ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

170112 ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟΝ-2

Το ένα πουλάκι:
Καζαμίας 2017, μέρος δεύτερο.

Μάιος:
Μετά την ολοκλήρωση των προκαταρκτικών συνομιλιών μεταξύ «γειτονικών» κομμάτων, φορέων και προσώπων, πραγματοποιείται με τεράστια επιτυχία το ιδρυτικό συνέδριο της Κεντροαριστεράς, στο οποίο αποφασίζεται ομόφωνα η διακήρυξη των θέσεων που περιγράφει το ιδεολογικό στίγμα της παράταξης.

«Η διατύπωσή της είναι σύντομη, σαφής και περιεκτική, ώστε να την αντιλαμβάνονται αμέσως όλοι οι πολίτες που τοποθετούν τον εαυτό τους σ’ αυτό τον χώρο», δήλωσε η (προσωρινή) εκπρόσωπος τύπου. Στη συνέχεια παρουσίασε τη διακήρυξη:

«Κάτι ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία»!
Πιο σύντομη, σαφής και περιεκτική δεν θα μπορούσε να είναι, σχολίασαν οι δημοσιογράφοι, ενώ ιστορικό στέλεχος της Κεντροαριστεράς που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του σχολίασε λακωνικά: «Τώρα, μάλιστα».

Όχι, στο συνέδριο αυτό δεν αποφασίστηκε ποιος θα ηγηθεί της παράταξης, θέμα που θα είναι αντικείμενο επόμενου συνεδρίου, το οποίο θα διεξαχθεί μόλις ολοκληρωθούν οι προκαταρκτικές ομιλίες μεταξύ «γειτονικών» κομμάτων, φορέων και προσώπων που κινούνται… κάπου ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία.

Δίνεται η πρώτη παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων που έληγε στα μέσα του μήνα, επειδή μόνο καμιά δεκαπενταριά υπόχρεοι πρόλαβαν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους εντός προθεσμίας.

Ιούνιος:
Ο πρώτος μίνι καύσωνας! Επιτέλους, λιώνουν τα χιόνια και κυβερνητικοί παράγοντες, μαζί με δημοσιογράφους, κατορθώνουν να προσεγγίσουν τους προσφυγικούς καταυλισμούς που ήταν θαμμένοι επί μήνες.

Προς μεγάλη τους έκπληξη διαπιστώνουν ότι μέσα στις σκηνές δεν υπάρχει ψυχή. Οι πρόσφυγες «την έκαναν» με το πρώτο χιόνι, αφήνοντας έξω από τις σκηνές τους σημειώματα -στα αγγλικά- τού τύπου «κλειστόν λόγω ψύχους».
Ένας μόνο, προφανώς με τη βοήθεια ελλήνων μεταφραστών, έγραψε «πού είναι το κράτος;»

Όπως είναι φυσικό, μεγάλη διαμάχη ξεσπά στη βουλή, στο πρώτο θερινό τμήμα της, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι οι πρόσφυγες απλώς έγιναν άφαντοι (μαζί με τα κονδύλια που προορίζονταν γι’ αυτούς) και την αντιπολίτευση να φωνάζει εν χορώ το παλιό σύνθημα «φέρτε πίσω… τους πρόσφυγες».

Το υπουργείο υπόσχεται πως οι καταυλισμοί θα αξιοποιηθούν τους προσεχείς μήνες, κατά τους οποίους αναμένεται τεράστιο κύμα τουριστών, μετά και τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις σε ανταγωνίστριες χώρες και… τη διαφήμιση της Apple.

Το άλλο πουλάκι:
Συνεχίζουμε με το τέταρτο δίμηνο.

Ιούλιος:
Πράγματι, πρωτοφανής ο αριθμός των αφίξεων τουριστών για τη χώρα μας, τόσος που κάποιοι αρχίζουν να υποπτεύονται ότι πολλοί τουρίστες δεν είναι άλλο παρά μεταμφιεσμένοι πρόσφυγες.

«Είδαμε πόσοι έρχονται, να δούμε και πόσοι θα φύγουν», απαντά η αντιπολίτευση στις θριαμβολογίες του υπουργείου Τουρισμού. Στο μεταξύ, η Χαλκιδική «βουλιάζει», ενώ στη Θάσο έχουν μετατρέψει ακόμη και τα κοτέτσια σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Το σετ ομπρέλα δύο ξαπλώστρες κοστίζει πλέον σε κάποιες παραλίες όσο το δωμάτιο σε πεντάστερο ξενοδοχείο (χωρίς πρωινό). Στο γενικό κλίμα ευφορίας, κανείς δεν προσέχει ότι οι φορολογικοί συντελεστές στα νησιά έχουν φτάσει στο 30%, με… αυξητική τάση. Έτσι κι αλλιώς, κανείς δεν κόβει αποδείξεις!

Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης τώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει πως «στόχος μας είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση πριν από τις αυγουστιάτικες διακοπές των εκπροσώπων του κουαρτέτου». Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η αξιολόγηση αυτή ήταν να κλείσει τον Οκτώβριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Ε, μέχρι τον Οκτώβριο έχουμε καιρό».

«Εάν εκφραστεί η βούληση από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει και σε μια ώρα και να εμπεδωθεί και στην ελληνική οικονομία η σταθερότητα», ανέφερε η υπουργός Εργασίας και κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, ξεχνώντας ότι ακριβώς το ίδιο είχε δηλώσει και τον Ιανουάριο.

Αύγουστος:
Τον μήνα που δεν υπάρχουν ειδήσεις, προκηρύσσεται ο νέος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες που αυτή τη φορά δεν θα είναι τέσσερις, αλλά οκτώ! Από κάποιους αυτό θεωρείται ήττα της κυβέρνησης, όμως ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς τούς συμβουλεύει «να μη βιάζονται καθόλου».

Πράγματι, στην τελική ψηφοφορία του σχετικού νομοσχεδίου αποκαλύπτεται ότι στον αριθμό των προς αδειοδότηση καναλιών συμπεριλαμβάνονται τα τρία κρατικά κανάλια, το κανάλι της βουλής καθώς και το ΡΙΚ, τα οποία θα λάβουν άδειες… «αριστίνδην».

Εξηγώντας αυτό το τελευταίο στους δημοσιογράφους ο κύριος Παππάς διευκρινίζει ότι οι εκπρόσωποι αυτών των καναλιών θα κατανεμηθούν σε σουίτες του Αστέρα Βουλιαγμένης όπου θα τους περιμένουν οι τηλεοπτικές άδειες με τις αντίστοιχες συχνότητες. «Για να υπάρχει δικαιοσύνη όμως, η κατανομή στις σουίτες θα γίνει με κλήρωση», τόνισε.

Οι εκπρόσωποι των υπολοίπων καναλιών, οι οποίοι θα συγκρουστούν για τις εναπομείνασες τρεις άδειες, κλείνονται απομονωμένοι σε κελιά των φυλακών Κορυδαλλού, με ένα μπλοκάκι, ένα μολύβι, ένα παγούρι νερό και ξηρά τροφή για δύο μέρες. «Έχουμε και άλλες δουλειές, δεν θα χρονίσουμε με αυτούς», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ αρχίζουν και καταφτάνουν στους πολίτες τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα για τον φόρο που πρέπει να πληρώσουν. Κάτω από το ποσό οφειλής υπάρχει με έντονα γράμματα η φράση: «Ομόλογα Σώρρα δεν γίνονται δεκτά».

Ο κύριος Αρτέμης Σώρρας αντιδρά αμέσως, δίνοντας στα ΜΜΕ επικυρωμένη φωτοτυπία βιβλιαρίου από ιδιωτική Τράπεζα του Βορείου Πόλου, όπου έχει καταθέσει υπέρ της Ελλάδος άλλα 600 δισ. Το νόμισμα στο οποίο έχει γίνει η κατάθεση είναι… «φλουριά Αγίου Βασιλείου»!

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Μ’ αυτά και μ’ αυτά όμως πέρασε και ο Αύγουστος που είναι παχιές οι μύγες. Για το τρίτο και τελευταίο τρίμηνο οι προβλέψεις είναι συνταρακτικές. Μην το χάσετε αύριο.
 Διαβάζουμε και βουλωμένα γράμματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: