ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

140602 ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΟ

Το ένα πουλάκι:
Προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Αν μπεις στον κόπο να ρωτήσεις τους ανθρώπους που κατεβαίνουν υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές, για ποιο λόγο το κάνουν, η συχνότερη απάντηση που θα πάρεις είναι «επειδή θέλω να προσφέρω στον τόπο μου».

Προσοχή!
Αυτή είναι η απάντηση που δίνουν οι ίδιοι δημοσίως κι όχι ο πραγματικός λόγος, ο οποίος είναι πολύ δύσκολο να ομολογηθεί, αλλά και να διερευνηθεί, αν θέλουμε να φτάσουμε στην αλήθεια.

Η αλήθεια, ως γνωστόν, δεν είναι μία και οι λόγοι που οδηγούν κάποιον να… θέλει να προσφέρει στον τόπο είναι πολλοί, με επικρατέστερο την «πετριά» με τις εκλογές.
Είναι κάποιοι που πιστεύουν ακράδαντα όχι μόνο ότι οφείλουν, έχουν καθήκον να σώσουν τον τόπο, αλλά και –το χειρότερο- ότι ο τόπος οφείλει να σωθεί από αυτούς.

Έτσι τους βλέπεις κάθε φορά σε κάποιο ψηφοδέλτιο, για να μην σταθώ στις χειρότερες περιπτώσεις, οι οποίοι τίθενται και επικεφαλής, κάνοντας δικούς τους συνδυασμούς.
Ένα από αυτούς δήλωνε σοβαρότατα σε τηλεοπτική συνέντευξη: την 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνω δήμαρχος και αν μέχρι τα Χριστούγεννα δεν υλοποιήσω τις υποσχέσεις μου παραιτούμαι».

Πήρε 341 ψήφους. Όχι ο ίδιος, τον «δήμαρχο» δεν τον σταυρώνουμε, οι υποψήφιοι που θέλησαν να σώσουν τον τόπο υπό την καθοδήγησή του. Στην ίδια συνέντευξη δήλωσε πως ζήτησε την στήριξη τεσσάρων κομμάτων ΝΔ, ΑΝΕΛ, ΛΑΟΣ και Χρυσή Αυγή, όμως κανένας δεν έκανε τον κόπο να του απαντήσει.

Δεν έλαβε, λοιπόν, αυτό το μήνυμα, αλλά αποτόλμησε να λάβει και το μήνυμα των εκλογών, δηλαδή των ψηφοφόρων, από τους οποίους τον τίμησε ένα 1,12%!
Τον «παραίτησαν» δηλαδή, όχι τα Χριστούγεννα, αλλά της Σαμαρείτιδος, στις 18 Μαΐου.

Ας αφήσουμε όμως τη χαρακτηριστική περίπτωση κι ας επανέλθουμε στον κανόνα της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.
Ερώτημα που περιμένει απάντηση. Γιατί, σώνει και καλά, πρέπει να προσφέρεις μέσα από το δημοτικό ή το περιφερειακό συμβούλιο;

Το άλλο πουλάκι:

Σιγή ιχθύος!
Ας κάνουμε την ερώτηση πιο σαφή. Χάθηκαν οι ευκαιρίες, για κάποιον που έχει διάθεση προσφοράς, να το κάνει από μόνος του ή σε συνεργασία με άλλους, χωρίς να χρειάζεται κατ’ ανάγκη να τον ψηφίσουν οι συντοπίτες του, πράγμα που δεν είναι και καθόλου βέβαιο;

Θέλεις να προσφέρεις; Να σου πω εγώ πού να πας.
Υπάρχουν δεκάδες σύλλογοι στον τόποι, οι οποίοι πάσχουν όλοι από την ίδια ασθένεια. Έχουν ένα σωρό μέλη, όμως ελάχιστους για να τραβήξουν το κουπί, να βγάλουν δουλειά, ώστε ο σύλλογος να έχει μια ουσιαστική παρουσία στην κοινωνία.

Διάλεξε έναν και πήγαινε να προσφέρεις.
Και μη μου πεις ότι και οι σύλλογοι έχουν εκλογές, διότι θα σου απαντήσω αν δεν μπορείς να εκλεγείς σε έναν σύλλογο, πού πας να βγεις στο δήμο ή την περιφέρεια;

Πάντως η αλήθεια είναι άλλη. Μπορεί να έχει εκλογές, όμως αυτές γίνονται για το τυπικό του πράγματος, αφού, στις περισσότερες περιπτώσεις, παρακαλούν να βρεθούν υποψήφιοι, ώστε να συμπληρωθούν τα μέλη του Δ.Σ. που προβλέπονται από το καταστατικό.

Δεν είναι όμως μόνοι οι σύλλογοι. Υπάρχουν ένα σωρό άλλες κοινωνικές δομές, όπως τα συσσίτια ή το κοινωνικό φαρμακείο, όπου η προσφορά θα είναι χειροπιαστή κι όχι αέρας κοπανιστός, όπως η προσφορά ενός δημοτικού ή νομαρχιακού συμβούλου.
Μπες εκεί και δούλεψε, να… σε δει κι ο Θεός!

Ακόμη όμως κι αν δεν «καλύπτεσαι» από τέτοιου είδους συλλογικές δράσεις, τίποτε δεν σε εμποδίζει να προσφέρεις ατομικά.
Αν είσαι σπουδασμένος, μπορεί σαν βοηθήσεις στα μαθήματά τους παιδάκια φτωχών οικογενειών ή και μεταναστών.

Αν πιάνει το χέρι σου, βοήθησε ανθρώπους που δεν μπορούν να πληρώσουν έναν ηλεκτρολόγο ή έναν υδραυλικό.
Ανάλαβε να πηγαίνεις και να γράφεις τα φάρμακα κάποιων γερόντων που έχουν πρόβλημα με την μετακίνηση.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Κάνε τους παρέα.

Πάρε δυο γεροντάκια με το αυτοκίνητό σου και πήγαινε τους ένα απόγευμα στην Αγία Βαρβάρα να τους κεράσεις έναν καφέ ή ένα ουζάκι.
Μη μου πεις ότι αυτό είναι έξοδο, διότι σε έχω δει να κερνάς ένα σωρό χαραμοφάηδες προεκλογικά, που στο τέλος σου έδωσαν… μόνο την υπόσχεσή τους.

Άσε που τα γεροντάκια μπορεί να μην έχουν πολλά λεφτά, έχουν όμως φιλότιμα και την επόμενη φορά θα σε κεράσουν αυτά.
Στο κάτω κάτω κάλεσέ τους στο σπίτι σου να δείτε παρέα έναν αγώνα του μουντιάλ, έτσι για συντροφιά.

Όλα αυτά και πολλά άλλα πράγματα είναι αληθινή προσφορά στον συνάνθρωπο και την κοινωνία.
Αν, λοιπόν, αυτό σε ενδιαφέρει, αν αυτός είναι ο λόγος που κατεβαίνεις στις εκλογές, τότε μη στενοχωριέσαι καθόλου που δεν εκλέχτηκες. Βρες κάτι που να σε εκφράζει αληθινά και καν’ το.

Πολύ φοβάμαι όμως πως ο λόγος που «εκτίθεσαι» στις εκλογές είναι άλλος, είναι η «πετριά» που λέγαμε στην αρχή, η δίψα για εξουσία, έστω και εξουσία μαϊμού, απλώς και μόνο η ικανοποίηση και η αυτοεπιβεβαίωση πως είσαι κάτι ξεχωριστό.

Τότε όμως μη διαμαρτύρεσαι, διότι υπάρχει πιθανότητα αυτό το ξεχωριστό να το βλέπεις μόνο εσύ και κανείς άλλος, αφού και η οικογένειά σου μπορεί να σε ψήφισε από υποχρέωση!
Υπερπροσφορά… προσφορών!



Δεν υπάρχουν σχόλια: