ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

190214 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΝ


Το ένα πουλάκι:
Διαβάζετε βιογραφικά;

Η ανάγνωση βιογραφικών είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα, πρόσφατη συνήθεια, που την απόκτησαν μικροί και μεγάλοι. Είναι πρόσφατη διότι μας έφτασε ανανεωμένη μαζί με την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Για να καταλάβετε, έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό εκείνο το κλασικό «τίνος είσαι εσύ;» ερώτημα που απηύθυναν οι μεγαλύτεροι στα νέα παιδιά, προκειμένου να πάρουν ένα σύντομο βιογραφικό τους.

Διότι, έτσι και έκανε ο νέος το λάθος να πιάσει κουβέντα, εννοώ να μην απομακρυνθεί αμέσως μετά την ανακοίνωση του πατρικού του ονόματος, τότε υποχρεωνόταν σιγά σιγά να ξεδιπλώσει το νήμα της ζωής του.

Σπουδές, ενδιαφέροντα, προσωπική ζωή, οικογένεια, εργασία, τα πάντα. Ε, όλη αυτή η διαδικασία απλοποιήθηκε σήμερα χάρη στις νέες τεχνολογίες. Μπορείς, ας πούμε, να έχεις μια εικόνα από το «προφίλ» του άλλου.

Είμαι σίγουρος ότι θα έχετε δει κι ένα βιντεάκι που κυκλοφορεί, στο οποίο μια νέα κοπέλα ανακαλύπτει έντρομη, μαζί με τις φίλες της, ότι το παλικάρι που μόλις γνώρισε δεν… «υπάρχει» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να μάθει τίποτε γι’ αυτόν, εκτός κι αν… τον ρωτήσει προσωπικά. Αφήστε που υποψιάζονται ότι μπορεί να είναι πολύ σκοτεινή περίπτωση, για να μην έχει παρουσία στο διαδίκτυο!

Αυτό, δηλαδή, που κάνει τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη κατά τις διάφορες αναζητήσεις, και δη των βιογραφικών. Ξέρω γιαγιάδες που παρακολουθούν σίριαλ ή βλέπουν ταινίες με ανοιχτό μπροστά τους το Google.

«Αυτός, καλέ, το πόσο είναι;»
Και αμέσως γκουγκλάρουν το όνομα του ηθοποιού και βρίσκουν την ηλικία του. Εννοείται ότι το ενδιαφέρον τους εστιάζεται κυρίως σε εκείνους που έχουν πάνω κάτω τα δικά τους χρόνια.

Και εννοείται, επίσης, ότι δείχνουν πολύ μεγάλη δυσπιστία, όταν πρόκειται για την χρονολογία γέννησης κάποιας γυναίκας. Τότε, με ένα «σιγά να μην είναι αυτή μόνο τόσο», σου βγάζουν αμέσως άχρηστο το Google.

Το άλλο πουλάκι:
Άλλα βιογραφικά διαβάζετε;

Δεν εννοώ από επαγγελματικό ενδιαφέρον, όταν ψάχνετε, ας πούμε, να προσλάβετε κάποιον στη δουλειά σας. Εννοώ κυρίως τα βιογραφικά που εμφανίζονται στη διάρκεια προεκλογικής περιόδου.

Κάθε υποψήφιος που σέβεται τον εαυτό του και τους (πιθανούς) ψηφοφόρους του, θεωρεί υποχρέωσή του να αναρτήσει ή να δημοσιεύσει ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα, για να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Εκεί, ανάλογα και με το ψηφοδέλτιο στο οποίο κατεβαίνει, τονίζει, φωτίζει θα λέγαμε καλύτερα, κάποια από τα πράγματα με τα οποία έχει ασχοληθεί στο παρελθόν ή ασχολείται σήμερα.

(Για παράδειγμα, σε κάποιο ψηφοδέλτιο, το να είναι κανείς άνεργος θεωρείται μειονέκτημα και αποκρύπτεται από το βιογραφικό του. Απεναντίας, σε άλλες παρατάξεις θεωρείται περίπου σαν τίτλος τιμής και τονίζεται ιδιαίτερα.)

Αυτό που θέλει κυρίως να (απο)δείξει ο υποψήφιος είναι ότι η ενασχόλησή του με τα κοινά δεν προέκυψε ως παρόρμηση της στιγμής, ούτε ως αποτέλεσμα παρότρυνσης κάποιου επικεφαλής υποψηφίου δημάρχου, αλλά είναι μια συνεχής πρακτική.

Λες και είναι κακό κάποιος να αποφασίσει ξαφνικά να κατεβεί υποψήφιος και να ασχοληθεί με τα κοινά της πόλης του, χωρίς να έχει προηγούμενη πείρα ως… μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στο Σχολείο του παιδιού του.

«Ναι, ρε παιδιά, είδα κι απόειδα, αισθάνομαι βαθιά απογοητευμένος από την κατάσταση που επικρατεί στα κοινά, θεωρώ ότι μπορώ να τα καταφέρω καλύτερα από πολλούς άλλους που ασχολούνται και… εκτίθεμαι στην κρίση σας.

Αν θέλετε, μπορώ να σας ενημερώσω σχετικά με την σημερινή μου κατάσταση, με τι ασχολούμαι ή ποια είναι τα ενδιαφέροντά μου. Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να σας πω τι έκανα στα φοιτητικά μου χρόνια.

Ή αν στα νιάτα μου δραστηριοποιήθηκα σε κάποιους συλλόγους και ασχολήθηκα με αυτό που λέμε κοινά. Σημασία έχει ποιος είμαι και τι κάνω τώρα. Αυτό νομίζω ότι αρκεί στον κάθε ψηφοφόρο που σκέφτεται ποιον να ψηφίσει».

Διότι τα υπόλοιπα είναι και κάπως ψευδεπίγραφα. Σαν να λες, όντας υποψήφιος για μια δουλειά, «ξέρετε, εγώ, όταν ήμουν στο Γυμνάσιο, πήρα και ένα πτυχίο στα Αγγλικά». Αυτό δεν το δέχεται καμιά σοβαρή επιχείρηση.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Πες μας τι κάνεις τώρα.

Το πιο αστείο είναι ότι θα δείτε κάποιους να αναφέρουν ως απόδειξη κοινωνικής δράσης την ιδιότητά τους ως μέλος ενός συλλόγου, στον οποίο δεν πατούν ποτέ, έχουν να πληρώσουν τη συνδρομή τους χρόνια.

Και δεν σκέφτονται το απλό. Κανείς δεν σε ψηφίζει επειδή έχεις πλούσιο βιογραφικό. Αυτό χρειάζεται για να πεισθεί περισσότερο ο… επικεφαλής που θα σε προτιμήσει για τον συνδυασμό και θα σε κατεβάσει υποψήφιο.

Οι συμπολίτες σου θα σε ψηφίσουν αν σε γνωρίζουν προσωπικά και ξέρουν τι άνθρωπος είσαι. Έτσι μάλιστα και καταφέρεις κάποιους να σε συστήσουν και σε ορισμένους φίλους τους, είσαι σε καλό δρόμο.

Γι’ αυτό μην την ψάχνετε τόσο πολύ με τα βιογραφικά. Κάτι απλό και σύντομο αρκεί για την (απαραίτητη) παρουσίαση στο ευρύ κοινό. Από εκεί και πέρα τη δουλεία θα την κάνουν οι δικοί σου άνθρωποι.

Αυτοί που σε γνωρίζουν προσωπικά και μπορούν να μιλήσουν με καλά λόγια για σένα. Πρόσεξε όμως! Έχει μεγάλη σημασία αυτοί που θα τρέξουν για σένα να είναι και οι ίδιοι σοβαρά και αξιόπιστα πρόσωπα.

Ή, αν δεν είναι, ας απευθυνθούν μόνο σε όσους τους νομίζουν τέτοια.
Διαφορετικά, μόνο ζημιά θα σου κάνουν.
 Δωρεάν συμβουλές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: