ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

130109 ΕΓΚΩΜΙΑΣΤΙΚΟ


Το ένα πουλάκι:
«Εγκωμιασμός αδικήματος»

Όσοι θυμούνται τον στίχο του αείμνηστου Παύλου Σιδηρόπουλου «άντε, και καλή τύχη μάγκες», το έλεγε στους ληστές κάποιας τράπεζας, ίσως καταλάβουν καλά τη σημερινή υπόθεση.
Ο εγκωμιασμός αδικήματος είναι αδίκημα και, εννοείται, δεν μπορείς να τον εγκωμιάζεις, παρά μόνο να τον καταδικάζεις.

Αυτό θυμίζει λίγο δύο καθρέφτες που βρίσκονται ο ένας απέναντι από τον άλλο, ή μια κάμερα που τραβά μια οθόνη τηλεόρασης, στην οποία προβάλλεται η λήψη της κάμερας.
Ας δούμε όμως πού ακριβώς αναφέρεται ο εγκωμιασμός αδικήματος.

Όπως ίσως μάθατε η αστυνομία εξάρθρωσε σπείρα ναρκωτικών με… αστυνομικούς. Νάτοι πάλι ο καθρέφτης μέσα στον καθρέφτη.
Η σπείρα έκανε χρυσές δουλειές, εκμεταλλευόμενη κυρίως την –άκουσον, άκουσον- νομοθεσία περί ναρκωτικών.

Δηλαδή σ’ αυτόν τον τόπο δεν ξέρεις πια από πού να φυλαχτείς!
Αφήστε που, με τόσα που ακούω καθημερινά, αρχίζω πράγματι να πείθομαι ότι είμαστε ο εξυπνότερος λαός του κόσμου.

Μόνο που την εξυπνάδα μας τη χρησιμοποιούμε στο να εφευρίσκουμε πάσης φύσεως κομπίνες, λοβιτούρες, απατεωνιές, οτιδήποτε θα μας φέρει εύκολο και γρήγορο χρήμα, συχνά εκμεταλλευόμενοι όχι απλώς τα παραθυράκια, αλλά τον ίδιο το νόμο.

Να, για παράδειγμα, οι εν λόγω αστυνομικοί, όποτε πιάνονταν κάποιος δικός τους, έκαναν χρήση του άρθρου 27 στον νόμο περί ναρκωτικών, χορηγώντας «πιστοποιητικά συνεργασίας» σ’ αυτούς, ώστε ή να πέσουν στα μαλακά ή να απαλλαγούν τελείως από τις κατηγορίες τους.

Μ’ αυτό το σύστημα, μεγαλέμπορος που είχε καταδικαστεί σε ισόβια κατάφερε να μετατρέψει την ποινή του σε φυλάκιση 9 ετών, με αποτέλεσμα να είναι ελεύθερο πουλάκι σε 2,5 χρόνια!

Οι συνομιλίες στα τηλέφωνα, όπως έχουν καταγραφεί, είναι για γέλια και για κλάματα:
«Πες μου εσύ, τι θες να γράψουμε;» ρωτάει ο αρχιφύλακας τον έμπορο που ενδιαφέρεται για κάποιους δικούς του συλληφθέντες για εμπορεία ναρκωτικών.
«Κατοχή, κατοχή, ρίξ’ τους και λίγο ξύλο…»!

Το άλλο πουλάκι:
Έχει ενδιαφέρει και η συνομωτικότης!

«Από τα 10 ψωμιά, το ένα φάτο εσύ», λέει ο Αλβανός στον επικεφαλής αστυνομικό της δίωξης ναρκωτικών Βόλου, μετά την κατάσχεση φορτίου χασίς.

Ακούστε και το παρακάτω:
«Βρέθηκε το θέμα στην Αλβανία. Θέλω να μου δώσεις μια γκαραντί από το τελωνείο μέχρι κάτω και τι λεφτά. Απάντησέ μου τώρα, αλλιώς τα παιδιά παίρνουν άλλο συνεργείο».

Ωραιότατα πράγματα! Αλήθεια, πόσα «συνεργεία» υπάρχουν και πόσο εύκολα μπορούν να τα εξασφαλίσουν οι έμποροι ναρκωτικών; Εδώ μπογιατχήδες ψάχνεις, που λέει ο λόγος…
Δεν σου κάνει ή δεν είναι πρόθυμο το ένα; Απευθύνεσαι σε κάποιο άλλο, το μοναστήρι να ‘ναι καλά!

Δεν σας είπαμε όμως και κάτι από τον τιμοκατάλογο.
Ξέρετε πόσο πάει το «27άρι»; Τι εννοείτε ποιο είναι το 27άρι;
Σας είχα για πιο προσεκτικούς. Δεν είπαμε πριν ότι το άρθρο 27 δίνει τη δυνατότητα να χορηγηθεί «πιστοποιητικό συνεργασίας»; Ε, αυτό, στη γλώσσα των αστυνομικών που «κυνηγούν» τα αναρκωτικά, λέγεται 27άρι.

Σε κάποια περίπτωση, λοιπόν, φαίνεται πως το 27άρι στοίχισε σε γυναίκα Ρομά, που συνελήφθη με 750 γραμμάρια ηρωίνης, 30.000 ευρώ. Σε άλλες περιπτώσεις όμως, οι αστυνομικοί πληρωνόταν σε… είδος.

Μην πάει ο νους σας στο πονηρό. Οι εγκέφαλοι μιας οργάνωσης ζητούσαν 27άρι για κάποιον δικό τους που πιάστηκε και σε αντάλλαγμα τους έδιναν πληροφορίες για τη δράση άλλων εμπόρων, έτσι που και τον δικού τους να εξασφαλίσουν και τον ανταγωνισμό στην πιάτσα να χτυπήσουν.
Η ελεύθερη αγορά σε όλο της το μεγαλείο!

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Ξεχάσαμε όμως τον εγκωμιασμό!

Τι ακριβώς συνέβη. Καθώς κάποια από τα παλικάρια της αστυνομίας οδηγούνταν στα δικαστήρια για να απολογηθούν στον εισαγγελέα, ορισμένοι συνάδελφοί τους προέβησαν σε… εκδηλώσεις συμπαράστασης.
«Μπράβο, παιδιά», χειροκροτήματα και τέτοια.

Πέντε από αυτούς αναγνωρίστηκαν και τέθηκαν αμέσως σε διαθεσιμότητα, ενώ εις βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία για… εγκωμιασμό αδικήματος.

Εδώ, λοιπόν, βρίσκεται κι ένα λεπτό σημείο της υπόθεσης, το οποίο φαντάζομαι θα αξιοποιήσει δεόντως η υπεράσπισή τους.
Πώς το ξέρουμε σε ποιους ακριβώς φώναζαν «μπράβο» οι κατηγορούμενοι;

Φανταστείτε τη σκηνή: Ένας αστυνομικός που κατηγορείται για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών οδηγείται από δύο άλλους στα δικαστήρια.
Εγώ φωνάζω «μπράβο», «συγχαρητήρια» και χειροκροτώ. Ποιος μπορεί να πει αν χειροκροτώ των κατηγορούμενο ή τους άλλους δύο που τον πάνε συνοδεία.

Αυτό θα το δείξει η ΕΔΕ που ανατέθηκε σε υποστράτηγο.
Εν τω μεταξύ, οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί (μαντέψτε) αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες που τους αποδίδονται και έκαναν λόγο (ξαναμαντέψτε) για σκευωρία εις βάρος τους.

Κρίμα! Διαφορετικά θα μπορούσαν να πέσουν στα χαμηλά, κάνοντας χρήση του ευεργετικού άρθρου 27!

Άλλους έσωσαν, εαυτούς ου δύνανται!
Τα καλύτερα παιδιά!


Δεν υπάρχουν σχόλια: