ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

160526 ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΝ-1

Το ένα πουλάκι:
Συμβαίνει όπως με τον τζόγο!

Τον κρατικό τζόγο, όχι εκείνον στα καφενεία, τα καζίνο και τις μπαρμπουτιέρες (η σειρά είναι τυχαία, προέκυψε μετά από σχετική κλήρωση). Μιλάω για τον τζόγο στον οποίο μας ωθεί το κράτος με τις χιλιάδες διαφημίσεις τυχερών παιχνιδιών και τα δεκάδες «πρακτορεία» που συναντάς, αν πεις να κάνεις μια βόλτα στην πόλη.

Τι συμβαίνει με τον τζόγο αυτόν; Όλοι αναφερόμαστε στον τυχερό που κέρδισε και όχι στα εκατομμύρια εκείνων που χάνουν τα λεφτά τους. Μάλλον δεν τα χάνουν ακριβώς, αφού με αυτά χρηματοδοτούν τον πολιτισμό και τον αθλητισμό της χώρας. Λέμε, τώρα.

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που «ο ένας στους τόσους (τρεις, τέσσερις, πέντε, αναλόγως την περίπτωση) κερδίζει, όμως κανείς δεν συζητά για μικροκέρδη, τα οποία έχουν έτσι κι αλλιώς χαθεί ήδη, στα μέχρι τότε… πονταρίσματα.

Παρασύρθηκα όμως, δεν είναι ο τζόγος το θέμα μου, άλλο ήθελα να πω και πάντοτε, σε τέτοιες περιπτώσεις, θυμάμαι τον Ορέστη Μακρή να ρωτάει στη σύζυγό του: «Τότε, αφού θες να πεις άλλο, γιατί λες αυτό που λες και δεν λες αυτό το άλλο κατευθείαν, να ησυχάσουμε;»

Να, κάθε θέμα χρειάζεται και μια εισαγωγή, έτσι δεν μας μάθαιναν οι φιλόλογοι στο Σχολείο; Θα μου πείτε, μακάρι να ήταν αυτό το μόνο στραβό που μας μάθαιναν οι φιλόλογοι, όμως ας μην ξεφύγουμε και άλλο από το θέμα μας.

Το οποίο είναι, ποιο; Οι προφητείες!
Ναι, πολύ σωστά ακούσατε. Θέλω να σας μιλήσω για μια προφητεία, εν πολλοίς άγνωστη, και να τη συγκρίνω με άλλες, περισσότερο γνωστές, τις οποίες ίσως έχετε υπόψη σας.

Οι προφητείες, λοιπόν (εδώ έρχεται και δένει η εισαγωγή μου), είναι σαν τον τζόγο. Όταν δούμε ότι κάτι, από τα τόσα πολλά που «προφήτευσε» ο έχων το χάρισμα, ταιριάζει (ή μπορούμε να το ταιριάξουμε εμείς) με την πραγματικότητα, τότε το κάνουμε θέμα. Έχουμε τον τυχερό σε μεγάλο τζακ ποτ!

Ποτέ δεν μιλάμε όμως για τις χιλιάδες «προφητείες», δηλαδή όλα τα υπόλοιπα που έχει πει για το μέλλον, που πάνε στον βρόντο, αφού ποτέ δεν επαληθεύονται. Όσο για τα… μικροκέρδη που σας είπε πριν, αυτά είναι πράγματα που θα μπορούσε να τα προβλέψει ο καθένας, αρκεί να έχει κοινή λογική.

Το άλλο πουλάκι:
Είστε έτοιμοι να ακούσετε μια «προφητεία»;

Δεν καταλάβατε. Όχι κάτι που θα συμβεί στο μέλλον, αλλά κάτι που ειπώθηκε στο παρελθόν και σήμερα, χρόνια μετά, επαληθεύεται πλήρως. Δεν θα σας αποκαλύψω ακόμη ποιος την έκανε, για να προλάβω όμως και να σας προφυλάξω, μπορώ να πω μόνον ότι δεν είναι κάποιος «γέροντας».

Γυρίζουμε, λοιπόν, τέσσερα χρόνια πίσω, στον Μάιο του 2012. Σας θυμίζω ότι τότε είχαμε δυο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, μία στις 6 Μαΐου και την επόμενη στις 17 Ιουνίου.
Η Νέα Δημοκρατία πήρε την πρώτη φορά 18,85% και ο ΣΥΡΙΖΑ 16,78%, ενώ τη δεύτερη πήραν περίπου 30% και 28% αντίστοιχα.

Δεν πέρασαν και πολλά χρόνια, όμως, όταν λέμε ότι ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ πυκνός αυτό εννοούμε. Μοιάζει να πέρασαν δεκαετίες!
Κάπου εκεί λοιπόν, ανάμεσα στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις του 2012, ειπώθηκαν αυτά που αποτελούν την «προφητεία» για την οποία σας μιλώ:

«Σκεφθείτε όλες τις συνδικαλιστικές συντεχνίες που ήταν κολλημένες στο ΠΑΣΟΚ και που τώρα έχουν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά θα κάνει εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις. Ποια θα είναι η αντίδρασή τους; Δεν θα εκτονωθούν στο δρόμο. Δεν θα υπάρξει κανείς να στηρίξει μια αντίδρασή τους στους δρόμους, απεργίες κ.τ.λ.».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει πράγματα που η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ούτε μπορούσαν να τα σκεφτούν. Δεν είπα ότι θα αποτύχει. Θα απογοητεύσει τον κόσμο που τον ψήφισε, διότι δεν θα κάνει αυτά για τα οποία τον ψήφισαν.

Διότι ο κόσμος τον ψηφίζει σήμερα για δυο λόγους. Ένα κομμάτι το πελατειακό – συντεχνιακό τον ψηφίζει για να συνεχιστεί το πάρτι των παροχών –που δεν μπορεί να το κάνει, άρα θα τους απογοητεύσει- και ένα άλλο κομμάτι τον ψηφίζει για να επαναφέρει τα πράγματα εκεί που ήταν πριν, προ του 2009, που ούτε αυτό μπορεί να το κάνει».

«Θα προχωρήσει όμως πράγματα αναγκαστικά, για να μπορεί να σώσει τη χώρα, δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Θα μειώσει τον δημόσιο τομέα, θα κάνει απολύσεις, θα κάνει ιδιωτικοποιήσεις, πράγματα που τώρα που σας τα λέω με βλέπετε σαν να είμαι παλαβός».

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Αυτό με τις απολύσεις δεν το είδαμε ακόμη.

Τι είδαμε;
«Θα τα κάνει αυτά, αφού βεβαίως περάσει ένα διάστημα μικρό σκληρής, εμφύλιας αντιπαράθεσης μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπου η μία συνιστώσα θα λέει αυτή είναι η πραγματικότητα, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς και η άλλη θα λέει να κατεβάσουμε τις αρχές της Ρόζας Λούξεμπουργκ.

Και θα υπάρξει μια σύγκρουση. Θα επικρατήσει αναπόφευκτα η λογική πλευρά και μετά θα πάνε σε πολιτικές τις οποίες, σας επαναλαμβάνω, οι ψοφοδεείς υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ούτε να σκεφτούν δεν τολμούσανε».

Έχει και συνέχεια η «προφητεία» αυτή, που έγινε -θυμίζω- τέσσερα χρόνια πριν. Δεν προλάβαμε να την ακούσουμε όλη, επομένως δεν μπορώ να σας πω και το όνομα εκείνου που την έκανε.


Κάντε λίγη υπομονή, αύριο θα τα μάθετε όλα.
Προ Χριστού...!


Δεν υπάρχουν σχόλια: