ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

151208 ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΟΝ-1

Το ένα πουλάκι:
«Του νόου ασμπέτε»!

Ποιος δεν θυμάται την καταπληκτική κωμωδία «ο Κατεργάρης», του Γιάννη Δαλιανίδη, σε σενάριο του ίδιου και του Νίκου Τσιφόρου;
Να μια χαρακτηριστική σκηνή με την Κατερίνα Γιουλάκη (Τούλα) και τη Νόρα Βαλσάμη (Εύα), από την οποία εμπνευστήκαμε το σημερινό μας θέμα:

- Να δεις που ο αδελφός σου θα γίνει έξω φρενών, με το πάρτυ που θα κάνεις απόψε.
- Αχ, Τούλα μου... εσύ ζεις έναν αιώνα πίσω. Δεν είναι πάρτυ. Τα πάρτυ πάνε... τελειώσανε. Τώρα πια δε λέγονται πάρτυ.
- Άλλαξαν όνομα;
- Μάλιστα. Τώρα λέγονται «του νόου ας μπέτερ».
- Τι είν’ αυτό; Μάρκα ουίσκι;
- Καλέ τι ουίσκι; «Του νόου ας μπέτερ», σημαίνει «να γνωριστούμε καλύτερα». Μαζεύονται οι νέοι, χορεύουν, πίνουν, φλερτάρουν... κι έτσι γνωρίζονται καλύτερα.
- Πού γνωρίζονται, μωρέ Εύα μου; Στο σκοτάδι; Εδώ με τα φώτα και την παθαίνουμε. Άσε λοιπόν αυτό το μπίτερ λέμον, γιατί μαζί μου θα τα βάλει πάλι ο αδελφός σου.
- Καλέ ποιο μπίτερ λέμον; «Του νόου ας μπέτερ» σου είπα!
- Ναι, αυτό το ασμπέτε. Με μένα θα τα βάλει... Άσε πια αυτά τα έξοδα του ασμπέτε. Ποιος θα τα πληρώσει;

Δεν είναι βέβαια μόνο αυτός ο διάλογος η πηγή της έμπνευσής μας, είναι ότι μπήκαμε πλέον για καλά και βαδίζουμε ήδη στον «Μαύρο Δεκέμβρη».
Μη μου πείτε ότι δεν γνωρίζετε τον «Μαύρο Δεκέμβρη»; Μένω κατάπληκτος! Σε άλλα κι άλλα σας βρίσκω πολύ ενημερωμένους.

Ας το πάρει το ποτάμι: Ο «Μαύρος Δεκέμβρης», λοιπόν, είναι «μια εκστρατεία δράσης, η οποία θα αποτελέσει τον πυροκροτητή για την επανεκκίνηση της αναρχικής εξέγερσης, μέσα και έξω από τις φυλακές».

Είναι μια προσπάθεια «να δημιουργηθεί, μέσω της πολύμορφης και πολυεπίπεδης αναρχικής δράσης, μια άτυπη πλατφόρμα συντονισμού, στη βάση της οποίας θα συσπειρωθεί η ανατρεπτική ώθηση. Μια αρχική απόπειρα άτυπου συντονισμού της αναρχίας, πέρα από τα προκαθορισμένα πλαίσια, η οποία φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη εμπειρία αγώνα, ώστε να θέσει σε κίνηση ανατρεπτικές προτάσεις και στρατηγικές αγώνα».

Το άλλο πουλάκι:
Τι σχέση έχει όλο αυτό με το… «ασμπέτε»;

Έχει και παραέχει, διότι στόχος –κύριος στόχος- του «Μαύρου Δεκέμβρη» είναι το… «ασμπέτε»! Ακούστε και θα με καταλάβετε:
Ο «Μαύρος Δεκέμβρης», λέει το κείμενο από το οποίο σας διαβάζω, πρέπει να γίνει «ένας μήνας συντονισμένων δράσεων, με σκοπό να γνωριστούμε μεταξύ μας».

Ωραίο δεν ακούγεται; Σκέτο… «ασμπέτε»! Ποιοι όμως να γνωριστούμε και με ποιον ακριβώς τρόπο; Ήδη θα σχηματίσατε μια γεύση από όσα σας διάβασα για τον «πυροκροτητή». Ακούστε τώρα τι περιλαμβάνει το κυρίως μενού του καλέσματος:

«Να κατέβουμε στον δρόμο για να σπάσουμε τις βιτρίνες των πολυκαταστημάτων, να καταλάβουμε σχολεία, πανεπιστήμια και δημαρχεία, να μοιράσουμε κείμενα που θα διαδίδουν το μήνυμα της ανταρσίας, να βάλουμε εμπρηστικούς μηχανισμούς σε φασίστες και αφεντικά, να κρεμάσουμε πανό σε αερογέφυρες και κεντρικές λεωφόρους, να πλημμυρίσουμε τις πόλεις με αφίσες και τρικάκια…»

«…Να ανατινάξουμε σπίτια πολιτικών, να πετάξουμε μολότοφ στους μπάτσους, να γεμίσουμε τους τοίχους με συνθήματα, να σαμποτάρουμε την ομαλή ροή εμπορευμάτων μέσα στα Χριστούγεννα, να λεηλατήσουμε τις βιτρίνες της αφθονίας, να πραγματοποιήσουμε δημόσιες εκδηλώσεις και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και σκεπτικά γύρω από διάφορες θεματικές αγώνα».

Θα σταματούσα εδώ, γιατί νομίζω πως καταλάβατε ήδη το πνεύμα. Συνεχίζω όμως λίγο ακόμη για έναν λόγο που θα σας τον εξηγήσω αμέσως μετά:
«Να συναντηθούμε στα στενά της πόλης και να ζωγραφίσουμε με στάχτες πάνω στα άσχημα κτήρια των τραπεζών, των αστυνομικών τμημάτων, των πολυεθνικών, των στρατοπέδων, των τηλεοπτικών στούντιο, των δικαστηρίων, των εκκλησιών, των φιλανθρωπικών ομίλων».

Διατήρησα τη σύνταξη και την ορθογραφία του κειμένου και θέλω να σταθώ σε εκείνο το «κτήρια» που είναι γραμμένο μη ήτα, όπως δηλαδή είναι και το σωστό. Λίγοι άνθρωποι το γράφουν έτσι. Στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας «Καλημέρα κυρα-Γη», που εκδίδει η Οικολογική Κίνηση Δράμας, υπάρχει ένα κείμενο που μιλά για τη σωστή ορθογραφία της λέξης.

Γράφτηκε με αφορμή την ονομασία του σπιτιού που αγόρασε και ανακαίνισε η Οικολογική Κίνηση σε «Κτήριο Κυριάκος Δοματζόγλου» και τις κάποιες ενστάσεις που προκάλεσε η ορθογραφία της σχετικής επιγραφής.
Λέτε να διαβάζουν «Καλημέρα κυρα-Γη» οι συντάκτες του καλέσματος στον «Μαύρο Δεκέμβρη»;

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Εγώ δεν διαφωνώ εντελώς!

Μου άρεσε εκείνο το «… να λεηλατήσουμε τις βιτρίνες της αφθονίας». Κάπως έτσι έγινε και πριν από επτά χρόνια, τον περίφημο Δεκέμβρη του 2008, όταν υπέστησαν ζημιές 453 επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας, 37 από τις οποίες καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Δεν σας είπα όμως ποιος είναι αυτός που μας καλεί στον «Μαύρο Δεκέμβρη». Θυμόσαστε εκείνο το καλό παιδί, τον Νίκο Ρωμανό, που συνελήφθη να ληστεύει μια τράπεζα και βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα; Θυμόσαστε πώς ξεσηκώθηκε όλος ο πολιτισμένος κόσμος των δικαιωμάτων, όταν ζήτησε να παίρνει άδειες από τη φυλακή, προκειμένου να πηγαίνει στο ΤΕΙ της Αθήνας και να σπουδάζει… Διοίκηση Επιχειρήσεων;

Φαντάζομαι κατάλαβαν όλοι τώρα τι είδους επιχειρήσεις θέλει να διοικεί και ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος που ζητούσε τις άδειες εξόδου από τη φυλακή. Δεν ήθελα ούτε να σπουδάσει, ούτε ανάσες ελευθερίας, όπως έλεγε τότε. Ασμπέτε ήθελε το παιδί.
Δεν τελειώσαμε όμως.
Επέτειοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: