ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

170125 ΓΡΑΒΑΤΩΜΕΝΟΝ

Το ένα πουλάκι:
Θα μείνουμε για λίγο στις ΗΠΑ.

Τόσο «δρόμο» κάναμε, δεν είναι σωστό να γυρίσουμε πίσω αμέσως! Θα μείνουμε όμως κυρίως επειδή έχει ενδιαφέρον να δούμε τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί η κυβέρνηση να κάνει… εξαγωγή της εικόνας της χώρας μας.

Πρώτα πρώτα να πούμε ότι η εικόνα που παρουσιάζει έξω δεν είναι ακριβώς ίδια με εκείνη που παρουσιάζει σε εμάς εδώ. Κυριολεκτώ λέγοντας εικόνα. Ο κύριος Παππάς, δηλαδή, εμφανίστηκε σε εκδήλωση της Ομογένειας με γραβάτα!

Αυτό, για να μην παρεξηγηθώ, δεν είναι καθόλου κακό. Έχουμε πει πολλές φορές πως η «περίσταση επικοινωνίας», η οποία –κατά τη Γλωσσολογία- μάς επιβάλλει πώς να ομιλούμε, μας επιβάλλει και πώς να ντυνόμαστε.

Αν υπάρχει, λοιπόν, κάτι προς παρεξήγηση, αυτό είναι μόνο το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος υπουργός δεν θεώρησε ούτε μια περίσταση, εδώ στην Ελλάδα, αρκούντως σοβαρή ή επίσημη, ώστε να την τιμήσει φορώντας γραβάτα. Μας έχει για παρακατιανούς.

Δεν πειράζει και δεν κρατάμε κακία. Έτσι κι αλλιώς κι εμείς τον είχαμε παρεξηγήσει. Τον θεωρούσαμε αντικομφορμιστή, όμως ο άνθρωπος είναι απλώς λίγο… ψηλομύτης. Μόλις βρέθηκε σε ένα περιβάλλον που να σηκώνει πράγματι γραβάτα, τη φόρεσε «και είπε κι ένα τραγούδι».

Δηλαδή, τραγούδι ακριβώς δεν είπε, όμως πήρε το μικρόφωνο, ανέβηκε στη σκηνή και προσπάθησε να διασκεδάσει τις… εντυπώσεις. Τις εσφαλμένες εντυπώσεις που έχουν οι Ελληνοαμερικανοί για την κατάσταση στη χώρα μας.

«Αυτά που θα σας πω, δεν θέλω να μείνουν σε αυτό το δωμάτιο! Γιατί η χώρα πάει καλύτερα. Αυτή είναι η απόλυτη αλήθεια. Δείτε τα νούμερα: 1,8% ανάπτυξη του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο. Το 2016 θα κλείσει με ανάπτυξη 0,6%.

Η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 2,3%, ενώ ο κοινοτικός μέσος όρος ήταν 0,6%. Μάλιστα, αυτά τα μεγέθη επιτυγχάνονται ενώ καταφέραμε να πιάσουμε “double score” στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Άρα, επιστρέφουμε στην ανάπτυξη την ώρα που οι οικονομικοί δείκτες επιδεικνύουν μια ισχυρή δυναμική».

Το άλλο πουλάκι:
Δηλαδή τους είπε ότι «οι αριθμοί ευημερούν»!

Τη θυμόσαστε αυτή τη φράση; Είναι η αγαπημένη των εκάστοτε αντιπολιτεύσεων, όταν η κυβέρνηση προβάλλει δείκτες που φανερώνουν σημάδια οικονομικής ευρωστίας. Τη χρησιμοποιούσαν κατά κόρον και τα κόμματα που σήμερα κυβερνούν.

Και επειδή, κατά τη  γνώμη του, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει πραγματική εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα, ο κύριος Παππάς ζήτησε από τους ακροατές του να μεταφέρουν το μήνυμα της ανάκαμψης.

Πιστεύει φαίνεται πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει ούτε τους ανθρώπους ούτε τα μέσα, εδώ ή στη χώρα τους, για να πληροφορηθεί τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα. Ότι δεν διαθέτουν ούτε την απαραίτητη πρόσβαση στα στοιχεία, ούτε τους κατάλληλους αναλυτές για να τα μελετήσουν.

Ίσως να έχει την εντύπωση ότι -άνθρωποι είναι κι αυτοί-, μπορεί να ενημερώνονται μόνο από τα «συστημικά Μέσα» και τα «βοθροκάναλα» και όχι από τα, ελάχιστα μεν υπαρκτά όμως, φιλικά προς την κυβέρνηση και/άρα αντικειμενικά Μέσα.

Του είπε, λοιπόν: «Θέλουμε από όλους εσάς που βρίσκεστε εδώ απόψε να γίνετε πρεσβευτές της Ελλάδας. Είναι κρίσιμο η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να γνωρίζει την αλήθεια για την Ελλάδα. Να γνωρίζει ότι η χώρα μας πάει καλύτερα.

Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να διασφαλίσουμε πως δεν θα επικρατήσουν οι απόψεις συγκεκριμένων ευρωπαϊκών χωρών που δεν θέλουν να αποδεχθούν την ιδέα ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη.

Η χώρα έχει σταθεροποιηθεί, διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί ξανά και, σε αυτές τις ιστορικές στιγμές, περιμένουμε από την ελληνο-αμερικανική κοινότητα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Πέρα από την «αλήθεια» και την «απόλυτη αλήθεια» που είπε ο κύριος Παππάς, εδώ βλέπουμε να εμφανίζεται και πάλι ο γνωστός… δράκος του παραμυθιού. Οι συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες που δεν θέλουν να αποδεχθούν την ιδέα ότι η Ελλάδα επιστρέφει την ανάπτυξη.

Τώρα, πώς αυτή η άποψη κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους, μπορεί να συμβαδίζει με την επιθυμία για απομάκρυνση του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις, μόνο ο κύριος Παππάς μπορεί να μας το εξηγήσει.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Ας μην σταθούμε στις αντιφάσεις.

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει οδηγηθεί σε κάποιες τέτοιες, όμως δεν αξίζει τον κόπο να μένουμε σ’ αυτές. Υπάρχουν ένα σωρό άλλα ζητήματα στα οποία δείχνει μια αξιοθαύμαστη συνέπεια και καλό θα είναι να την επισημάνουμε.

Να, ας πούμε, αυτό με τα εχθρικά, δηλαδή καθόλου αντικειμενικά Μέσα (και την προσπάθεια να μεταστραφούν σε πιο φιλικά, δηλαδή σε Μέσα που θα παρουσιάζουν την αλήθεια της κυβέρνησης).

Το είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Αν μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε πετύχει στην οικονομία όσα πέτυχαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τώρα τα Μέσα θα παρουσίαζαν τη χώρα ως «επίγειο παράδεισο».

Αυτό, λοιπόν, είναι το πρόβλημα! Η πραγματικότητα της κυβέρνησης και η πραγματικότητα των ΜΜΕ που δεν συμφωνούν. Μόνο που τέτοιου είδους αντιθέσεις εγώ προσωπικά τις έχω παρακολουθήσει από όλες τις κυβερνήσεις που θυμάμαι στη ζωή μου.

Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά γι’ αυτές -και αυτό φαίνεται κυρίως στις δημοσκοπήσεις- δεν φταίνε οι χειρισμοί τους, δεν φταίνε οι αδυναμίες τους, δεν φταίνε τα λάθη που έχουν κάνει, αλλά τα Μέσα που δεν είναι φιλικά απέναντί τους. Σε όλες, όμως!

Τώρα φτάσαμε να κάνουμε και εξαγωγή αυτής της αντίληψης. Ας είναι. Η εξαγωγή είναι πάντα εξαγωγή. Σιγά σιγά αρχίζει κανείς…
Όταν ακούω να επικαλούνται 
την «απόλυτη αλήθεια»…

Δεν υπάρχουν σχόλια: