ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

170222 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΝ

Το ένα πουλάκι:
Η φαντασία στην εξουσία!

Τι θυμήθηκα τώρα! Και να δείτε και πού με πήγαν οι συνειρμοί. Από το παλιό σύνθημα του Μάη του ’68, μέχρι το αγαπημένο τραγουδάκι που σκάρωσαν ο Στέλιος Βαμβακάρης με τον Κάτω Σεληνόπουλο, δηλαδή -να η φαντασία!- τον Πάνο Ηλιόπουλο, και ερμήνευσαν οι Ρομαντικοί Παραβάτες:

«Βάλ’ το παράθυρο στην πρίζα / κάλεσε το καλοριφέρ /
δώσ’ την μπουγάδα στην Εφορία / γραψ’ ένα σύνθημα στο ασανσέρ».
Πολύ θα ήθελα να κάνω κάτι απ’ όλα αυτά, ιδίως εκείνο με την Εφορία, όχι όμως το σύνθημα, είμαι κατά των συνθημάτων σε δημόσιους χώρους.

Η φαντασία στην εξουσία!
Προσοχή! Όχι εξουσία με φαντασία, γιατί τότε τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Όταν η εξουσία διαθέτει φαντασία και τη χρησιμοποιεί -για τι άλλο;- για την αυτοσυντήρησή της, τότε δεν πάμε καλά.

Αυτή τη λεπτή διαφοροποίηση δεν μπορούν να την αντιληφθούν όλοι και ιδού τα αποτελέσματα. Είναι αυτά που προκάλεσαν όλους τους προηγούμενους συνειρμούς. Πριν όμως σας τα αναφέρω ακριβώς θα σας ρωτήσω κάτι προσωπικό.

Όλοι γνωρίζουμε, από τα γυμνασιακά μας χρόνια, τους «φυσικούς αριθμούς», το σύνολο Ν. Το ξέρετε ότι υπάρχουν αριθμοί που φαίνονται πιο… φυσικοί από τους άλλους; Αν δεν το ξέρετε, ρίξτε μια ματιά στις τιμές των προϊόντων.

Εκεί, ας πούμε, πολύ σπάνια θα δείτε αριθμό να τελειώνει σε μηδέν (0), να είναι, όπως λέμε, «στρογγυλός». Μη σας πω ότι το ψηφίο που συναντάμε πιο συχνά στο τέλος ενός αριθμού είναι το εννέα (9)!

Δεν είναι τυχαίο ότι δυο αυτοκινητοβιομηχανίες, με εντελώς διαφορετική νοοτροπία, χρησιμοποιούν τέτοιου είδους διαφορές στην ονομασία των μοντέλων τους. Δεν θα σας πω ποιες για να μην θεωρηθεί ότι κάνω διαφήμιση (ΧΑ!) εσείς όμως θα καταλάβετε.

Η μία έχει για αριθμούς μοντέλων το 200, το 500, ή έστω το 230, παλαιότερα και το 280, ενώ η άλλη χρησιμοποιεί το 145, το 147 ή το 159! Είπαμε, διαφορετική φιλοσοφία, διαφορετικό το αγοραστικό κοινό στο οποίο απευθύνονται.

Στο σημείο αυτό, πριν περάσουμε στο κυρίως θέμα μας, καλό είναι να θυμηθούμε κι ένα ανέκδοτο, που έχει και μια πραγματική βάση, απ’ όσο τουλάχιστον γνωρίζω εγώ και κάτι φίλου μου, οι οποίοι θα μπορούσαν να πρωταγωνιστούν σ’ αυτό.

Το άλλο πουλάκι:
Άσε, θα το πω εγώ.

Μια μικρή, πολύ μικρή, παρέα πάει σε μια ψησταριά και, όταν έρχεται ο σερβιτόρος παραγγέλνει -εκτός όλων των άλλων, εννοείται- και… ενενήντα εννιά σουβλάκια.
«Να τα κάνω εκατό;» ρωτάει ο σερβιτόρος.

«Όχι, ρε φίλε, ποιος θα τα φάει εκατό σουβλάκια», του απαντούν εκείνοι και τον αφήνουν κάγκελο!
Πώς όμως έρχονται να συνδυαστούν όλα αυτά με τη φαντασία στην εξουσία;

Σας έχω και πάλι ένα ερώτημα. Αν εσείς επρόκειτο να δημιουργήσετε θέσεις στελεχών σε μια επιχείρηση, πόσες θα προτιμούσατε να είναι αυτές; Σαράντα εννιά, ή πενήντα; Ποιος αριθμός μοιάζει πιο… φυσιολογικός;

Μην προσπαθήσετε να αποφύγετε την απάντηση και μου πείτε «όσες ορίζει το οργανόγραμμα της επιχείρησης». Διότι το οργανόγραμμα κάποιος το φτιάχνει. Έτσι, η απάντηση στο ερώτημά μας είναι ότι ασφαλώς το σαράντα εννιά είναι (μοιάζει) πιο φυσιολογικό.

Ε, μετά από όλα αυτά, ελάτε εσείς να σχολιάσετε την είδηση πως «σαράντα εννέα επιπλέον προϊσταμένους αποκτά η νέα ΕΡΤ». Για να μην κατηγορηθούμε ότι διασπείρουμε ψευδείς ειδήσεις, σας λέμε ότι το θέμα το ψάξαμε.

Η «είδηση» δεν ισχύει έτσι ακριβώς όπως την αναπαρήγαγαν κάποια μέσα, διότι, σύμφωνα με την ίδια την ΕΡΤ, απλώς «ανανεώθηκε με διοικητικές πράξεις η θητεία των στελεχών της, χωρίς να αυξηθεί ο αριθμός, καθώς το οργανόγραμμα της εταιρείας δεν έχει τροποποιηθεί».

Έτσι εμείς, που όπως σας είπαμε το ψάξαμε, βρήκαμε στη σελίδα της ΕΡΤ το «πρακτικό αριθμ. 84, της 11-2-2016, του Διοικητικού Συμβουλίου», που συνεδρίασε με θέμα «Τροποποίηση Οργανογράμματος».

Εκεί διαβάζουμε ότι «Το Διοικητικό Συμβούλιο, διαπιστώνοντας την ανάγκη τροποποίησης της προηγούμενης απόφασής του με αρ. πρωτ. : 683/14.10.2015 και λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου, αποφασίζει και εγκρίνει το επικαιροποιημένο σχέδιο του Οργανογράμματος, το οποίο θέτει σε εφαρμογή».

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Εσείς τι καταλάβατε από όλο αυτό;

Η ουσία είναι μία. Αν μπει κανείς και δει το οργανόγραμμα της ΕΡΤ, πράγματι θα εντυπωσιαστεί από την φαντασία, τόσο στη δημιουργία θέσεων, όσο και στην ονομασία αυτών. Ο Διευθύνων Σύμβουλος (λέγε με Ταγματάρχη) έχει… από κάτω του έξι γενικές διευθύνσεις, είκοσι μία διευθύνσεις και τέσσερεις υποδιευθύνσεις.

Αυτές τώρα έχουν… από κάτω τους τον ουρανό με τα άστρα. Μόνο η Διεύθυνση Προγράμματος Τηλεόρασης έχει έξι τμήματα. Εσωτερικής Παραγωγής, Ελληνικού Προγράμματος, Ξένου Προγράμματος, Σύνθεσης και Ροής Προγράμματος, Προβολής (εννοείται Προγράμματος) και Γλωσσικής Υποστήριξης.

Η δε περίφημη Γενική Διεύθυνση ΕΡΤ3 έχει δεκατέσσερα ολόκληρα τμήματα, δηλαδή περισσότερα από τους… τηλεθεατές της! Όλα αυτά τα τμήματα έχουν προϊσταμένους. Με αντίστοιχες αμοιβές και προνόμια.

Έτσι, στη Γενική Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών έχουμε άλλον προϊστάμενο για τις διαφημίσεις και άλλον για τις… αμοιβαίες διαφημίσεις. Άλλον προϊστάμενο δαπανών και άλλον… δαπανών κίνησης, άλλον προϊστάμενο προμηθειών και άλλον… προμηθειών παγίων και ανταλλακτικών.

Άδικο έχουμε γ’ αυτά που σας λέμε περί φαντασίας στην εξουσία; Μόνο που εδώ έχουμε την κακή εκδοχή, την εξουσία με φαντασία. Που είναι εντελώς… άλλο πράγμα.
 Τα ίδια Παντελή μου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: