ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

140121 ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΟ-2

Το ένα πουλάκι:
Ολοκληρωμένες προτάσεις.

Εμείς δεν έχουμε καμιά αντίρρηση το σχολείο να βοηθάει όσο μπορεί στην τόνωση της οικονομίας, αλλά και τη σωστή προετοιμασία των παιδιών για τη ζωή που τα περιμένει.

Έτσι, προκειμένου όμως να μην έχουμε και μονόπλευρη ενίσχυση κάποιων συγκεκριμένων κλάδων, καλό είναι να σκεφτούμε με ποιο τρόπο μπορούν να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Έχοντας αυτά στο νου μας, και όχι τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είναι εξάλλου ταγμένοι να υπηρετούν τους σκοπούς του σχολείου, προτείνουμε:

Λευκή εβδομάδα.
Αυτό δεν είναι δική μας πρόταση, αλλά δεν μπορούμε να μην τη βάλουμε, ξεκινώντας μάλιστα από αυτήν, αφού έγινε η αφορμή να ψάξουμε το θέμα. Εβδομάδα που τα σχολεία θα είναι κλειστά, προκειμένου τα παιδιά με τους γονείς τους να απολαύσουν το χιόνι.

Βελτιώνουμε την πρόταση λέγοντας πως πρέπει να συνοδεύεται με απαγόρευση εξόδου των Ελλήνων από τη χώρα.
Έτσι θα δουλέψουν τα δικά μας χιονοδρομικά κέντρα και όχι εκείνα του Μπάνσκο, του Μπόροβιτς, του Σαμονί και του Σάλτσμπουργκ.

Καφέ εβδομάδα.
Κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιούνται συνελεύσεις, εκλογές, συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων κλπ.
Στόχος της να τονωθεί η κίνηση στις καφετέριες και τα αναψυκτήρια των πόλεων, τόσο από τους μαθητές, όσο και από τους εκπαιδευτικούς που θα κάνουν διάλειμμα από τις διαδικασίες.

Μαύρη εβδομάδα.
Τα σχολεία δεν θα είναι κλειστά (μην το παρακάνουμε και χαθούν πολύτιμες ώρες διδασκαλίας), αλλά θα λειτουργούν μετά το μεσημέρι.
Έτσι οι μαθητές και οι γονείς τους θα μπορούν να ξενυχτούν και να ενισχύουν οικονομικά τα διάφορα μπαρ, κέντρα διασκέδασης, σκυλάδικα κ.λπ.
Από το σχολείο, στη διασκέδαση και όχι στο φροντιστήριο, το οποίο, όπως θα δείτε, δεν θα μείνει παραπονεμένο.

Πορτοκαλί εβδομάδα.
Επειδή τα τελευταία χρόνια υπάρχουν μονίμως δυο ελληνικές ομάδες στο φάιναλ φορ του μπάσκετ («πορτοκαλί θεά»), τα σχολεία θα κλείνουν εκείνη την εβδομάδα, ώστε οι μαθητές και οι γονείς τους να μπορούν να το παρακολουθούν ξένοιαστοι και να υποστηρίζουν τις ομάδες μας. Έτσι θα τονώνεται η κίνηση και στα τουριστικά πρακτορεία.

Το άλλο πουλάκι:
Διδακτική εβδομάδα!

Αυτή ισχύει άτυπα, καλό είναι όμως να θεσμοθετηθεί.
Κατά τη διάρκειά της, τα σχολεία είτε δεν θα λειτουργούν καθόλου, είτε, προκειμένου να μην κατηγορηθούν και οι εκπαιδευτικοί, θα λειτουργούν κανονικά, όμως δεν θα παίρνονται απουσίες.

Στόχος της εβδομάδας είναι να μπορούν οι μαθητές να παρακολουθούν εντατικά τα φροντιστήριά τους, τα ιδιαίτερα μαθήματα, τις ξένες γλώσσες κ.λπ., χωρίς να τους εμποδίζει το σχολείο.

Εβδομάδα εκπτώσεων.
Τα σχολεία δεν θα κλείνουν (τους λόγους τους είπαμε πριν), όμως θα λειτουργούν απόγευμα ή, καλύτερα, βράδυ.
Στόχος είναι να μπορούν να οι μαθητές με τους γονείς τους να ψωνίζουν ανενόχλητοι από τα μαγαζιά, κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων.

Εναλλακτική πρόταση είναι το να πραγματοποιούνται διδακτικές επισκέψεις σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, όπου οι μαθητές θα ψωνίζουν από εκεί, αλλά και θα ενημερώνονται για τις τάσεις της μόδας.

Υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος να αντιδράσουν οι εμπορικοί σύλλογοι, όμως η πρόταση μπορεί να βελτιωθεί με επισκέψεις και στις αγορές των πόλεων, ώστε να ωφεληθούν και τα μικρά καταστήματα.

Σε αντιστάθμισμα, τα σχολεία θα ανοίγουν όλες τις Κυριακές που η αγορά θα λειτουργεί, ώστε να μπορούν όσοι γονείς επιθυμούν να παρκάρουν εκεί τα παιδιά τους και να κάνουν άνετα τα ψώνια τους.

Ημέρες παζαριού.
Δεν πρόκειται για ολόκληρη εβδομάδα, αλλά για μεμονωμένες μέρες, ανάλογα με το πότε γίνεται η λαϊκή αγορά σε κάθε περιοχή. Έτσι θα ενισχύονται και οι παραγωγοί που διαθέτουν τα προϊόντα τους εκεί, αλλά και οι μαθητές θα συνηθίζουν να ψωνίζουν φτηνά και υγιεινά.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Τι ξεχάσαμε;

Α, ναι! Εβδομάδα υγείας.
Κλειστά και πάλι τα σχολεία, ώστε γονείς και μαθητές να μπορούν να επισκέπτονται γιατρούς ιατρικά κέντρα, διαγνωστικά κέντρα κ.λπ. προκειμένου να υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις.

Αναμένεται πως μαζί με την κίνηση και την αύξηση του τζίρου στους γιατρούς θα τονωθεί αντίστοιχα και εκείνη στα φαρμακεία της χώρας, που επίσης περνούν δύσκολα χρόνια.

Τέλος, επειδή ένα σωστό εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να είναι συγκεντρωτικό, προτείνονται οι ελεύθερες, τοπικές εβδομάδες.
Δηλαδή δύο εβδομάδες που τα σχολεία θα είναι κλειστά, όμως θα αποφασίζεται τοπικά πότε θα γίνεται αυτό.

Ανάλογα με τα έθιμα, τις τοπικές γιορτές, τις καλλιέργειες, την ιστορία, τις ανάγκες κάθε περιοχής θα αποφασίζεται το κλείσιμο των σχολείων, ώστε και οι μαθητές με τους γονείς τους να συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις και οι τοπικές αγορές να παίρνουν μια, επιπλέον, ανάσα.

Όπως βλέπετε, προτάσεις υπάρχουν.
Το θέμα είναι να τύχουν μιας σωστής προβολής ώστε να γίνει κατανοητή από όλους η ανάγκη υλοποίησής τους.

Έτσι θα επιτύχουμε και τον μεγάλο μας εκπαιδευτικό στόχο, το ανοιχτό στην κοινωνία σχολείο. Κλειστό μεν, ανοιχτό δε.
Το συναμφότερον που θα έλεγε κι ο Ζουράρις!

Ανοιχτό, κλειστό!

Δεν υπάρχουν σχόλια: