ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

170224 ΑΛΜΥΡΟΝ

Το ένα πουλάκι:
Ρε, τι μαθαίνει κανείς!

Κατ’ αρχάς, να το ξεκαθαρίσω. Δεν είμαι της άποψης που λέει «ό,τι μαθαίνεις κέρδος είναι». Ειδικά στις μέρες μας, υπάρχει ο κίνδυνος να μαθαίνεις έναν ωκεανό από ανοησίες, χωρίς τελικά να κερδίζεις τίποτε.

Μια μικρή περιήγηση στο διαδίκτυο να κάνεις, ή απλώς να μπεις σε κάποιο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και μπορείς να περάσεις ατέλειωτες ώρες «μαθαίνοντας» πράγματα χωρίς καμιά απολύτως χρησιμότητα.

Μια στάση εδώ, που λέει και ο Μητροπάνος:
Όπως ίσως (δεν) θα έχετε αντιληφθεί, από τη νέα χρονιά, εμείς, τα «τρία πουλάκια», βρισκόμαστε, μ’ αυτό ακριβώς το όνομα, και στο περίφημο φέισμπουκ.

Ζώντας, λοιπόν, κι εκεί, στο παράλληλο σύμπαν όπου η «φιλία» είναι είδος εν αφθονία, βλέπουμε πρόσωπα και πράγματα που δεν τα βάζει ο νους σου. Βλέπουμε, ας πούμε ανθρώπους που ενώ αποφεύγουν την «πολλή συνάφεια του κόσμου», να διάγουν, εκεί στο φέισμπουκ, έναν κοινωνικότατο βίο.

Βλέπουμε άλλους να αναρτούν ασταμάτητα, ότι περνάει από… το χέρι τους, γεμίζοντας τον «τοίχο» είτε, ας πούμε, με πασίγνωστα και χιλιοειπωμένα τραγούδια, είτε με βιντεάκια που δεν έχουν να πουν απολύτως τίποτε.

Αφήνω πάλι την κατηγορία που θα την ονόμαζε κάποιος «φιλοζωική», αν δεν επρόκειτο για ένα νέο είδους «τσίρκο», από αυτά που υποτίθεται ότι οι φιλόζωοι εχθρεύονται. Βίντεο με ζώα που κάνουν ό,τι μπορείς να φανταστείς, κυρίως όμως που παρουσιάζονται με… ανθρώπινες ιδιότητες, όπως η στοργικότητα, η αφέλεια, η πονηριά, η κακία…

Τέλος -αστειεύομαι, οι κατηγορίες δεν τελειώνουν ποτέ- υπάρχει η πολυπληθείς εκείνη κατηγορία χρηστών, για τους οποίους το φέισμπουκ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας χώρος προβολής του ναρκισσισμού τους.

Παρατράβηξε όμως η στάση μας, ώρα να ξαναγυρίσουμε στο θέμα τής γνώσης που αποκτά κανείς και που -είπαμε, μερικές μόνο φορές- μπορεί να είναι χρήσιμη. Εμείς, λοιπόν, μόλις μάθαμε κάτι που θέλουμε να το μοιραστούμε μαζί σας.

Πρόκειται για τις πολύτιμες ιδιότητες που έχει το αλάτι και για το πόσο θεραπευτική μπορεί να είναι για τον οργανισμό η συχνή «επαφή» μαζί του, ή η έκθεσή μας σ’ αυτό. Διότι εμείς, μέχρι σήμερα, ξέραμε την πάγια ιατρική συμβουλή που έλεγε «το (πολύ) αλάτι βλάπτει». 

Το άλλο πουλάκι:
Μην το φάτε, πλυθείτε!

Παραφράζω το σλόγκαν γνωστής διαφήμισης, για να τονίσω πως οι θεραπευτικές ιδιότητες του αλατιού προκύπτουν όχι αν το δούμε σαν φαγώσιμο, αλλά σαν… καλλυντικό για το πρόσωπο και το σώμα.

Για να καταλάβετε καλύτερα τι εννοώ, θα σας πω ότι μια νέα (τουλάχιστον για εμάς που τη γνωρίσαμε τώρα) μόδα είναι η «αλατοθεραπεία». Φυσικά, όπως όλες οι νέες θεραπείες, πρόκειται για «μια πανάρχαια μέθοδο».

Την οποία, φυσικά και πάλι, χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες και συγκεκριμένα ο Ιπποκράτης, επομένως δεν μπορεί παρά να είναι σοβαρή και αξιόπιστη. Περί τίνος όμως ακριβώς πρόκειται;

Να, παίρνεις το (ορυκτό) αλάτι σε ακατέργαστη μορφή και κάνεις με αυτό από «σαπούνια» και πλάκες κουζίνας, μέχρι φωτιστικά, αναπνευστήρες, κυρίως όμως… σπήλαια! Μάλιστα, σπήλαια από αλάτι, μέσα στα οποία αποκαθίσταται η υγεία και η ψυχική ισορροπία του ανθρώπου. 

Αντιγράφω από σχετική καταχώριση: «Ο αέρας που κυκλοφορεί στο σπήλαιο άλατος είναι εμπλουτισμένος με ιχνοστοιχεία και ιόντα που απορροφώνται από το σώμα και οδηγούν σε χαλάρωση, αναζωογόνηση και ισορροπία του οργανισμού».

Για ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται μια αλατοθεραπεία; «Σύμφωνα με πολλές έρευνες και μελέτες (σημ. δική μας: όταν το ακούτε αυτό να είστε πολύ επιφυλακτικοί) το μικροκλίμα των αλατοσπηλαίων έχει ευεργετική αξία σε πολλές περιπτώσεις.

Σε εγκυμονούσες γυναίκες και σε διάφορες διαταραχές του ανθρώπινου οργανισμού όπως αναπνευστικές λοιμώξεις, καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και πολλά άλλα». Γενικά συστήνεται ως «εναλλακτική μέθοδος θεραπείας για πλήθος παθήσεων και πρόληψη».

Από ποιους… συστήνεται; Μα, φυσικά από εκείνους που πουλάνε τα σχετικά προϊόντα ή/και τις υπηρεσίες των αλατοσπηλαίων. Οι οποίες χρεώνονται στο ευτελές ποσό των 15 ευρώ το 45λεπτο. Ενημερωτικά, «για μια πλήρη αναζωογόνηση του οργανισμού, είναι απαραίτητος ένας κύκλος δέκα συνεδριών». Πολλαπλασιασμό ξέρετε.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Υπάρχουν και αντίθετες απόψεις!

Όχι από επιστημονική άποψη, μην ανησυχείτε. Οι απόψεις που συνιστούν να αποφεύγουμε την αλατοθεραπεία έχουν… θεολογική βάση! Μάλιστα, κι ας μιλάει το Ευαγγέλιο για το άλας της γης (και το φως του κόσμου), όπως χαρακτήρισε ο Ιησούς τους μαθητές του, δηλαδή όλους εμάς.

«Η αλατοθεραπεία ανήκει στις εναλλακτικές “θεραπείες”, οι οποίες στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης και έχουν χαρακτηρισθεί ασυμβίβαστες με την Ορθόδοξη πίστη και ζωή, σε Πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας. Όταν ομιλούμε περί αλατοθεραπείας φυσικά δεν εννοούμε την απλή χρήση ενός ευλογημένου προϊόντος που έδωσε ο Θεός».

Αυτά τονίζει σε ενημερωτικό φυλλάδιο η Μητρόπολη Γλυφάδας, φαντάζομαι ως πλέον ενδιαφερόμενη, αφού εκεί βρίσκεται ένα γνωστό αλατοσπήλαιο. Συνδέει μάλιστα τη συγκεκριμένη «θεραπεία» με όλες αυτές τις ανατολικής προέλευσης προσεγγίσεις:

«Η αλατοθεραπεία προωθείται και στην Ελλάδα μέσω αποκρυφιστικών φεστιβάλ, ιστοσελίδων και εντύπων και μάλιστα προτείνεται και ως μέθοδος “καθαρισμού των [υποτιθέμενων] τσάκρας”, αφού βασική αποκρυφιστική πεποίθηση είναι, ότι “το αλάτι εξαγνίζει το φυσικό και αιθερικό σώμα”». 

Τέλος καλεί τους χριστιανούς που επιθυμούν να διατηρήσουν την ορθόδοξη χριστιανική τους ιδιότητα «να είναι προσεκτικοί, να μην καταφεύγουν σε εναλλακτικές “θεραπείες” ή αποκρυφιστικές πρακτικές και να μην ειδωλοποιούν προϊόντα, μεθόδους και χώρους».

Εμείς τι άλλο να σας πούμε;
Ο Θεός κι η ψυχή σας!

Αλμυρό το αλάτι και οι θεραπείες του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: