ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

160530 ΠΑΝΗΓΥΤΡΤΖΗΔΙΚΟΝ

Το ένα πουλάκι:
Η Δράμα γιόρτασε!

Για να μην λέτε ότι μόνο γκρινιάζουμε. Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν μια εβδομάδα γιορτής για την πόλη και μόνον καλά λόγια πρέπει να λέμε για εκείνους που την εμπνεύστηκαν και τη διοργάνωσαν.

Ποια ήταν τα θετικά σημεία:
Πρώτα το γεγονός ότι υπήρχαν πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις, κυρίως μουσικές. Αυτό κάποιοι το σχολίασαν αρνητικά, λέγοντας ότι δεν προλαβαίνει κανείς να τα παρακολουθήσει όλα.

Δεν έχουν δίκιο. Ασφαλώς και δεν μπορείς να είσαι σε πολλά σημεία ταυτοχρόνως, όμως κανείς δεν σε υποχρεώνει και να το κάνεις. Επιλέγεις ό,τι νομίζεις καλύτερο, ό,τι ταιριάζει στο γούστο σου, ανάλογα και με τη διάθεση της στιγμής, την παρέα κ.λπ.

Αφήστε που κάποια από τα μουσικά σχήματα δεν εμφανίζονται μόνο μια φορά, έτσι ώστε είναι πιο εύκολο να τα παρακολουθήσει κάποιος που έχει το πρόγραμμα και σχεδιάζει σωστά τις εξόδους του.

Να πούμε εδώ ότι το πρόγραμμα, στην έντυπή του μορφή, δεν έφτασε εγκαίρως σε όλους τους Δραμινούς και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσεχθεί στο μέλλον. Δυστυχώς δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να ενημερώνονται από το διαδίκτυο ή από τα τοπικά ΜΜΕ.

Το δεύτερο θετικό σημείο είναι το γεγονός ότι την γιορτή αυτή την αγκάλιασαν διάφοροι ιδιώτες και ανέλαβαν πρωτοβουλίες είτε κατά μόνας είτε δυο, τρία ή και περισσότερα μαγαζιά. Αυτό είναι αξιοσημείωτο, μια «καλή πρακτική» όπως λέγεται και καλό είναι να συνεχιστεί.

Εμείς το είχαμε επισημάνει και παλαιότερα. Οι επίσημοι φορείς που διοργανώνουν κάποιες τέτοιες γιορτές δεν μπορούν και δεν πρέπει να είναι πίσω από κάθε εκδήλωση. Δική τους δουλειά είναι ο συντονισμός, η διαφήμιση των εκδηλώσεων και πιθανότατα η διοργάνωση κάποιων μεγάλων, κεντρικών συναυλιών, με γνωστούς καλλιτέχνες, που θα κατεβάσουν τον κόσμο στο κέντρο της πόλης.

Από εκεί και πέρα η πρωτοβουλία πρέπει να ανήκει σε καταστηματάρχες και συλλόγους που θα προβάλλουν την επιχείρηση ή τη δουλειά τους και θα… κερδίζουν, με ό,τι νόημα μπορεί να δώσει κανείς στην λέξη, από την προβολή αυτή.

Το άλλο πουλάκι:
Υπάρχουν και άλλα θετικά!

Όπως η πρωτοβουλία να μείνουν λίγο περισσότερο ανοιχτά τα καταστήματα το βράδυ της Παρασκευής και να πεζοδρομηθεί το κέντρο της πόλης. Αυτή η κίνηση, μαζί με τις πολλές παραστάσεις σε γωνιές της πόλης έδωσαν έναν αληθινά γιορταστικό χαρακτήρα.

Δεν ξέρω, αλλά ειδικά αυτό με την πεζοδρόμηση του κέντρου θα πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά. Όσες φορές δοκιμάστηκε, νομίζω πως λειτούργησε θετικά. Αν και ο εμπορικός κόσμος έχει την ίδια γνώμη, τότε θα πρέπει να δοκιμαστεί το μέτρο σε πιο συχνή βάση.

Θεωρώ ότι δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για μια μόνιμη πεζοδρόμηση όλου του κέντρου, αλλά περιστασιακά, κάποια απογεύματα, σε συνδυασμό ίσως με εκδηλώσεις ή εκπτώσεις, θα μπορούσε να λειτουργήσει σε «πειραματική» βάση. Έτσι, σιγά σιγά,  θα ωριμάσει η ιδέα και θα εκπαιδευτούν και οι οδηγοί για το πώς θα πρέπει να κινούνται σε τέτοιες περιστάσεις.

Η Τροχαία θα αποκομίσει χρήσιμα στοιχεία για την ανάγκη πιθανής αλλαγής κυκλοφορίας σε κάποιους μονόδρομους, ο έλεγχος στα παρκαρισμένα οχήματα ίσως γίνει, εκείνα τα απογεύματα, πιο αυστηρός και έτσι θα μπορέσει κάποια στιγμή η πόλη μας να μιμηθεί άλλες, τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα.

Ένα άλλο θετικό στοιχείο της διοργάνωσης ήταν η «καλή πρακτική» να κλείνονται από πριν θέσεις σε όσους δηλώνουν εγκαίρως ότι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν κάποια περισσότερο κλειστή εκδήλωση, με περιορισμένο αριθμό θέσεων.

Οι φίλοι της στήλης γνωρίζετε καλά ότι εμείς ήμασταν πάντοτε κατά του «τζάμπα» και του «περάστε, κόσμε». Ένα συμβολικό αντίτιμο δίνει μεγαλύτερο κύρος σε κάθε εκδήλωση και αφήνει περιθώριο να την απολαύσουν όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά και δεν προσέρχονται από περιέργεια, απλώς και μόνον επειδή η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τέλος, θετικό στοιχείο είναι και το άνοιγμα των οινοποιείων το κοινό, νομίζω όμως ότι εδώ χρειάζεται μια μεγαλύτερη ευελιξία. Είναι καλό τα Δραμινά οινοποιεία να ανοίγουν για τους επισκέπτες, νομίζω όμως ότι και αυτά θα πρέπει με τη σειρά τους να… ανταποδίδουν την επίσκεψη.

Εννοώ ότι θα πρέπει να σκεφτούν έναν τρόπο να έρχονται αυτοί στην πόλη και να παρουσιάζουν πιο οργανωμένα τα προϊόντα τους στους Δραμινούς (και τους επισκέπτες), τουλάχιστον όσο κρατούν οι γιορτές της Δραμοινογνωσίας.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Πού καταλήγουμε;

Έχουμε μια ακόμη γιορτή που, μαζί με την Ονειρούπολη και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, προσθέτει πολλά θετικά χαρακτηριστικά στο προφίλ της πόλης μας.

Η προσπάθεια είναι ακόμη στην αρχή, θεωρώ όμως ότι έχει καλές βάσεις και χρόνο με το χρόνο θα βρει την… περπατησιά της, όπως λέγανε και οι παλιότεροι. Αρκεί να συμβάλουμε όλοι μας, εντοπίζοντας τα θετικά και τα αρνητικά σημεία.

Εκείνο που πρέπει να διαφυλαχθεί οπωσδήποτε είναι πως το κέντρο των εκδηλώσεων πρέπει να παραμείνει αυστηρά το κρασί. Το Δραμινό κρασί. Διαφορετικά η γιορτή θα χάσει τον τοπικό της χαρακτήρα και θα διολισθήσει σε αντιγραφή κάποιας από τις τόσες που γίνονται σε άλλες πόλεις. 

Δεν είμαι επίσης τόσο βέβαιος για την καταλληλότητα του χρόνου πραγματοποίησης (ο άστατος καιρός του Μαΐου, η Ανθοκομική που συμπίπτει, η περίοδος των Εξετάσεων…), όμως κι αυτό μπορεί να βελτιωθεί με τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων.

Άντε, και του χρόνου!
Πού να μην είχαμε και κρίση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: