ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

161007 ΜΑΓΕΜΕΝΟΝ

Το ένα πουλάκι:
Οι συμβουλές είναι της μόδας.

Δεν ξέρω αν το διαπιστώνετε κι εσείς, αλλά το διαδίκτυο έχει γεμίσει συμβουλές, οι οποίες σε καθοδηγούν στο πώς να καταφέρεις τα πιο απίθανα πράγματα. Όταν λέω απίθανα το εννοώ με όλη τη σημασία.

Πληκτρολογώντας απλώς και μόνο τη λέξη «πώς» σε μια μηχανή αναζήτησης (μία είναι, αλλά μη θεωρηθεί ότι κάνουμε και διαφήμιση), αρχίζει το πανηγύρι των… προσφορών. Από το «πώς φτιάχνονται τα ζελεδάκια», μέχρι… «πώς να κερδίζεις φίλους και να επηρεάζεις τους ανθρώπους»!

Αν συνεχίσεις και πληκτρολογήσεις κι ένα «να», το μπουκέτο ανοίγει ακόμη περισσότερο: «Πώς να χάσετε κιλά χωρίς κόπο». «Πώς να τον κάνεις να ζηλέψει». «Πώς να μην ξεχνάς ποτέ τίποτα». «Πώς να δείχνετε ακόμα πιο έξυπνοι» (μου άρεσε το ακόμα). «Πώς να έχεις τέλεια γεύση εκεί κάτω»!

Προχθές είπα να το ψάξω λίγο. Θέλοντας να το εξειδικεύσω κάπως περισσότερο, συμπλήρωσα τη φράση με μια ακόμη λέξη και έτσι έγινε «πώς να καταλάβετε». Η μηχανή αναζήτησης πήρε φωτιά. Σε κλάσματα του δευτερολέπτου ήμουν σε θέση να δεχτώ ένα σωρό συμβουλές.

Από το πώς να καταλάβω αν παρακολουθείται το κινητό μου (που δεν έχω, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας), μέχρι πώς να καταλάβω πότε μου λένε ψέματα. Και από το πώς να καταλάβω αν μου έχει ανέβει το ζάχαρο, μέχρι πώς να καταλάβω αν με αγαπούν αληθινά!

Επειδή είχα διάθεση για πιο… προχωρημένες συμβουλές το… προχώρησα λίγο ακόμη και συμπλήρωσα τη φράση ως εξής: «Πώς να καταλάβετε αν σας». Στάθηκα μόνο στις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις, όπως τις έχουν πληκτρολογήσει οι περισσότεροι… αναζητητές.

Ξεκινώ, λοιπόν, με τη σειρά προτίμησης. Πώς να καταλάβετε αν σας έχουν κάνει μάγια, πώς να καταλάβετε αν σας κλέβουν ίντερνετ, πώς να καταλάβετε αν σας θέλει και, φυσικά, πώς να καταλάβετε αν σας απατά.

Επειδή είμαι πεπεισμένος ότι κάποια πράγματα είναι καλύτερα να μην τα ψάχνεις καθόλου, σταμάτησα μόνο στο πρώτο. Άνοιξα την πιο δημοφιλή σελίδα της κατηγορίας, εκείνη με παρέπεμψε σε μια άλλη, αφού μεσολάβησαν και αρκετές διαφημίσεις, έφτασα.

Η σελίδα είχε να κάνει με αστρολογικές προβλέψεις και ο τίτλος του «άρθρου», του συνόλου δηλαδή των συμβουλών ήταν ακριβώς «Πιθανά συμπτώματα και ενδείξεις χρήσης μαγείας».

Το άλλο πουλάκι:
Οι άνθρωποι είναι πανέξυπνοι!

Εκτός από το «πιθανά» και από το «ενδείξεις» του τίτλου, σε προειδοποιούν ότι όλα τα συμπτώματα που αραδιάζουν, εξήντα δύο τον αριθμό παρακαλώ, μπορούν να προέρχονται από κάποιο είδος μαγείας… «πολλές φορές».

Αυτό θα το καταλάβετε καλύτερα, αν σας απαριθμήσω μερικά από τα συμπτώματα αυτής της απίθανης λίστας. Ακούστε: Έντονος κνησμός. Ακραία κόπωση. Πόνος στο λαιμό. Αϋπνία. Χαμηλός πόνος στην πλάτη χωρίς λόγο.

Όταν, λοιπόν, την επόμενη φορά σας πονέσει ο λαιμός, μην αποκλείσετε το ενδεχόμενο να σας έχουν κάνει μάγια, το ίδιο και αν έχετε αϋπνία. Δεν είναι όμως μόνο αυτά που πρέπει να σας βάλουν σε υποψίες.

Σύμφωνα με τη σελίδα που παρέχει τις συμβουλές, σε υποψίες πρέπει να σας βάλουν ακόμη και οι… «ξαφνικές διακοπές ρεύματος»! Που πάει να πει, αν το ρεύμα κοπεί… σταδιακά, μην το λάβετε υπόψη σας, το ξαφνικό όμως να σας ανησυχήσει.

Επίσης πρέπει να σας προβληματίσει το αν «τα ηλεκτρονικά αγαθά στο σπίτι», έτσι τα λέει, «τηλεόραση, ραδιόφωνο, πλυντήριο ρούχων ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.λπ., χαλάνε ξαφνικά». Τότε σπεύσατε στους ειδικούς.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η σελίδα επισημαίνει πως κάποια από τα συμπτώματα είναι ίδια με εκείνα των ψυχικών διαταραχών. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, λένε, είναι καλό να απευθυνθεί ο παθών σε γιατρούς, να πάρει τη σωστή φαρμακευτική αγωγή και μετά να το ψάξει με την μαγεία.

Παραδείγματα; Φόβος του πλήθους, αίσθηση αλλαγής στη διάθεση, όταν ακούνε περίεργους θορύβους ή ψιθυρίσματα, όταν έχουν την αίσθηση ότι τους παρακολουθούν, όταν έχουν την εντύπωση ότι τους ακολουθεί μια σκιά ή αόρατα όντα, ο ξαφνικός και υπερβολικός φόβος…

Αυτά και άλλα παρόμοια συμπτώματα μπορούν να προέρχονται από μαγεία, πρώτα όμως ας το ψάξει ο πάσχων ή οι δικοί του με κανέναν ψυχίατρο. «Καλού, κακού, πάρτε και μια γάτα», όπως συμβούλευε ο παπάς που διάβασε την ευχή για το διώξιμο των ποντικιών.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Πώς να μη σε πιάνουν κορόιδο!

Το περίεργο είναι ότι στο διαδίκτυο υπάρχουν και πολλές σελίδες με τέτοιου είδους συμβουλές, φαίνεται όμως πως ή δεν περιλαμβάνουν το είδος της κοροϊδίας για το οποίο μιλάμε, ή οι σελίδες έχουν εντελώς διαφορετικό κοινό.

Θα σταθώ σε κάτι τελευταίο που με προβλημάτισε ιδιαίτερα, διότι δεν είχα σκεφτεί ποτέ πως μπορεί κάποια από τα πράγματα που ζούμε να είναι απλώς… αποτέλεσμα μαγείας. Διαβάζω, λοιπόν, στο 35ο σύμπτωμα για άτομα στα οποία «επικρατεί αυταπάτη και πλέουν σε κλίμα ουτοπίας»!

Ρε, λέτε; Μήπως αντί να ψάχνουμε για άλλου είδους λύσεις, να απευθυνθούμε καλύτερα στη συγκεκριμένη σελίδα και να λάβουμε την βοήθεια ειδικού, όπως μας προτρέπει. Μήπως με την ανάγνωση κάποιων από τις προσευχές, «με πλήρη αγάπη και εμπιστοσύνη ότι ο Θεός μπορεί να θεραπεύσει τη μαγεία», τα πράγματα βελτιωθούν για όλους μας;

Α, ξέχασα μια λεπτομέρεια. Οι προσευχές είναι… μουσουλμανικές, τις προτείνει ως αντίδοτο ο Προφήτης Μωάμεθ, όμως εμείς είμαστε πολυπολιτισμικοί, δεν κολλάμε σε τέτοια!
Κάποιος να ανάψει ένα φως!

Δεν υπάρχουν σχόλια: