ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

140521 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΟ

Το ένα πουλάκι:
Πώς ψηφίσαμε στις εκλογές της Κυριακής;

Είναι αλήθεια ότι οι δημοτικές εκλογές δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για εξαγωγή γενικότερων πολιτικών συμπερασμάτων.
Ούτε είναι στην πρόθεσή μας κάτι τέτοιο, αφού –υποτίθεται πώς- ψηφίσαμε με «αυτοδιοικητικά κριτήρια».

Έτσι, θα σας προτείνω να δούμε το θέμα από την άλλη σκοπιά, με βάση αυτό που η ψυχολογία ονομάζει ενσυναίσθηση.
Πώς είδαν, άραγε, τα αποτελέσματα όλοι όσοι προσπάθησαν να θέσουν στις εκλογές της Κυριακής διλήμματα γενικότερης πολιτικής;

Τι να σκέφτονται εκείνοι που κάλεσαν τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν αντιμνημονιακά και να μη στηρίξουν όσους υποψήφιους συνεργάστηκαν με την κυβέρνηση;
Τι να σκέφτονται εκείνοι που –όπως παλιά- θεώρησαν τις δημοτικές εκλογές μια καλή ευκαιρία για να κάνουν καταγραφή της δύναμής τους και να περιχαρακώσουν τους ψηφοφόρους τους, ώστε να τους έχουν έτοιμους σε κάθε χρήση;

Φαντάζομαι πως θα ψάχνουν να βρουν μια καλή δικαιολογία που οι ψηφοφόροι τούς γύρισαν την πλάτη.
Ωχ! Μου ξέφυγε. Χωρίς να θέλω κατέληξα σε ένα γενικότερο πολιτικό συμπέρασμα, με βάση τις δημοτικές εκλογές.

Είδατε τι κάνει η πολλή ενσυναίσθηση; Τώρα, αν πω ότι οι πολίτες ψήφισαν πρόσωπα και δημοτικές παρατάξεις κι όχι κόμματα και εθνικές πολιτικές θα είναι από δική μου εκτίμηση ή θα προέρχεται από την ενσυναίσθηση και την προσπάθεια να αιτιολογήσουμε το… κακό αποτέλεσμα;

Καλύτερα να αλλάξουμε γήπεδο.
Αν θέλουμε να δούμε τα πράγματα να αντικατοπτρίζουν  κάπως –κάπως, έτσι;- τη γενικότερη πολιτική κατάσταση, θα ήταν καλύτερα να ρίξουμε μια ματιά στις περιφερειακές εκλογές.
Ξέχασα να πω πως αναφερόμαστε αποκλειστικά στο νομό Δράμας κι όχι σε άλλους δήμους ή άλλους νομούς, αφού δεν έχουμε συγκριτικά στοιχεία για εκεί.
Ενώ εδώ κάτι κάνουμε.

Το άλλο πουλάκι:
Ας δούμε, λοιπόν, τα στοιχεία.

Φυσικά, δεν έχει κανένα νόημα να συγκρίνουμε τα προχθεσινά αποτελέσματα με εκείνα των προηγούμενων περιφερειακών εκλογών του 2010.
Για να είμαστε στοιχειωδώς κοντά στην πραγματικότητα, θα πρέπει να λάβουμε ως μέτρο σύγκρισης τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2012.

Βεβαίως θα συμβουλευτούμε και τις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές, γιατί αλλιώς θα πέσουμε πολύ έξω. Πρώτα πρώτα βλέποντας το πόσοι ψήφισαν και πόσα ψηφοδέλτια ήταν έγκυρα. Αν συγκρίνουμε τα προχθεσινά αποτελέσματα μόνο με τις βουλευτικές εκλογές θα μείνουμε έκπληκτοι.

Μάιος 2014: Γραμμένοι 118.241, ψήφισαν 68.152, άκυρα 3.141, λευκά 3.308, έγκυρα 61.703.
Ιούνιος 2012: Γραμμένοι 118.626, ψήφισαν 66.031, άκυρα 422, λευκά 287 έγκυρα 65.322.
Είδατε; Αμέσως μπορεί να πει κανείς ότι η αποχή στις βουλευτικές ήταν μεγαλύτερη, και ότι τότε δεν υπήρχαν τόσα πολλά άκυρα και λευκά.

Δείτε όμως και τις περιφερειακές εκλογές του 2010.
Γραμμένοι 117.879, ψήφισαν 72.563, άκυρα 4.421, λευκά 3.524, έγκυρα 64.618.
Δηλαδή τα άκυρα και τα λευκά ήταν περίπου 1,5% περισσότερα τότε (από 10,94% των ψηφισάντων έπεσαν στο 9,46% φέτος).

Ελάτε, λοιπόν, να δούμε ενδεικτικά κάποια αποτελέσματα και να τα συγκρίνουμε. Ο καθένας μας μετά ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Η «Περιφερειακή Αναγέννηση» είχε πάρει το 2010 ποσοστό 41,45%, ενώ τώρα έπιασε το 27,61%.
Η «Κοινωνική Συμμαχία» από το 40,19% του 2010, έφτασε στο 27,39%. Είπαμε όμως πως θα θυμόμαστε και τις βουλευτικές του 2012, όπου στο νομό μας η Νέα Δημοκρατία πήρε 35,81% και το ΠΑΣΟΚ 17,43%.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Παρακάτω έχει ενδιαφέρον.

ΤΟ ΚΚΕ είχε πάρει στις βουλευτικές 2,23% ενώ η «Λαϊκή Συσπείρωση» έφτασε στο 6,45%. Επιτυχία θα πει κανείς. Αν όμως σκεφτούμε ότι το 2010 η παράταξη είχε πιάσει 8,66% τότε ίσως απογοητευτούμε.

Αντίθετα το 13,74% που πήρε προχθές η «Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση», ίσως φαίνεται τεράστιο μπροστά στο 4,61% που είχε η αντίστοιχη παράταξη στις περιφερειακές εκλογές του 2010, όμως είμαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ όλο να θα ρίχνουν κάποιες ματιές στο 17,45% που πήρε το κόμμα στις βουλευτικές εκλογές.

Βλέπετε; Τα αποτελέσματα προσφέρονται για ποικίλους τρόπους αναλύσεων και εξαγωγής συμπερασμάτων.
Αν λάβουμε υπόψη μας πως στις βουλευτικές εκλογές υπήρχαν κι ένα σωρό άλλα κόμματα, ή ότι το 2010 δεν υπήρχε η παράταξη των ΑΝΕΛ η οποία πήρε προχθές ένα 10,45% (λίγο πιο πάνω από το 10,05% που είχε πάρει το κόμμα στις βουλευτικές), τότε το πράγμα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο.

Η ουσία είναι μία. Δεν μπορούμε να βγάλουμε έτσι άκρη. Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα είναι πως οι πολίτες ψήφισαν με δικά τους κριτήρια και δεν θέλησαν με την ψήφο τους να κάνουν υπαινιγμούς για τις κεντρικές πολιτικές ή να στείλουν μηνύματα προς την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, όπως τους προέτρεπαν σχεδόν όλοι.

Θα το κάνουν στις εκλογές της Κυριακής;
Κοντός ψαλμός αλληλούια!

Συμπεράσματα για (τα) κλάματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: