ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

150520 ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Το ένα πουλάκι:
Ο λαός μίλησε!

Μίλησε με… μισόλογα, βέβαια, διότι αυτό που είναι να το πει ολοκληρωμένα θα το πει την άλλη Κυριακή.
Ωστόσο, κάτι είπε και κάτι μας άφησε να καταλάβουμε.

Τα αποτελέσματα τα μάθατε, δεν έχει νόημα να σας μιλήσουμε γι’ αυτά. Εκείνο που μπορούμε να δούμε είναι κατά πόσο ακολουθήσατε τις προεκλογικές μας οδηγίες.

Τι σας είπαμε;
Ασχέτως από το ποια παράταξη θα ψηφίσετε, να φροντίσετε να εκλέξετε τους καλύτερους.
Τους ανθρώπους με γνώση, με ικανότητες, με ήθος…

Κάποιοι μας άκουσαν, πολλοί όμως όχι!
Πήγαν και ψήφισαν με εντελώς διαφορετικά κριτήρια από αυτά που υποδείξαμε εμείς.
Ας πούμε με βάση το επάγγελμα του υποψηφίου ή τις εμφανίσεις του στα τοπικά κανάλια.

Δεν είναι έτσι, ρε παιδιά.
Δεν ψηφίζουμε τον πιο γνωστό, ψάχνουμε λίγο να δούμε τι είναι ο καθένας, τι κατάφερε στην προσωπική του ζωή, πώς πορεύεται στον επαγγελματικό τομέα, ακούμε όμως και τι λέει, πόσο του «κόβει», τι ιδέες έχει για τον τόπο.

Πάντως μη πιστεύετε ότι όσοι προτιμήθηκαν από τους ψηφοφόρους και εκλέχτηκαν είναι χαρούμενοι και ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα.
Διότι, πιστέψτε με, οι περισσότεροι θέλουν να εκλέγονται και χαίρονται πραγματικά όταν συμβαίνει, με την προϋπόθεση να εκλεγεί δημοτική αρχή και η δημοτική παράταξη στην οποία ανήκουν.

Άμα είναι να βγουν απλοί δημοτικοί σύμβουλοι και μάλιστα της μειοψηφίας, τότε καλύτερα να μένει το βύσσινο.

Δεν υπάρχει πιο βαρετό πράγμα, για έναν άνθρωπο με φιλοδοξίες, από το να παρακολουθεί υποχρεωτικά τα δημοτικά συμβούλια, χωρίς ο ίδιος να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το άλλο πουλάκι:
Να ένα κριτήριο.

Εμείς το είχαμε πει και την προηγούμενη φορά. Μας είχε κάνει εντύπωση η παράταξη του Χαρακίδη, όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Τότε φάνηκε πως οι άνθρωποι το είχαν πάρει σοβαρά το πράγμα και οι δημοτικοί σύμβουλοι έκαναν δουλειά, ο καθένας στον τομέα του.

Αυτό φαίνεται πως το εκτίμησαν οι ψηφοφόροι.
Να δούμε τώρα πώς θα το χειριστούν και εκείνοι που η λαϊκή ετυμηγορία τους όρισε να ασκήσουν αντιπολιτευτικό έργο.

Θα δείξουν υπομονή και επιμονή, ή θα τα παρατήσουν και θα περιμένουν να περάσουν τα χρόνια (αν δεν παραιτηθούν);
Θα μπορέσουν να διαδραματίσουν σωστά το ρόλο τους που είναι η άσκηση κριτικής και η παρουσίαση εναλλακτικής προτάσεων;

Ξέρω τι σκέφτεστε. Αφού δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιοι θα είναι οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης. Ο δεύτερος γύρος θα δείξει αν η παράταξη του κυρίου Χαρακίδη ή εκείνη του κυρίου Μαμσάκου θα βρεθούν στο τιμόνι του δήμου.

Σωστά. Εγώ όμως τα λέω και για τους υπόλοιπους, που δεν θα πάνε στον «τελικό», αλλά και για εκείνους που δεν θα είναι οι νικητές της επόμενης Κυριακής.
Διότι, είπαμε, ακόμη δεν ακούσαμε όλα όσα έχουν να πουν οι πολίτες, μένουμε στα μισόλογα και με βάση αυτά σχολιάζουμε.

Ας ξαναγυρίσουμε όμως σ’ αυτούς που εκλέχτηκαν μεν, όμως αναθεματίζουν την ώρα και τη στιγμή που θα είναι απλοί δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.
Αυτοί θα εύχονται η παράταξή τους να είχε υιοθετήσει πιο δημοκρατικές διαδικασίες και να εφάρμοζε την εναλλαγή των προσώπων στις εκλεγμένες θέσεις, ώστε να τους πέσει πιο ελαφρύς ο «ζυγός» της θητείας στο δημοτικό συμβούλιο.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Θα έπρεπε να ισχύει για όλους.

Κάθε παράταξη θα έπρεπε να δίνει περισσότερο χρόνο σε όσο το δυνατόν πιο πολλά στελέχη της, ώστε να περνούν από τις θέσεις των δημοτικών συμβούλων και άλλοι, που δεν εκλέχτηκαν.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αλλοίωση της λαϊκής ετυμηγορίας, διότι, όπως σας είπαμε και σε ένα άλλο προεκλογικό μας σημείωμα, με τις εκλογές αυτές ψηφίζουμε πρόσωπο, ομάδα και αρχηγό.

Η ομάδα, προκειμένου να δείξει τη δυναμική της, καλό θα είναι να χρησιμοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους «παίκτες». Έτσι και θα ισχυροποιηθεί η ίδια και θα δώσει σ’ εκείνους την ευκαιρία να αναδείξουν τις ικανότητές τους.

Διότι, είπαμε. Οι ψηφοφόροι, δυστυχώς, ψηφίζουν και με άλλα κριτήρια, κυρίως επαγγελματικά ή αναγνωρισιμότητας.
Γιατί όμως ένας καλός γιατρός ή ένας καλός δικηγόρος μπορούν να είναι καλύτεροι δημοτικοί σύμβουλοι από έναν έμπορο ή έναν αγρότη;

Ας δώσουμε την ευκαιρία και στους τέσσερις, μέσα στη διάρκεια μιας θητείας, και τότε βλέπουμε πραγματικά τι πουλιά πιάνει ο καθένας.

Μια συμβουλή, λοιπόν, μετεκλογική: Προετοιμαστείτε για τις επόμενες εκλογές από τώρα. Όχι της Κυριακής, τις επόμενες που θα γίνουν σε πέντε χρόνια.
Δεν το λέω στους επικεφαλής και στις παρατάξεις, το λέω στους ψηφοφόρους.

Κρατήστε τα προεκλογικά φυλλάδια με τις φωτογραφίες των υποψηφίων και σημειώστε δίπλα στην κάθε μία ένα βαθμό που θα του βγάλετε από την παρουσία του στην κοινωνική και την πολιτική ζωή του τόπου τα επόμενα χρόνια. Γιατί κάποιους θα τους ξαναβρούμε μπροστά μας.

Έτσι μόνο θα είμαστε έτοιμοι.

Μετά τα λόγια έρχονται τα «έργα»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: