ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

180110 ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟΝ-2

Το ένα πουλάκι:
Συνεχίζουμε τον Καζαμία του 2018 με το δεύτερο τρίμηνο.

Απρίλιος:
Το Πάσχα πέφτει φέτος νωρίς και ο καιρός δεν βοηθάει για τον παραδοσιακό εορτασμό του στην ύπαιθρο. Έτσι αποφασίζεται από την κυβέρνηση πως η περιφορά του Επιταφίου καθώς και η Ανάσταση θα πραγματοποιηθούν… τηλεοπτικά, μέσω της ΕΡΤ, με την οποία θα συνδεθούν υποχρεωτικά και όλα τα ιδιωτικά κανάλια.

Η απόφαση ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων, καθώς την ίδια ώρα έχουν προγραμματιστεί οι τελικοί από όλα τα τηλεπαιχνίδια που ξεκίνησαν στην νέα χρονιά. Το ΚΚΕ προτείνει τον… πολιτικό εορτασμό του Πάσχα.

Στο μεταξύ, διαδηλωτές με σούβλες στα χέρια συγκεντρώνονται υπό βροχήν στο Σύνταγμα και απαιτούν από την κυβέρνηση την μεταφορά του εορτασμού στα τέλη του μήνα. Διαλύονται όταν κεραυνός χτυπά διαδηλωτή που σήκωσε ψηλά τη σούβλα φωνάζοντας «ο Θεός θα μας κάψει».

Όπως είναι γνωστό, «με απόφαση της UNESCO, η Αθήνα θα είναι φέτος η Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου, που σημαίνει ότι έως την 23η Απριλίου 2019, θα προωθεί την αξία του βιβλίου με εορταστικές εκδηλώσεις».

Η Αθήνα θα είναι η 18η πόλη από το 2001 που τιμάται με τον τίτλο αυτό. Η έναρξη του έτους πραγματοποιείται την παγκόσμια ημέρα του βιβλίου που είναι η 23η Απριλίου. «Επιτέλους, αναγνωρίστηκε η στενή σχέση που έχουμε οι Αθηναίοι με το βιβλίο», δήλωσε ο Δήμαρχος κ. Καμίνης.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, αποφασίζεται η δωρεάν διανομή σε κάθε κάτοικο της πόλης (μόνο στους ενήλικες) ενός αντιτύπου του πρόσφατου βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη με τίτλο «Ας αφήσουμε τους εγωισμούς και ας κοιτάξουμε λίγο τον εαυτό μας».

Η πρωτοβουλία προκαλεί το μένος της κυβέρνησης που αποφασίζει αμέσως να κάνει ρελάνς, δίνοντας ως «έκτακτη βοήθεια» σε κάθε πολίτη που δηλώνει καθαρό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ (δηλαδή σε όλους) «Το κόκκινο βιβλίο».

Στον πρόλογο του βιβλίου, που είναι «μεταφρασμένο… από επιτροπή», διαβάζουμε: «Οι πλατειές μάζες των εργατών, αγροτών και των στρατιωτών, τα επαναστατικά στελέχη κι οι επαναστάτες διανοούμενοι οφείλουν ν’ αφομοιώνουν κυριολεχτικά τη σκέψη του Μάο-Τσε Τουνγκ, να ενεργούν έτσι που ο καθένας, ν’ ακολουθεί τα διδάγματά του, να ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες του και να γίνεται ένας καλός μαχητής».

Το άλλο πουλάκι:
Αφήνουμε τον Μάο και περνάμε στον Μάιο.

Έντονες συγκινήσεις περιμένουν τους Έλληνες φιλάθλους τον μήνα αυτόν, καθώς έχουμε δυο σημαντικότατες διοργανώσεις. Από τις 8 μέχρι τις 12 τον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον στη Λισαβόνα, και από 18 μέχρι τις 20 το φάιναλ φορ του Γιούρολιγκ στο Βελιγράδι.

Το ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζεται στις συμμετοχές της χώρας μας, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως φαβορί από τα γνωστότερα γραφεία στοιχημάτων του κόσμου, όπως το πρακτορείο ΟΠΑΠ του (εντίμου ανθρώπου) κυρ-Παντελή.

Στον τελικό της Γιουροβίζιον περνά με άνεση η γνωστή ερμηνεύτρια Νατάσα Μποφίλου, η οποία -θυμίζουμε- κλήθηκε «αριστίνδην» να εκπροσωπήσει τη χώρα μας με το τραγούδι «Βροντάει ο Όλυμπος, αστράφτει η Γκιώνα», μια (εν)τεχνο-ποπ διασκευή του γνωστού αντάρτικου «Στ’ άρματα».

«Όχι, για να μάθουν να μας κατηγορούν ότι είμαστε κατά της αριστείας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου δίνει ειδική άδεια για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών εκδρομών στη Λισαβόνα, κατά τις ημέρες διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Στο μεταξύ, στο φάιναλ φορ, προκρίνονται και οι δύο ελληνικές ομάδες, οι οποίες, σύμφωνα με τον κανονισμό, θα συναντηθούν στον ημιτελικό, ώστε μόνον η μία να μας εκπροσωπήσει στον μεγάλο τελικό.

Οι έλληνες φίλαθλοι (λέμε, τώρα) του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού δίνουν έντονο «παρών» στην Λευκή Πόλη, η οποία όμως δεν καταλαβαίνει και πολλά από τέτοια, αφού, σύμφωνα με την Βικιπίντια, «ως στρατηγική θέση, αποτέλεσε πεδίο μάχης σε 115 πολέμους και ισοπεδώθηκε 44 φορές»!

Το μόνο που καταφέρνουν οι έλληνες φίλαθλοι (είπαμε, τρόπος τού λέγειν) είναι να προκαλέσουν τα δυσμενή σχόλια των ξένων δημοσιογράφων, στις χώρες των οποίων, ως γνωστόν, οι οπαδοί των ομάδων είναι «Παναγίες».

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, φτάσαμε στον Ιούνιο.

Μήνας, μαζί με τον Ιούλιο, του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου, «του πρώτου που θα διεξαχθεί σε δύο ηπείρους, την Ευρώπη και την Ασία, καθώς οι πόλεις της Ρωσίας που το φιλοξενούν βρίσκονται σ’ αυτές».

Μια ευχάριστη έκπληξη περιμένει τους απανταχού της γης Έλληνες, καθώς η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Δανίας ανακαλεί την αποστολή της, επειδή πολλοί παίκτες προγραμμάτισαν, από λάθος, τις διακοπές τους το διάστημα αυτό, κατά σύμπτωση όλοι σε ελληνικά νησιά, δηλαδή στη Μύκονο.

Έτσι καλείται εκτάκτως να την αντικαταστήσει η… «Δανία του Νότου», η χώρα μας δηλαδή, η οποία θα αγωνιστεί στον τρίο όμιλο, με τη Γαλλία, την Αυστραλία και το Περού. Οι παίκτες μας αφήνουν τις διακοπές τους στη Μύκονο γιατί «η πατρίδα τους καλεί».

Προς μεγάλη έκπληξη πάντων, κάνουν εκπληκτικές εμφανίσεις, είπαμε όμως ότι αποτελέσματα δεν μπορούμε να δώσουμε, δεσμευμένοι από την παμπάλαια συμφωνία του Καζαμία με τα πρακτορεία στοιχημάτων.

Στο πλαίσιο της εθνικής ανατάσεως, αναστέλλονται και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί οι οποίοι έχουν καθιερωθεί από την αρχή του έτους, «προκειμένου όλοι οι Έλληνες να μπορέσουν να παρακολουθήσει την προσπάθεια της ομάδας μας στο σπίτι τους», όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ωστόσο, το κίνημα «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» δεν αναστέλλει τη δράση του και καλεί σε επαγρύπνηση και τα δεκαεπτά μέλη του, καθώς «δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη σε αυτούς», όπως δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

(Σας δίνουμε το κυρίως νόημα, καθώς η πλήρης δήλωση περιλαμβάνει περισσότερες από επτά χιλιάδες λέξεις και, όπως καταλαβαίνετε, είναι πρακτικώς αδύνατον να σας τη μεταφέρουμε ολόκληρη.)

Φάγαμε όμως τη μισή χρονιά!
 Αθλητικός Καζαμίας καταντήσαμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: