ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

130619 ΜΑΥΡΙΔΕΡΟ-3

Το ένα πουλάκι:
Σιγά τ’ αυγά!

Αλήθεια, εσείς πώς το γράφετε; Αυγό ή αβγό;
Αν ανοίξουμε δυο από τα πιο έγκυρα λεξικά της νεοελληνικής, θα δούμε ότι διαφωνούν. Άμα διαφωνούν αυτοί, τότε εμείς τι να κάνουμε; Να ρίξουμε κορώνα γράμματα;

Το παράξενο είναι ότι διαφωνούν συμφωνώντας!
Ελληνικό φαινόμενο αυτό, που συνήθως το βλέπουμε και με την αντίστροφη εφαρμογή του. Να συμφωνούμε διαφωνώντας.

Ας επανέλθουμε στα λεξικά για να εξηγήσουμε τι εννοούμε.
Ο μεν «Μπαμπινιώτης» χρησιμοποιεί τη γραφή με βήτα, δηλαδή αβγό. Εξηγεί μάλιστα τη φωνολογική προέλευση της γραφής, την οποία δεν έχει νόημα να σας πω, γιατί θα κουραστείτε τζάμπα.

Λέει όμως τα εξής:
Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν ο Τριανταφυλλίδης [ο οποίος δίδαξε την προέλευση της λέξης] πρωτόγραψε τις λέξεις αβγό και αφτί με –β- και –φ-, αντιστοίχως, δέχτηκε δριμείες επιθέσεις γιατί θεωρήθηκε ότι η ορθογράφηση των λέξεων ήταν αποτέλεσμα φωνητικής γραφής του δημοτικισμού κατά τα ψυχαρικά πρότυπα! Προ της γενικής κατακραυγής ο Τριανταφυλλίδης ομολογεί ότι αναγκάστηκε να επιστρέφει (στη Γραμματική της Δημοτικής) στις γραφές αυγό και αυτί.

Τώρα, προσέξτε!
Το λεξικό του Ιδρύματος Μανώλη Τριανταφυλλίδη, ενώ σημειώνει την ίδια προέλευση της λέξης, από το αρχαίο τα ωά, καταλήγει να γράφει το αυγό, με ύψιλον!
Άντε βρες άκρη!

Ευτυχώς, εμείς δεν είμαστε του γραπτού λόγου, αλλά του προφορικού κι έτσι δεν χρειάζεται να μαλώνουμε.
Πάντως, επειδή έχουμε και τις ιδιαίτερες συμπάθειές μας να σας πούμε ότι ο «Δημητράτος» έχει τη λέξη με βήτα, αβγό. Τότε γιατί εμείς στην αρχή το είπαμε με ύψιλον; Διότι έτσι το πήραμε από το κείμενο που θέλαμε να σχολιάσουμε.

Εφημερίδα: Καθημερινή της Κυριακής
Τίτλος του άρθρου:
Ομελέτα δεν γίνεται χωρίς να σπάσεις αυγά…
Αρθρογράφος:
Αντώνης Σαμαράς (!)

Το άλλο πουλάκι:
Σιγά τα αβγά, ρε μάγκα!

Στο κείμενο αυτό, ο Αντώνης Σαμαράς (Πρόκειται για τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας. Έχει και φωτογραφία στην εφημερίδα, αλλιώς μπορεί και να ξεγελιόμασταν από τα γραφόμενα) το παίζει τόσο σκληρός που είναι εις θέση να σπάσει και αβγά.

Μιλάει για την ΕΡΤ και λέει πως ήρθε η ώρα για την κυβέρνηση (εννοεί τον εαυτό του) να χτυπηθεί η «μεγάλη συντεχνία» των βολεμένων και των προνομιούχων, οι οποίοι μέχρι τώρα τη γλίτωναν, ενώ την πλήρωναν μονίμως οι αδύναμοι και οι ανυπεράσπιστοι.

Για να καταλήξει:
«Αυτό τελείωσε πια! Η εντολή που έχουμε είναι να τα αλλάξουμε όλα. Όχι να συμβιβαστούμε με τους βολεμένους και τα προνόμιά τους. Αυτή η εντολή είναι η δύναμή μας. Και ο λαός ξέρει ότι χωρίς να σπάσεις αυγά ομελέτα δεν γίνεται…»

Πρώτα πρώτα ποιος του έδωσε εντολή να κάνει ομελέτα. Αν θυμόμαστε καλά, την εντολή να τα αλλάξει όλα την είχε λάβει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είχε και μια πανίσχυρη πλειοψηφία στη βουλή. Την έχει λάβει, αλλά δεν την είχε… καταλάβει!

Ο Σαμαράς η μόνη εντολή που έλαβε ήταν να συμμαχήσει με τους άλλους δυο (γι’ αυτό και δεν είχε αυτοδυναμία) προκειμένου να διαχειριστεί τα θέματα του Μνημονίου, δηλαδή του δανεισμού της χώρας ώστε να μην χρεοκοπήσει, και τις δεσμεύσεις που αυτός ο δανεισμός συνεπάγεται για την αποπληρωμή των δανεικών.

Τώρα, αν ανάμεσα στις δεσμεύσεις ήταν και το να «κόψει κεφάλια», δεν σημαίνει ότι πρέπει να μας παρουσιάζει την ανάγκη για φιλοτιμία και να το παίζει και σκληρός. Έτσι του είπαν, έτσι κάνει.
Αφήστε που βρήκε να δείξει τη μαγκιά του σε κάτι που θεωρείται «εύκολος στόχος», αφού την ΕΡΤ, έτσι όπως την κατάντησαν αυτός και οι όμοιοί του δεν την εκτιμούσε και πολύς κόσμος.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Ας κάνει και ομελέτα.

Όμως αυτό το νομίζετε εύκολο; Βλέπεις τον άλλο και σου σπάζει το αβγό με το ένα χέρι, χτυπώντας το στην άκρη του πιάτου με έναν επιδέξιο τρόπο, το ανοίγει αδειάζοντάς το μέσα και διπλώνει τα τσόφλια του ένα μέσα στο άλλο αφήνοντας τα στην άκρη.

Κι ένας άλλος πάει να σπάσει το αβγό και του πέφτουν κομμάτια από τα τσόφλια μέσα στο πιάτο. Μέχρι να τα, βγάλει το λάδι έχει καεί και η ομελέτα γίνεται παντόφλα.
Αφήστε που, αν είναι κανένας Σαμαράς και πάει να τη γυρίσει μεριά τινάζοντάς την από το τηγάνι στον αέρα, έτσι όπως κάνουν οι έμπειροι περί την μαγειρική, γεμίζει την κουζίνα και μετά τρέχει να τα μαζεύει.

Θέλεις, φίλε, να κάνεις τον αποφασιστικό; Διώξε πρώτα αυτούς που προσέλαβες με αδιαφανείς διαδικασίες, από την εκλογική σου περιφέρεια στο Μουσείο Ακρόπολης.
Κλείσε, επιτέλους, και κάποιες από τις εκατοντάδες υπηρεσίες που δεν έχουν κανένα αντικείμενο και εξακολουθούν να απασχολούν χιλιάδες υπαλλήλους.

Χτύπα και τα ιδιωτικά κανάλια που λειτουργούν χωρίς άδεια και χρωστάνε ένα κάρο λεφτά σε δανεικά και αγύριστα, και παρακαλάνε για εκλογές κάθε τόσο, μπας και βγάλουν από τις διαφημιστικές καμπάνιες λίγη από τη χασούρα!

Μετά κλείσε και την ΕΡΤ και διώξε τους εργαζόμενους που πρέπει.
Με τρόπο όμως. Μετά από αξιολόγηση και αντικειμενικότητα. Έτσι γίνονται οι εγχειρίσεις. Με νυστέρι, όχι με τσεκούρι!

Και θέλει και το γκρέμισμα
νου και καρδιά και χέρι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: