ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

170120 ΔΑΡΜΕΝΟΝ

Το ένα πουλάκι:
Κλασικός τρόπος εκτόνωσης!

Μιλήσαμε χθες για κάτι πολύ μοντέρνο, που ξεκίνησε από την Ιαπωνία και έφτασε μέχρι τη χώρα μας, χάρη στο επιχειρηματικό πνεύμα ενός ζευγαριού από την Αθήνα. Είναι το «Λίμπα», το… κατάστημα όπου μπορείς να μπεις και να (ξε)σπάσεις, για να ξεθυμάνεις.

Τέτοιοι τρόποι εκτόνωσης υπάρχουν από παλιά και λένε πως ένας από τους πιο διαχρονικούς είναι ο αθλητισμός, τα σπορ, με τα οποία εκτονώνεται κανείς, είτε παρακολουθώντας τα, είτε παίρνοντας μέρος ο ίδιος.

Με μια επιφύλαξη. Συχνά, όταν το αποτέλεσμα μιας αναμέτρησης δεν είναι το αναμενόμενο, αντί να εκτονωθείς, θέλεις κάπου να ξεσπάσεις χειρότερα. Έχουμε δει στο διαδίκτυο ανθρώπους να ξεσπούν ακόμη και στις συσκευές που μεταδίδουν έναν αγώνα.

Πέρα όμως και από τον αθλητισμό, υπάρχει ένας ακόμη πιο κλασικός τρόπος να εκτονωθεί κάποιος και να αποβάλει το φορτίο που ρίχνει στους ώμους του η καθημερινότητα. Ένας πανάρχαιος τρόπος, που, δυστυχώς, επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας.

Πρόκειται για τον ξυλοδαρμό της συζύγου!
Πριν προχωρήσω περισσότερο, ας διευκρινίσω κάτι. Είναι βέβαιο ότι στην κατάσταση που επιστημονικά και κομψά ονομάζουμε «ενδοοικογενειακή βία» μπορεί το θύμα να είναι και ο άντρας.

Συμβαίνει καμιά φορά. Επειδή όμως στη συντριπτικότατη πλειονότητα των περιπτώσεων το θύμα είναι το… «ασθενές φύλο», όσα θα πούμε θα αναφέρονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Στη γυναίκα που αποτελεί τον πιο εύκολο και πρόχειρο «στόχο», τρόπο δηλαδή να ξεσπάσει ένας «άντρας».

(Πολλά τα εισαγωγικά, όμως, όταν προσπαθείς να μιλήσεις με συμβατικούς όρους καθημερινότητας, πρέπει να βρίσκεις και έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο να διαχωρίζεις τις δικές σου απόψεις από εκείνες που έχουν εγκατασταθεί στη νοοτροπία και τον λόγο μιας μεγάλης μερίδας ανθρώπων.)

Το «ξύλο», λοιπόν, προς τη σύζυγο είναι ένας πολύ διαδεδομένος τρόπος για να εκτονώνεται κανείς, να ξεσπά από τον φόρτο της καθημερινότητας και, φυσικά, να τρέφει το αίσθημα ανδρισμού, όταν αυτό τείνει να ξεφουσκώσει.

Το άλλο πουλάκι:
Κανονικά και με τον νόμο!

Όχι πολύ μακριά από την Ευρώπη, στη γειτονική μας Τουρκία, κυκλοφόρησε πρόσφατα ένας «οδηγός για πετυχημένους και ευτυχισμένους γάμους», ο οποίος, μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει και συμβουλές για το πότε ένας άνδρας επιτρέπεται νόμιμα να δέρνει τη γυναίκα του.

Συγγραφέας του 394 σελίδων βιβλίου-οδηγού με τίτλο «Γάμος και Οικογενειακή Ζωή» είναι ο Χασάν Τσαλισκάν, πρώην εργαζόμενος του τουρκικού υπουργείου θρησκευτικών υποθέσεων. Η δημοτική αρχή της Κιουτάχειας μοιράζει δωρεάν αντίτυπα του οδηγού στους νεόνυμφους.

Πάρτε μια πρώτη γεύση: «Μια γυναίκα που δεν είναι υπάκουη στον άνδρα της, ο οποίος αποτελεί την κεφαλή της οικογένειας, μπορεί να δαρθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά το βιβλίο και καταλαβαίνει κανείς αμέσως περί τίνος πρόκειται.

Όπως είναι φυσικό, πίσω από τις συμβολές υπάρχει ένα επιστημονικό υπόβαθρο. Ο οδηγός ενημερώνει τους άνδρες πως, όταν δέρνουν τις γυναίκες τους, υπενθυμίζουν ποιος είναι το αφεντικό στο σπίτι κι αυτό… κάνει καλό στις ίδιες.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από την «κοσμική» αντιπολίτευση στην Τουρκία. Η τοπική ηγέτης του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος στην Κιουτάχεια, η Ζελίχα Ακσάζ Σαμπάζ, δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο να παρουσιάζονται οι γυναίκες ως «πολίτες δεύτερης κατηγορίας και σεξουαλικές σκλάβες».

Ομοίως και η Φάτμα Καπλάν Χουριέτ, η αναπληρώτρια επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, είπε για τον ισλαμιστικό οδηγό νεόνυμφων ότι μισεί τις γυναίκες και νομιμοποιεί τη βία εις βάρος τους.

«Αυτό το βιβλιαράκι, που μοιράζεται από τον Δήμο στα νεόνυμφα ζευγάρια, είναι ανήθικο. Μεταξύ άλλων, ενθαρρύνει τη βία κατά γυναικών, αναφέροντας ότι εάν δείρεις μια γυναίκα θα σε αγαπήσει ακόμα περισσότερο», αναφέρει η Χουριέτ.

Από την πλευρά του όμως ο δήμαρχος της Κιουτάχειας, ο Καμίλ Σαράτσογλου, μέλος (φυσικά) του ισλαμιστικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), δηλαδή του κόμματος Ερντογάν, υπερασπίστηκε τον «οδηγό» σημειώνοντας ότι οι συμβουλές του βασίζονται στις ισλαμικές αρχές.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Δεν του παραπονέθηκε κανείς για το βιβλίο!

Έτσι αντέκρουσε τις κατηγορίες ο κύριος δήμαρχος. Και ποιος άντρας (για γυναίκα, εννοείται, δεν μιλάμε) να διαμαρτυρηθεί, όταν του δίνουν έναν οδηγό που λέει ότι «η πολυγαμία δημιουργεί άμιλλα μεταξύ των συζύγων, πράγμα που τους βγάζει τον καλύτερό τους εαυτό»;

Η πολυγαμία -η οποία γνωρίζει νέα άνθηση στην Τουρκία του Ερντογάν, επειδή κανείς δεν τη διώκει-, προτείνεται ώστε «να δημιουργεί έναν υγιή ανταγωνισμό μέσα στον γάμο και να ελέγχονται οι ιδιότροπες γυναίκες»!

Φυσικά, ένα οδηγός γάμου δεν μπορεί να περιέχει συμβουλές μόνο προς τους άντρες –θα ήταν, εκτός από αντιεπιστημονικός, και άδικος. Έτσι συστήνει στις συζύγους, αφού φάνε το ξύλο τους, να ντυθούν σεξουαλικά και να σερβίρουν στους άνδρες καφέ, πριν… συμφιλιωθούν κάνοντας έρωτα.

Τις συμβουλεύει, επίσης, να μην μιλάνε κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, επειδή εάν συλλάβουν, το παιδί θα εμφανίσει -κατά πάσα πιθανότητα- τραυλισμό. Κατά πάσα πιθανότητα, έτσι; Όχι σίγουρα!

Η σωστή (και δαρμένη) γυναίκα όμως, αν και σιωπηλή, οφείλει στο κρεβάτι να είναι παθιασμένη. Διότι, εάν δεν έχει πάθος, τότε το παιδί που θα γεννηθεί θα είναι χαζό.

Με βάση ειδικά το παραπάνω… επιστημονικό πόρισμα, μπορεί κανείς να φανταστεί τι «ψυγείο» θα ήταν η μητέρα αυτού του Χασάν Τσαλισκάν, συγγραφέα του βιβλίου «Γάμος και Οικογενειακή Ζωή»!

Καλό σαββατοκύριακο να έχετε!
 Το ξύλο βγήκε από τον… Τζάννα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: