ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

140522 ΠΡΟΠΟΤΖΗΔΙΚΟ

Το ένα πουλάκι:
Καλά τους κάνουν.

Όλοι αυτοί που κοροϊδεύουν τις δημοσκοπήσεις κάνουν πολύ καλά, διότι έτσι μπερδεύεται η τράπουλα και το παιχνίδι γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον. Βεβαίως χάνεται ένα πολύτιμο εργαλείο, όμως τι μας νοιάζει, άλλοι το χρησιμοποιούν, όχι εμείς.

Είδατε τι έγινε με τα exit polls;
Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ήταν οι ηττημένοι των εκλογών και αυτό εμάς μας χαροποίησε ιδιαίτερα για πολλούς λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι αποδείχθηκε περίτρανα πως οι δημοσκοπήσεις δεν είναι κατευθυνόμενες από τα «μνημονιακά μέσα», όπως (θέλουν να) πιστεύουν κάποιοι. Για να το καταλάβουμε αυτό θα πρέπει να δούμε λίγο την κατάσταση ανεστραμμένη. Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν τα exit polls έκαναν το ίδιο σφάλμα δείχνοντας όμως ανεβασμένους τους κυβερνητικούς υποψήφιους;

Φαντάζεστε ας πούμε να έδιναν επτά μονάδες πάνω απ’ ό,τι έπιασε τον κύριο Σγουρό; Το άλλο πρωί θα «έπεφτε η κυβέρνηση».
Ποιος θα άκουγε τότε όλους εκείνους που υποστηρίζουν ότι οι δημοσκοπικές μετρήσεις γίνονται έτσι ώστε τα αποτελέσματα να κατευθύνουν την κοινή γνώμη όπου θέλουν κάποιοι.

Προσοχή, όμως!
Διότι τώρα κινδυνεύουν να πέσουν στο ίδιο σφάλμα και όσοι μέχρι προχθές βρισκόταν στην άλλη πλευρά.
«Και ποιος μου λέει εμένα ότι αυτοί δεν είδαν πώς πάει ο ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισαν να ποντάρουν επάνω του;» ρώτησε ένας καχύποπτος.

Και ξέρετε τι υποστήριξε κάποιος άλλος; Πως πίσω από αυτό το σφάλμα των exit polls υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο, το εξής:
Οι ξένες εφημερίδες, στηριζόμενες στα αποτελέσματα που έδωσαν τα exit polls, έγραψαν για μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές.

Ε, αυτό το βλέπουν κάποιες δικές μας, το αναπαράγουν για ένα διάστημα μέχρι να «διορθωθούν» τα λάθη, κι έτσι διαμορφώνεται η κοινή γνώμη.

Κάποιος άλλος είπε ότι «πληροφορίες για το αποτέλεσμα, των exit polls κυκλοφορούσαν στην Αθήνα από πολύ νωρίς και αυτό διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα».

Το άλλο πουλάκι:
Εδώ ίσως έχει δίκιο.

Πάντοτε κυκλοφορούν τέτοιες «φήμες», είτε στηριγμένες σε κάποιες δημοσκοπήσεις, είτε βασισμένες στο ένστικτο ή την επιθυμία κάποιων εμπειριών στις εκλογικές μάχες.
Αυτό που «πάμε καλά», όμως, γιατί μπορεί να ενισχύσει αυτούς που «πάνε καλά κι όχι τους άλλους που «δεν πάνε καλά», οι οποίοι θα κινητοποιηθούν εντός της ημέρας και θα ξεσηκώσουν και κάποιοι από τις καφετέριες και τις παραλίες να ψηφίσουν;

Αλήθεια, πόσο μας αρέσουν εμάς τους Έλληνες οι συνωμοσίες!
Τις περισσότερες φορές όμως η πραγματικότητα είναι πιο απλή, είναι αυτή που φαίνεται κι όχι αυτή που έχουμε εμείς στο μυαλό μας.
Διότι κι εμείς δεν είμαστε αθώοι. Συνήθως χρησιμοποιούμε τις συνωμοσίες ως εύκολες λύσεις, προκειμένου να απαλλάξουμε τους εαυτούς μας και να ρίξουμε τις ευθύνες σε άλλους.

Είναι πολύ βολικό να υποστηρίζεις πως, όταν δε «τραβάει» η παράταξη, φταίνε κάποιοι άλλοι που «στήνουν» δημοσκοπήσεις, τον παραπλανούν τους ψηφοφόρους, που δεν προβάλλουν τις θέσεις και τα πρόσωπα του ψηφοδελτίου.

Το πιο απίθανο όμως είναι οι ψηφοφόροι να είδαν τις θέσεις και τα πρόσωπα και να έστρεψαν αλλού την προσοχή τους, γεγονός που αποτυπώθηκε και στις δημοσκοπήσεις.

Εξάλλου, όπως πολύ σωστά ισχυρίστηκε ένας εκπρόσωπος δημοσκοπικής εταιρίας, τα eixt polls δεν πραγματοποιούνται για να μάθουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, αυτό έτσι κι αλλιώς θα γίνει γνωστό.

Τα exit polls έχουν στόχο να διερευνήσουν ένα σωρό στοιχεία γύρω από το «προφίλ» των ψηφοφόρων.
Ποιες κοινωνικές, ηλικιακές ή άλλες ομάδες προτιμούν το κάθε ψηφοδέλτιο, τι περιμένουν από την εκλογική τους συμπεριφορά και ένα σωρό άλλα πολύτιμα για τα κόμματα και τις παρατάξεις στοιχεία.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Και για τους βιαστικούς;

Ε, γι αυτούς υπάρχει άλλος τρόπος, ο οποίος εφαρμόζεται σε πολλές χώρες, όχι όμως στη δική μας.
Σε κάποια επιλεγμένα εκλογικά τμήματα οι κάλπες κλείνουν πιο νωρίς από τις υπόλοιπες, ώστε να γίνει η καταμέτρηση μέχρι να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία.

Έτσι μπορούν και δίνουν «προγνωστικά» για την εικόνα των εκλογικών αποτελεσμάτων με ελάχιστα ποσοστά σφάλματος.
Βασίζονται δηλαδή σ αυτό που πραγματικά ψήφισαν οι πολίτες και όχι, σε ό,τι δήλωσαν έξω, στις δημοσκοπικές εταιρίες.

Στις οποίες, συμειωτέον οι πολίτες προσέρχονται αυτοβούλως και αυτό είναι ένα στοιχείο που αλλοιώνει το δείγμα, όπως δηλαδή συμβαίνει και στις δημοσκοπήσεις που κάνουν διάφορες σελίδες στο διαδίκτυο. Αυτός που απαντά έχει συνήθως έναν ισχυρό λόγο να το κάνει, ενώ ο άλλος, ο αδιάφορος, το προσπερνά.

Θα μου πείτε αυτά δεν τα ξέρουν οι κυρίες εταιρίες που κάνουν τα exit polls; Τώρα πιο συνειδητοποιούν αυτό; Τι σόι επιστημονικές είναι. Έτσι, μπακαλίστικα, να σου βγάλω κι εγώ ένα σωρό «προγνωστικά».

Τι να πω;
Φαίνεται πως κι αυτές τώρα μαθαίνουν, από τα λάθη τους, όπως όλοι μας. Ας ελπίσουμε πως στο μέλλον θα μειώσουν τις πιθανότητες σφάλματος.
Ως τότε, εκείνο που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να κρατάμε μικρό καλάθι και να τα βάζουμε την επιστημονική τους αξιοπιστία κι όχι με την «ηθική τους».

Μπλοφάραμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: