ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

160527 ΠΡΟΦΗΤΙΚΟΝ-2

Το ένα πουλάκι:
Λέγαμε για τις προφητείες…

Αλήθεια, εσείς πιστεύετε σε τέτοιες; Είστε από εκείνους, ας πούμε, που παρακολουθούν τα όσα είπαν κατά το παρελθόν διάφοροι «γέροντες» και προσπαθούν να τα συνταιριάξουν με γεγονότα του παρόντος, ώστε να μας βεβαιώσουν πως εκείνοι είχαν κάποιο χάρισμα;

Προσέξτε, δεν θέλω να γίνω ασεβής. Προφανώς και οι γέροντες έχουν ένα μεγάλο χάρισμα, εκείνο της πίστης, το οποίο, προφανώς επίσης, απουσιάζει από όσους ζητούν «σημεία» για να πιστέψουν.

Διότι είναι σίγουρο πως οι περισσότεροι τουλάχιστον από τους γέροντες δεν έλεγαν όσα έλεγαν με σκοπό να προβλέψουν το μέλλον, αλλά θέλοντας να ερμηνεύσουν το παρόν και να το κάνουν περισσότερο κατανοητό σε διάφορους αφελείς.

Ναι, αφελείς! Ξέρω πολύ καλά τι σας λέω, διότι, όταν πας, ας πούμε, να ρωτήσεις έναν άνθρωπο που έχει αποτραβηχτεί προ πεντηκονταετίας από τα εγκόσμια και ασκείται πνευματικά τι… αυτοκίνητο να αγοράσεις, τότε είσαι αφελής και μάλιστα αθεράπευτα.

Όταν ζητάς από έναν άνθρωπο που απαρνήθηκε από παιδί τον κόσμο, για να αφοσιωθεί στον Θεό και να παλέψει με τους λογισμούς, να σε συμβουλεύσει όχι σε θέματα πνευματικά, αλλά… πολιτικά, τότε ίσως πράγματι χρειάζεσαι βοήθεια, όχι όμως τέτοια που φαντάζεσαι.

Όταν μαγνητοφωνείς (συχνά εν αγνοία του) τα λεγόμενα ενός ασκητή που θεωρείς γέροντά ΣΟΥ, τα απομαγνητοφωνείς μετά από χρόνια και με βάση αυτά προσπαθείς να ερμηνεύσεις τον κόσμο, «τραβώντας τα από τα μαλλιά» ώστε να μοιάζουν προφητείες, τότε μάλλον δεν είσαι, όχι άνθρωπος του Θεού, αλλά ούτε καν πιστός.

Πιθανότατα ούτε και αφελής, αλλά πονηρός. Ειδικά δε, αν έχεις εκδώσει αυτές τις «προφητείες» και προσπαθείς να τις πουλήσεις σε άλλους. Οι οποίοι, εκείνοι μάλιστα, είναι αφελείς με πατέντα.

Πάλι όμως ξεφύγαμε από το κυρίως θέμα μας. Είχαμε ξεκινήσει να σας λέμε τι είχε «προφητεύσει», πριν από τέσσερα χρόνια ένας, αυτό μπορούμε να το πούμε, πρώην πολιτικός και πώς εκείνες οι «προφητείες» του επαληθεύονται σήμερα.

Το άλλο πουλάκι:
Πού είχαμε μείνει;

Α, ναι! Εκεί που έλεγε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε μέτρα που «οι ψοφοδεείς υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ούτε να σκεφτούν δεν τολμούσανε». Συνεχίζουμε, λοιπόν:

«Ποιος υπουργός της Νέας Δημοκρατίας ή του ΠΑΣΟΚ θα έκανε ιδιωτικοποιήσεις; Κανείς. Ποιος θα απελευθέρωνε τα επαγγέλματα; Κανένας. Ποιος θα προχωρούσε σε κλείσιμο ΔΕΚΟ; Κανένας. Ποιος θα συγχώνευε επιχειρήσεις και θα καταργούσε μεγάλα κομμάτια του δημόσιου τομέα; Κανένας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα κάνει. Και να σας πω και κάτι άλλο; Με τον ΣΥΡΙΖΑ θα επιβληθεί και ο νόμος και η τάξη. Θα κοπούν όλες αυτές οι αυθαιρεσίες των μπαχαλάκηδων. Και ξέρετε γιατί; Γιατί τους ξέρει ποιοι είναι. Οι άλλοι δεν τους ξέρουνε. Θα τους τσακίσει. Αυτή είναι η βασική διαφορά».

Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι μάλλον θα σκεφτούν πως πρόκειται για προφητείες της κακιάς ώρας, αφού πολλά από αυτά δεν έχουν γίνει (ακόμη). Θα τους απαντήσω ότι δεν ξέρουν από προφητείες. Στις οποίες δεν εξετάζουμε τις λεπτομέρειες, αλλά βλέπουμε αν υπάρχει η… τάση. Ακούστε, ας πούμε, και κάτι άλλο:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν έρθει στην εξουσία, δεν θα κάνει τίποτε από αυτά που σήμερα [θυμίζω, Μάιος 2014] λέει. Διότι, ξαφνικά, παίρνοντας στα χέρια του χαρτιά, πραγματικότητες, ισολογισμούς και χίλια δυο άλλα, θα αναγνωρίσει ότι αυτά που λέει δεν γίνονται.

Αυτά για τα οποία τον κατηγορούν σήμερα [ξαναλέω, Μάιος 2014], ότι θα καταστρέψει τη χώρα κ.τ.λ., δεν θα τα κάνει, διότι θα δει την πραγματικότητα. Θα βρεθεί ξαφνικά με τα μάτια μπροστά στον γκρεμό. Αποκλείεται να πηδήξει μέσα. Εκτός αν είναι παράφρονες κάποιοι, που δεν το θεωρώ ότι είναι παράφρονες».

Ας δούμε ένα ακόμη σημείο:
«Έχει καταρρακωθεί η έννοια σεβασμού των θεσμών στην Ελλάδα. Και αυτό θα εισπράξουμε μετεκλογικά. Αλλά αξίζει να το εισπράξουμε. Να έρθει κάποτε η Αριστερά στην εξουσία -η Αριστερά η γνήσια, όχι η γιαλαντζί του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου- η οποία είναι μονίμως απ’ έξω και κάνει κριτική. Να δούμε τι θα κάνει. Να τα εφαρμόσει αυτά που λέει. Να δω πώς θα γίνουν όλα αυτά. Πρακτικά».

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Όπα, για στάσου μια στιγμή!

Εσείς μας είπατε ότι η «προφητεία» έγινε πριν από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Όμως εδώ ο έχων το χάρισμα μόλις είπε ότι μετεκλογικά θα έρθει στην εξουσία η Αριστερά. Ε, αυτό δεν έγινε τότε, έγινε τον Ιανουάριο του 2015. Τι σόι χαρισματικός είναι αυτός ο άνθρωπος, που δεν μπορεί να προβλέψει ποιος θα νικήσει στις προσεχείς εκλογές και «προφητεύει» τι θα κάνει μια κυβέρνηση που ΔΕΝ θα εκλεγεί;

Μήπως ήρθε η ώρα να μας πείτε και το όνομά του;
Ποιος; Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος; Καλά, τώρα μάλιστα. Είπα κι εγώ…

Τέτοιου είδους προφητείες μου θυμίζουν μια ιστορία από τον Μίκυ Μάους. Ο θείος Σκρουτζ πήγε σε ένα μέντιουμ, το οποίο προέβλεψε ένα σωρό πράγματα για το πόσο πολύ θα μεγαλώσει η περιουσία του. Όχι του μέντιουμ, του θείου Σκρουτζ!

Συνοδεύοντας τον πελάτη του στην εξώπορτα, βλέπει τον καιρό πολύ συννεφιασμένο και τον ρωτάει. Όχι τον καιρό, τον πελάτη του: «Τι λέτε, κύριε Σκρουτζ, θα βρέξει;»

Τόσο ικανό το μέντιουμ και τόσο προφητικός ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος. Μωρέ, δεν με παρατάτε λέω εγώ!
Τέτοιες προφητείες
σας κάνω εγώ εκατό την ώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: