ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

170109 ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΟΝ-1

Το ένα πουλάκι:
Καλή χρονιά, αδέλφια!

Το νέο έτος να φέρει κάθε καλό σ’ εσάς και τις οικογένειές σας, καθώς και προκοπή στον τόπο. Τον τόπο με τη στενή έννοια της ιδιαίτερης πατρίδας μας, αλλά και στη χώρα γενικότερα.

Ήρθε το 2017 και είμαστε ακόμη εδώ, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό από μόνο του. Για σκεφθείτε πόσοι άνθρωποι μάς άφησαν μέσα στη χρονιά που πέρασε και δεν τους βρήκε το νέο έτος! Σημαντικό, λοιπόν, να περνούν τα χρόνια και εσύ να είσαι παρών, να βρίσκεσαι εκεί.

Ιδιαίτερα όταν το «εκεί» είναι ένα σημείο στο οποίο η παρουσία σου έχει και κάποια οικονομικά οφέλη. Να περνούν, για παράδειγμα, τα χρόνια και εσύ να εξακολουθείς να είσαι… στην κυβέρνηση.

Σκεφτόμουν ειδικά και με την ευκαιρία των δημοσιεύσεων των «πόθεν έσχες» των πολιτικών (τα οποία ποτέ δεν μπαίνω στον κόπο να διαβάσω) ότι κάποιοι άνθρωποι πραγματικά έκαναν την τύχη τους αυτά τα χρόνια της κρίσης.

Ενώ όλοι οι υπόλοιποι είδαμε τα εισοδήματά μας να μειώνονται… δραματικά (για να πω και μια ωραία λέξη), για εκείνους ήταν σαν να έπιασαν το τζόκερ. Ξέρετε, στην Αμερική σε ρωτάν αν θέλεις να πάρεις το ποσό εφάπαξ, ή αν θα σου το δίνουν σε μηνιαίες δόσεις.

Τα λέω αυτά διότι, για τους περισσότερους, ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα υπήρχε το σενάριο να μπουν κάποια στιγμή της ζωής τους στη βουλή ή στην κυβέρνηση και να αμείβονται γενναία, τη στιγμή μάλιστα που όλοι οι υπόλοιποι στενάζουν (να και άλλη ωραία λέξη) οικονομικά.

Μα, θα μου πει κάποιος, το ξέρεις καλά ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς αγωνίζονταν μια ολόκληρη ζωή. Ασφαλώς και το ξέρω. Είναι όμως οι μόνοι; Τόσος κόσμος αγωνίστηκε και αγωνίζεται, χωρίς να έχει την δική τους… τύχη.

Σκεφθείτε ότι κάποιοι από αυτούς έμπαιναν στα ψηφοδέλτια του κόμματος όχι επειδή ήταν ό,τι πιο εκλεκτό διέθετε αυτό, αλλά επειδή δεν βρισκόταν άλλοι πρόθυμοι να εκτεθούν σε μια υποψηφιότητα που όλοι γνώριζαν ότι δεν έχει καμιά απολύτως τύχη.

Να όμως που κάποια στιγμή ήρθαν έτσι τα πράγματα και οι άνθρωποι αυτοί έφτασαν να εκπροσωπούν όχι μόνο το κόμμα με το οποίο κατέβαιναν, αλλά και τον τόπο, με τη στενή έννοια της εκλογικής τους περιφέρειας ή την ευρεία της χώρας ολόκληρης.

Το άλλο πουλάκι:
Διακρίνω μια ζήλεια!

Το ξέρεις ότι είναι γρουσουζιά να ζηλεύεις την τύχη του άλλου. Είναι επίσης ανόητο να το κάνεις, όταν εσύ ο ίδιος δεν θα έμπαινες ποτέ στη διαδικασία να… εκτεθείς όπως εκείνοι τους οποίους ζηλεύεις.

Τα κόμματα είναι εκεί, οι υποψηφιότητες για τις θέσεις στα όργανα είναι ανοιχτές, όποιος θέλει μπαίνει και δοκιμάζει. Το να κάθεσαι από έξω και να γκρινιάζεις ή να καλοτυχίζεις εκείνους που τόλμησαν είναι γελοίο.

Γιατί, αν το κάνεις, θα πρέπει να βλέπεις όλες τις πτυχές του θέματος. Τι θα έλεγες, για παράδειγμα, για εκείνους που δεν έχουν εκλεγεί ποτέ, με κανένα ψηφοδέλτιο; Ξαναλέω: με κανένα ψηφοδέλτιο;

Ξέρεις ποιους εννοώ. Τους πολιτευτές (πώς αλλιώς να τους χαρακτηρίσω;) που δοκίμασαν την τύχη τους με διάφορα κόμματα και κάθε φορά βρισκόταν στη λάθος πλευρά. Είχαν ένα εντελώς εσφαλμένο τάιμινγκ, για να το πω απλά.

Κάθε φορά που «πλησίαζαν» ένα κόμμα, εκείνο έπαιρνε την κάτω βόλτα και η προοπτική να βρεθούν οι ίδιοι στα πράγματα χάνονταν όπως η άμμος μέσα από τα δάχτυλά τους (για να πω κι εγώ όχι απλώς μια ωραία λέξη, αλλά μια ολόκληρη φράση).

Τη στιγμή που επέλεγαν να αλλάξουν στρατόπεδο, το προηγούμενο κόμμα τους άρχιζε να ανεβαίνει και το νέο έβγαινε από το κάδρο θέτοντας στο περιθώριο και τις ελπίδες των ίδιων για πρόσβαση στην εξουσία.

Πολύ συχνά συνέβαινε κάτι τέτοιο ακόμη και μέσα στο ίδιο κόμμα! Ξέρετε, αυτά τα κόλπα με τις συνιστώσες, τις διάφορες συνυπάρχουσες απόψεις ή τη στήριξη σε σημαντικά στελέχη που έρχονται και παρέρχονται…

Ε, κάποιοι είναι πάντοτε στη λάθος πλευρά και με το λάθος πρόσωπο. Ποιος τους φταίει; Το «ας φρόντιζαν» του ποιητή ταιριάζει και για τη δική τους περίπτωση. Ας φρόντιζαν να είναι με εκείνον που βρίσκεται καβάλα στο κύμα και όχι με τους… χασογκόληδες (αντιλαμβάνομαι ότι ρίχνω το επίπεδο, όμως δεν βρήκα καλύτερη έκφραση).

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Δεν ντρέπεστε να μαλώνετε;

Ποδαρικό στη νέα χρονιά με ζήλιες, γκρίνιες και διαφωνίες; Πώς να πάει μετά καλά το 2017; Αντί να καθίσουμε να κάνουμε μια καλή ανασκόπηση για τη χρονιά που πέρασε… Να πούμε τις προβλέψεις μας για το νέο έτος;

Θυμόσαστε πόση επιτυχία είχαμε στις περσινές προβλέψεις; Πέσαμε σε όλα μέσα! Για τους δύσπιστους, ευτυχώς υπάρχουν κρατημένα αρχεία στα οποία μπορούν να ανατρέξουν.

Αρκεί να θυμίσω στους φίλους μας ότι, μεταξύ πάρα πολλών άλλων προβλέψεων που επαληθεύτηκαν πλήρως, είχαμε προείδει επακριβώς ότι «την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, ΓΕΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προκηρύσσουν 24ωρη απεργία», πράγμα που έγινε όπως το είπαμε.

Λοιπόν, στρωθείτε στη δουλειά να βγάλουμε έναν Καζαμία και για το 2017, και αφήστε τις διαφωνίες και τους τσακωμούς, χρονιάρες μέρες. Επιστρατεύστε την εμπειρία σας, την ικανότητα πρόβλεψης των μελλούμενων, διαβάστε και τι λένε οι γέροντες και οι γερόντισσες, ρίξτε μια ματιά και στα ωροσκοπία, να γίνει σωστή δουλειά.

Δουλειά, δουλειά, που λέει και ο μαστρο-Παυλάκης ο Πισκολέτος του κυρ-Αλέξανδρου!
Αίσιον και ευτυχές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: