμίζει Ελλάδα, ακολουθώντας πιστά τις εντολές του παγκόσμιου αφέντη της».

Πώς σας φάνηκε;
Τώρα θα σα ρωτήσω και ποιος νομίζετε ότι έβγαλε αυτή την ανακοίνωση. Είμαι βέβαιος ότι φαντάζεστε κάποια πολιτική κίνηση, κάποιο κόμμα και μάλιστα συγκεκριμένης απόχρωσης (αν και το μαύρο δεν είναι χρώμα είναι η απουσία φωτός).

Σας έχω πει όμως να μη βγάζετε ποτέ βεβιασμένα συμπεράσματα. Για να σας βοηθήσω λίγο ακόμη θα σας διαβάσω και τη συνέχεια της ανακοίνωσης:
«Για το Σ.Π.Π.Κ.Ι. ο Έλληνας Γιώργος Κατίδης πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για την αθλούμενη νεολαία στο προσεχές Ελεύθερο Ελληνικό Κράτος και ισόβιος αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου».

Βλέπετε; Έτσι γίνονται οι ήρωες. Έτσι δημιουργείται η αγιογραφία κάθε παράταξης.
Προσεχώς, όταν το Ελληνικό Κράτος θα ελευθερωθεί και, εννοείται, την εξουσία θα έχουν οι ομοϊδεάτες του ΣΠΠΚΙ, ένα είδωλο, ένας μάρτυρας θα αποκατασταθεί.

Θα προβληθεί ως πρότυπο σε όλη την αθλούμενη Νεολαία. Αυτόν, με το χέρι υψωμένο σε ελληνικό χαιρετισμό, χωρίς τη φανέλα, με τα υπέροχα τατουάζ να διακοσμούν το γυμνασμένο σώμα του, θα έχει στο δωμάτιό του κάθε νέος της πατρίδας.

Το άλλο πουλάκι:
Το βρήκατε;

Δεν ξέρετε τι είναι ο ΣΠΠΚΙ;
Να σας το πω εγώ. Είναι ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Κεφαλλονιάς και Ιθάκης.
Αυτοί οι κύριοι, στους οποίους κάποιοι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους να τους μάθουν ποδόσφαιρο, κυρίως όμως να τα διαπαιδαγωγήσουν, έβγαλαν αυτή την ιστορική ανακοίνωση.

Φαντάζομαι, μαζί με όλα τα άλλα που τους μαθαίνουν, τα διδάσκουν και πώς να χαιρετούν «ελληνικά».
Εδώ ας σταθούμε λίγο, για να λύσουμε μια παρεξήγηση. Δεν το κατέχω το θέμα, όμως, πιθανότατα κάποιοι στην αρχαία Ελλάδα να χαιρετούσαν και μ’ αυτό τον τρόπο.

Περί αυτού όμως μιλάμε; Έτσι είναι καταγεγραμμένος ο χαιρετισμός αυτός στη συλλογική συνείδηση των πολιτών όλου του κόσμου;
Σήμερα, όποιος χαιρετά έτσι, το κάνει για να μιμηθεί τους αρχαίους Έλληνες, ή τις σύγχρονες εκδοχές του φασισμού και, κυρίως, του ναζισμού;

Εξάλλου, αυτοί οι «αρχαιολάτρες» θα γνωρίζουν ίσως καλύτερα από όλους μας πως οι αρχαίοι παππούδες μας είχαν ως στοιχείο του πολιτισμού τους και κάποιες παιδαγωγικές μεθόδους, τις οποίες, αν προσπαθήσεις να χρησιμοποιήσεις σήμερα, θα βρεθείς κλεισμένος σε κάποιο σκοτεινό κελί.

Ας σταματήσουν να παίζουν κρυφτούλι. Κανείς δεν χαιρετά όπως ο Κατίδης… αρχαιοελληνικά, φασιστικά και ναζιστικά χαιρετά. Αν ντρέπονται γι’ αυτό, ας το πουν ευθαρσώς. Ας κάνουν οι κύριοι του ΣΠΠΚΙ μια δήλωση που να λέει «υιοθετούμε τον ελληνοπρεπέστατο χαιρετισμό, καταδικάζουμε όμως τον φασισμό και τον ναζισμό που τον ιδιοποιήθηκαν και παραπλάνησαν τον κόσμο».

Δεν θα το κάνουν.
Το λέω, όχι επειδή το μαντεύω, αλλά επειδή η όλη ανακοίνωσή τους αποπνέει ακριβώς αυτό. Φασισμό και ναζισμό.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Δεν μας πιστεύετε;

Παρακολουθείστε και το ύφος της συνέχειας. Σας διαβάζω:
«Όσον αφορά κάποιον προπονητή Λίνεν, ας πάρει το κασκωλάκι του και το τεφτέρι του που αγόρασε από το παλαιοπωλεία της Ανατολικής Γερμανίας και αφού ξεπεράσει τα δικά του ψυχολογικά προβλήματα από την πτώση του τείχους του Βερολίνου ας μας αδειάσει τη γωνιά…»

«Κάποιον προπονητή Λίνεν»!
Φαντάζομαι πως ο εν λόγω Σύνδεσμος διαθέτει στις τάξεις του προπονητές πολύ ανώτερης κλάσης από τον «κάποιο Λίνεν», επειδή όμως η το Ελληνικό Κράτος δεν είναι ακόμη ελεύθερο, δεν έχουν τη δυνατότητα να δείξουν την αξία τους και να πάρουν θέσεις στις ομάδες που αξίζουν.

Φαντάζομαι επίσης πως τα μέλη του Συνδέσμου είχαν μέχρι σήμερα πολλές προτάσεις να εργαστούν σε ποδοσφαιρικά σωματεία της Γερμανίας, το αρνήθηκαν όμως, όπως οι ομοϊδεάτες τους αρνούνται πάντα κάθε συνεργασία με τους κατακτητές.

Θα τελειώσω με ένα ερώτημα που συνηθίζει να θέτει κάποιος φίλος σε ανάλογες περιπτώσεις:
Το φαντάζετε όλο αυτό σε εξουσία; Φαντάζετε τα μέλη του ΣΠΠΚΙ να έχουν τη δύναμη να επιβάλουν τις ιδέες και τη νοοτροπία τους.

Τέλος, για να ξαναγυρίσουμε στο αρχικό μας ερώτημα, φαντάζετε ότι οι άνθρωποι αυτοί ασκούν αγωγή σε νέα παιδιά;
Από πού αντλούν την άδεια και το δικαίωμα;
-Να γελάς ή να φοβάσαι;
-Να ανησυχείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: