ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

180111 ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟΝ-4

Το ένα πουλάκι:
Καζαμίας του 2018 τελευταίο μέρος.

Οκτώβριος:
Αναβολή στην αναβολή, παράταση στην παράταση, έφτασε η ώρα των τελικών (που λέει ο λόγος) διαπραγματεύσεων για το όνομα της μικρής γειτονικής χώρας που βρίσκεται στα βόρεια σύνορά μας και έχει πρωτεύουσα τα Σκόπια.

(Βλέπετε πόσο προσεκτικός στη διατύπωσή του είναι ο Καζαμίας, επειδή δεν θέλει ούτε να θεωρηθεί «κωλοτούμπας», ούτε, φυσικά, να χάσει την αξιοπιστία του. Διότι, ακόμα και το επίσημα αναγνωρισμένο FYROM, περιέχει τον όρο Μακεδονία, πράγμα για το οποίο δεν συμφωνήσαμε όλοι.)

Στον πολύμηνο διάλογο που προηγήθηκε, πήραν μέρος, ο καθένας με τον τρόπο του, όλοι οι… αρμόδιοι φορείς. Ακούσαμε από συλλόγους «Μακεδονομάχων» και παραθρησκευτικών οργανώσεων, μέχρι Δεσποτάδες και Προέδρους ποδοσφαιρικών σωματείων.

Λόγω του πλήθους των συμμετεχόντων, οι συζητήσεις διεξήχθηκαν κυρίως σε πλατείες, της Θεσσαλονίκης και αλλού, με τα ταξιδιωτικά γραφεία, τις καντίνες, κυρίως όμως τους μικροπωλητές… ήλιου της Βεργίνας, σε κάθε μορφή, να κάνουν χρυσές δουλειές.

Το συμπέρασμα του διαλόγου ήταν πως «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» και πως «δεν υπάρχουν άλλοι Μακεδόνες πέραν των κατοίκων της ελληνικής Μακεδονίας». Σ’ αυτό το τελευταίο συμφώνησαν, υπογράφοντας και σχετικό κείμενο, εκατοντάδες χιλιάδες Μακεδόνων, προσφυγικής καταγωγής, από τον Πόντο, τη Θράκη και τη Μικρά Ασία.

Το ποιο θα είναι τελικά το όνομα της μικρής γειτονικής χώρας στα βόρεια σύνορά μας, που έχει για πρωτεύουσα τα Σκόπια δεν μπορεί να μας το πει ο Καζαμίας, λόγω της γνωστής δέσμευσής του απέναντι στα γραφεία στοιχημάτων.

Το μόνο που μπορεί να πει είναι το γενικό και αόριστο «όταν έχετε να κάνετε με Καμμένους, μην κρατάτε και πολύ μεγάλο καλάθι, διότι την πατρίδα πολλοί (δήλωσαν ότι) αγάπησαν, την καρέκλα λίγοι και εκλεκτοί».

Στο τέλος του μήνα, διαπιστώνεται πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ξεπερνούν τα 120 δισ., ποσό που η κυβέρνηση αποφασίζει να εγγράψει στα έσοδα του επομένου έτους, βέβαιη πως οι πολίτες, βλέποντας την σταθερότητα της χώρας, θα ξεκινήσουν να πληρώνουν όλα τα βερεσέδια.

Το άλλο πουλάκι:
Και φτάνουμε στον Νοέμβριο.

Τον μήνα των καταλήψεων, με σοβαρά αυτή τη φορά αιτήματα, αφού οι μαθητές απαιτούν να τους δοθεί και πάλι η δυνατότητα να πραγματοποιούν εκδρομές, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, σε χώρες του εξωτερικού. Στις καταλήψεις συμμετέχει η συντριπτική πλειοψηφία των… γνωστών καταληψιών.

Ο υπουργός, πιστός πάντοτε στις αρχές του διαλόγου και δεχόμενος το δίκιο του αιτήματος, αναγνωρίζει πως η γνωριμία με άλλους λαούς και άλλες χώρες συντελεί στη μόρφωση και δεσμεύεται πως… η ΕΡΤ θα προβάλει και πάλι τη σειρά «ταξιδεύοντας» με την Μάγια Τσόκλη.

Παρά ταύτα, οι καταλήψεις συνεχίζονται κανονικά με νέα αιτήματα των καταληψιών: «Ο υπουργός μίλησε για πενθήμερες εκδρομές», δηλώνει μια από αυτούς. «Εμείς δεν αφήνουμε τις καταλήψεις αν δεν μας υποσχεθεί τουλάχιστον… πενταήμερες».

Στις 11 του μήνα πραγματοποιείται ο ιστορικός, ο αυθεντικός, ο μοναδικός, ο ανεπανάληπτος Μαραθώνιος της Αθήνας, με τη συμμετοχή σχεδόν ενός εκατομμυρίου δρομέων, αριθμού ρεκόρ στα χρονικά των Μαραθωνίων παγκοσμίως.

Η τεράστια συμμετοχή οφείλεται σε μια αποστροφή της υπουργού Πολιτισμού (και Αθλητισμού) πως «όποιος τρέξει στον κλασικό Μαραθώνιο μπορεί να θεωρηθεί γνήσιος Έλλην και δικαιούται να πάρει την ελληνική ιθαγένεια».

Το αποτέλεσμα βέβαια του αγώνα υποχρεώνει την κυβέρνηση σε ακόμη μια από τις γνωστές της κωλοτούμπες, καθώς οι πρώτοι εκατόν πενήντα χιλιάδες που τερματίζουν είναι αφρικανοί, οι οποίοι βέβαια καμιά συγγένεια δεν έχουν με τον Γιάννη Αντετοκούμπο.

Στα τέλη του μήνα μια νέα συγκλονιστική συνέντευξη του Λάκη Λαζόπουλου ταράζει τα νερά της επικαιρότητας. Ο γνωστός «συνεχιστής του Αριστοφάνη», μένοντας για άλλη μια τηλεοπτική σεζόν εκτός, τα βάζει αυτή τη φορά με τους… νέους οι οποίοι του κάνουν «μπούλινγκ».

«Από τις γριές το περίμενα, όχι όμως και από τους νέους που τους είχα πάντοτε πρώτο τραπέζι στις παραστάσεις μου», δήλωσε ο δημοφιλής κωμικο(τραγικό)ς. Διευκρίνισε μάλιστα ότι το «μπούλινγκ» έγκειται στο ότι, όταν τον συναντούν στο δρόμο, του φωνάζουν «έχεις και κότερο, πάμε μια βόλτα;»

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Και φτάσαμε στον πολυαναμενόμενο Δεκέμβριο.

Πολυαναμενόμενος, διότι, για άλλη μια φορά, αποφασίζεται από την κυβέρνηση η χορήγηση «κοινωνικού μερίσματος» στους… δικαιούχους, που φέτος ανέρχονται σε οκτώ εκατομμύρια πολίτες. Οι υπόλοιποι έχουν δηλώσει ετήσιο εισόδημα πάνω από τρεις χιλιάδες ευρώ.

Μετά την αναταραχή που δημιουργήθηκε πέρσι με την ηλεκτρονική πλατφόρμα και τα ΙΒΑΝ των τραπεζών, αποφασίζεται ένας πιο απλός τρόπος υποβολής της αίτησης και είσπραξης του ποσού που δικαιούται ο καθένας.

Η αίτηση κατατίθεται -«απευθείας»- στα κατά τόπους γραφεία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, από όπου οι δικαιούχοι εισπράττουν αμέσως και τα χρήματα, αφού φιλήσουν το χέρι του βουλευτή που τους τα δίνει. 

Βέβαια το ποσό, λόγω του μεγάλου αριθμού των δικαιούχων κυμαίνεται από 5 μέχρι 5,75 ευρώ, όμως, όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, «σημασία δεν έχουν τα λεφτά, η χειρονομία μετράει». Δήλωση που απέσπασε πολλές… χειρονομίες.

Παραμονές Χριστουγέννων, ο Λάκης Λαζόπουλος, ταυτισμένος πλέον πλήρως με έναν από τους γνωστούς Μήτσους του, δηλώνει ότι μένει σε ένα δωμάτιο δέκα τετραγωνικών, με παράθυρο στον φωταγωγό και περιμένει κι αυτός το κοινωνικό μέρισμα, όπως όλοι.
Τράτζικ!

Κάπως έτσι όμως φτάνει στο τέλος του το 2018 και έρχεται η χρονιά των εκλογών που «θα δώσει στον καθένα ό,τι του αξίζει». (Έτσι λέμε κάθε φορά και στο τέλος ψάχνουμε να βρούμε ποιος μας φταίει.)

Καλή χρονιά να έχουμε, αδέλφια, και όλα θα γίνουν στην ώρα τους.
 Και του χρόνου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: