ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

130423 ΒΟΡΕΙΟ


Το ένα πουλάκι:
Αυτός είναι ο ρόλος του!

«Για αυτό ιδρύθηκε, για αυτό επανασυστάθηκε, για αυτό υπάρχει,  για αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει».
Είναι τα τελευταία λόγια από ένα σύντομο και περιεκτικό κείμενο με τίτλο «ο ρόλος του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης».

Ποιο όμως είναι «αυτό» και ποιο το άλλο και το παράλλο «αυτό», για τα οποία υπάρχει και θα υπάρχει το δικό μας Υπουργείο;
Αξίζει να ρίξουμε μια ματιά, αφού πρώτα σας πω ότι το κείμενο είναι… αυτοαναφορικό. Φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του ΥΜΑΘ, την οποία ανοίξαμε, μπας και καταλάβουμε κάτι από μια πρόσφατη κυβερνητική απόφαση.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Μέχρι την ημέρα της κατάργησής του, τον Οκτώβριο του 2009, το ίδιο το Υπουργείο παραδέχεται πως είχε διακοσμητικό ρόλο. Εμείς το λέγαμε τότε, όμως κάποιοι δεν το άκουγαν. Η δουλειά του ήταν «κυρίως η αποστολή εθνικών μηνυμάτων προς όλες τις κατευθύνσεις», όπως μας λέει μόνο του.

Από τότε όμως που επανασυστάθηκε, πέρσι τον Ιούνιο, τα πράγματα (λέει, επίσης μόνο του) άλλαξαν και τώρα πλέον έχει έναν πιο σοβαρό ρόλο από την αποστολή (και τη λήψη) παντός  είδους μηνυμάτων.
Πρώτα πρώτα έχει, λέει, ως «προμετωπίδα τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Βορειοελλαδιτών».

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Αν, δηλαδή, μια μέρα αρχίσει να βελτιώνεται, το βιοτικό μας επίπεδο, ημών των Βορειοελλαδιτών, αυτό δεν θα οφείλεται ούτε στις προσπάθειες της τριτοκομματικής κυβέρνησης, ούτε στην κατάργηση του Μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στο δικό μας Υπουργείο;

Πώς όμως θα γίνει αυτό;
Φυσικά με την ανάπτυξη την οποία στηρίζει να προωθεί το ΥΜΑΘ με όλες του τις δυνάμεις.
Όπως καταλάβατε, η περίφημη ανάπτυξη, που για την υπόλοιπη χώρα αποτελεί είτε όνειρο απατηλό, είτε διακήρυξη της αντιπολίτευσης (το ένα δεν αποκλείει το άλλο), για τη Βόρεια Ελλάδα, χάρη στην ύπαρξη του ΥΜΑΘ, είναι μια… ρουτίνα.

Το Υπουργείο μας «πρωτοστατεί στη δημιουργία ενός σταθερού υπόβαθρου προσέλκυσης νέων επενδύσεων, μέσω των οποίων θα υπάρξει εισροή κεφαλαίων, θα ενισχυθεί η ρευστότητα και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Το άλλο πουλάκι:
Όλα αυτά δεν είναι καθόλου αστεία.

Προκειμένου μάλιστα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να μας πείσουν γι’ αυτό, αποφάσισαν την αναβάθμιση του ΥΜΑΘ, δημιουργώντας και θέση Αναπληρωτή Υπουργού, μία από τις έξι θέσεις που προτείνονται, προκειμένου να ενισχυθεί το υπουργικό συμβούλιο με νέο αίμα.

Διότι, αν δεν το έχετε καταλάβει, ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση δεν «τρέχει» και δεν προχωρούν όλες οι περίφημες διαρθρωτικές αλλαγές, είναι που οι υπουργοί μας δεν προλαβαίνουν με τις τόσες δουλειές που και όχι, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, το γεγονός ότι είναι ανίκανοι, ή ότι δεν τους πάει η καρδιά να βάλουν τη υπογραφή τους σε μεταρρυθμίσεις που θα σημάνουν επιπλέον μέτρα για τμήμα των ψηφοφόρων τους.

Έτσι, αποφασίστηκε να «ενισχυθούν» με αναπληρωτές, ώστε να μοιραστεί η δουλειά και να μοιραστούν οι ευθύνες, για να μην πέσει όλη η δυσαρέσκεια του κόσμου σε μια μεριά.
Έξι αναπληρωτές, μεταξύ των οποίων ένας είναι για τον Υπουργό μας.

(Αυτό το «μας» εννοεί τους Βορειοελλαδίτες και όχι τους Δραμινούς, όπως κάποιοι θα υποψιάζονται, αφού εμείς δεν το βλέπουμε το θέμα στενά τοπικιστικά, όπως είχε κατηγορηθεί ότι το έβλεπε ο δικός μας -εδώ μπαίνουν οι Δραμινοί- Μαργαρίτης Τζίμας).

Ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος του αναπληρωτή Υπουργού ΜΑΘ;
Μα, φυσικά, να ελαφρύνει λίγο τις πλάτες του νυν υπουργού, στις οποίες έχει πέσει όλο το βάρος της ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας. Όπως θα δούμε στη συνέχεια, είναι τόσο βαρύ αυτό το… βάρος, που, κατά τη γνώμη μας, ακόμη και ο ένας αναπληρωτής είναι λίγος.
Ας όψεται όμως η κρίση και (φυσικά) το μνημόνιο.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Πώς έρχεται η ανάπτυξη;

Ψάχνοντας στη σελίδα του ΥΜΑΘ, βρήκαμε το πρόγραμμα του Υπουργού για την Παρασκευή, το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα, χθες. Όπως θα δείτε, η ανάπτυξη δεν μπορεί να περιμένει τα Σαββατοκύριακα κι έτσι ο Υπουργός, τώρα που δεν έχει ακόμη αναπληρωτή, κυριολεκτικά πνίγεται.

Διαβάζω, λοιπόν ότι την Παρασκευή ο Υπουργός:
Υποδέχθηκε στο γραφείο του τον διοικητή και τον υποδιοικητή του ΟΓΑ, χαιρέτησε την πρώτη αναπτυξιακή ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια στο νέο «Macedonia Palace», πετάχτηκε μέχρι τη Βέροια για τα εγκαίνια του νέου Δικαστικού Μεγάρου και το βράδυ μίλησε σε δημοσιογραφική εκπομπή της ΕΤ 3.

Το Σάββατο παραβρέθηκε στη συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης, υποδέχθηκε τον Ιάπωνα Πρέσβη, και πήγε στη Σιάτιστα για να εγκαινιάσει έκθεση γουναρικών.

Την Κυριακή πήρε μέρος στον 8ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» (στα 5 χιλιόμετρα, για να μην φανταστείτε ότι…), ενώ χθες εγκαινίασε μια κινητή περιοδική έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης -μαζί με τον τοπικό Δήμαρχο- και το βράδυ παραβρέθηκε σε ημερίδα με θέμα «Ενημέρωση-πρόληψη-ασφάλεια των πολιτών» του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.

Αν λοιπόν, ξυπνώντας σήμερα το πρωί, είδατε κάτι σαν ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα, τώρα ξέρετε πού τη χρωστάμε.
Φανταστείτε τι έχει να γίνει με την ενίσχυση του Υπουργείου και του ίδιου του Υπουργού με έναν ισάξιο αναπληρωτή!

Χαλάλι τα λεφτά που θα παίρνουν!
Έρχονται νέες δυνάμεις!

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Kαλά, όλος ο κοσμος Μάλλον διαφωνεί με την πληθώρα υπουργών, αλλά για να κάνω και το δικηγόρο του διαβόλου, οι δραστηριότητες του Υπουργού που περιγράφεις δεν είναι και πολύ της πλάκας, αρκεί να γίνονται πραγματικά μέσα στα πλαίσια μιας ευνομούμενης και ορθής κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Πού είναι αυτή; Άλλου παπά ευαγγέλιον!