ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

171004 ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΝ

Το ένα πουλάκι:
Μια και μιλάμε για εφαρμογές…

Δεν είμαστε και πολύ των νέων τεχνολογιών. Όσοι μας γνωρίζετε χρόνια θα ξέρετε ότι δεν έχουμε ούτε κινητό τηλέφωνο. Απόδειξη πως μπορεί να ζήσει κανείς και χωρίς αυτό. Αν και μερικοί θα ισχυριστούν πως δεν είναι ζωή…

Το να μην μπορείς να είσαι ανά πάσα στιγμή συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, να μην μπορείς να ελέγχεις τους λογαριασμούς σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμη και στο μπάνιο, να μην μπορείς να δέχεσαι ή να στέλνεις μηνύματα μέχρι και στον ύπνο σου.

Δεν είναι η στιγμή να διαφωνήσουμε μαζί τους. Ας δεχτούμε τον γενικό κανόνα πως η τεχνολογία, ειδικά αυτή των διάφορων ηλεκτρονικών εφαρμογών, είναι καλό πράγμα, αρκεί να γίνεται «σωστή χρήση».

Ποιος όμως ορίζει τη σωστή χρήση; Φοβάμαι, κανείς! Ο κάθε χρήστης αποφασίζει μόνος του για τις ανάγκες που καλείται να ικανοποιήσει μέσω των νέων τεχνολογιών και αυτό είναι, αν θέλετε, και το σημαντικότερο πλεονέκτημά τους.

Επιτρέπουν στον καθένα να προσαρμόσει στις δικές του ανάγκες τις δυνατότητες των μέσων και των εφαρμογών που θα χρησιμοποιήσει. Μόνο που, εντελώς συμπτωματικά, το μεγάλο πλήθος των χρηστών κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα.

Τέλος πάντων. Δεν ξεκινήσαμε αυτή την κουβέντα για να σας μαλώσουμε, αλλά για να συζητήσουμε μια νέα ιδέα που μας άρεσε και θέλουμε να τη μοιραστούμε μαζί σας. Πρόκειται για μια εφαρμογή που… εφαρμόζεται σε πόλεις.

Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η ιδέα προέκυψε μέσα στην κουβέντα και την έριξε ένας από την παρέα. Δεν θα την αποκαλύψουμε, για να μην του χαλάσουμε το… πρότζεκτ.

Εμείς πάντως την πήραμε και την επεκτείναμε, ώστε να έχει μια γενικότερη εφαρμογή και να εξυπηρετεί όχι μόνο εμάς, τους κατοίκους της όμορφης και μαρτυρικής αυτής πόλης, αλλά και τους επισκέπτες της.

Θα σας περιγράψω την κεντρική ιδέα και μετά τη συζητάμε πιο αναλυτικά: Φαντάζεστε να είχατε στο τηλέφωνό σας ή το τάμπλετ ολόκληρη την ιστορία της πόλης όπου ζείτε, ή εκείνης που επισκέπτεστε;

Φαντάζεστε αυτή η ιστορία να μην ήταν μια γραμμική αφήγηση, αλλά μια δυναμική παρουσίαση που θα συνέδεε τόπους με πρόσωπα και γεγονότα που έπαιξαν ρόλο στην σημερινή εικόνα της πόλης;

Το άλλο πουλάκι:
Νέες δυνατότητες!

Θυμάμαι που συζητούσαμε κάποτε για την πολύ ωραία πρακτική που εφαρμόζουν σε άλλες πόλεις να αναγράφουν στις πινακίδες των οδών και δυο λόγια για το πρόσωπο που έδωσε το όνομά του σ’ αυτές τις οδούς.

«Οδός Γεωργίου Ζερβού». Ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης μας. Πόσοι όμως γνωρίζουν έστω το γεγονός ότι ο άνδρας αυτός εξελέγη βουλευτής του νομού σε έξι εκλογικές αναμετρήσεις;

Θα μου πείτε σήμερα πλέον «δεν υπάρχει δεν ξέρω˙ υπάρχει βαριέμαι να το γκουγκλάρω». Είναι άλλο όμως να το ψάχνεις στο διαδίκτυο και άλλο να το βλέπεις αναγραμμένο κάτω από το όνομα, στην πινακίδα της οδού.

Καλή και άγια, λοιπόν, η πρακτική αυτή, και καλό θα ήταν να την υιοθετήσει και ο δικός μας Δήμος. Όμως σήμερα η τεχνολογία μάς δίνει απείρως περισσότερες δυνατότητες. Να μια εφαρμογή που θα μας έφερνε στην πρωτοπορία:

Φαντάζεστε να μπορούσες να δεις στο τηλέφωνό σου όχι μόνο στοιχεία για τον άνθρωπο ή τον τόπο στον οποίο είναι αφιερωμένος ένας δρόμος, αλλά και φωτογραφίες και μικρά βίντεο που έχουν ανέβει γι’ αυτόν τον σκοπό;

Φαντάζεσαι ακόμη να μπορείς να βλέπεις την ιστορία ενός κτηρίου ή μιας τοποθεσίας μέσα ή γύρω από την πόλη, απλώς και μόνο «σκοπεύοντάς» τα με την κάμερα του τηλεφώνου σου; Γίνεται; Ασφαλώς!

Αντίστοιχες εφαρμογές έχουν αναπτυχθεί για μουσεία ή αρχαιολογικούς χώρους˙ πιθανότατα και για πόλεις, όμως αυτό δεν το γνωρίζω με σιγουριά. Γιατί όμως να μην είμαστε εμείς οι πρωτοπόροι;

Ποιοι εμείς; Ο Δήμος Δράμας, φυσικά! Θα μπορούσε να αναθέσει σε ανθρώπους, επιστήμονες ή «γνώστες» της πόλης, να ετοιμάσουν τα κείμενα και τις εικόνες για όλα τα σημεία που νομίζει ότι αξίζουν να αναρτηθούν σε μια τέτοια φόρμα.

Υπάρχει και έτοιμο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ας πούμε από το χρονολόγιο που έγινε με αφορμή τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και υπάρχει στη ιστοσελίδα της Περιφερειακής Ενότητας. Θα μπορούσαν, φυσικά, να προστεθούν και άλλα στοιχεία.

Και στη συνέχεια θα μπορούσε να αναθέσει σε μια ομάδα επιστημόνων πληροφορικής, ή σε ένα πανεπιστήμιο, να σχεδιάσει μια εφαρμογή που θα κατεβαίνει εύκολα και γρήγορα στα τηλέφωνα ή τα τάμπλετ των χρηστών.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Θα μπορούσε…

Και μάλιστα θα αποτελούσε όχι μόνον ένα σημαντικό βοήθημα για όσους επισκέπτονται την πόλη μας (φανταστείτε τους καλεσμένους του Φεστιβάλ ή τους επισκέπτες της Ονειρούπολης με κάτι τέτοιο «στα χέρια»), αλλά και ένα εργαλείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Κάθε διδακτική επίσκεψη μαθητών της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου επιτρέπονται και τα κινητά, θα αποκτούσε άλλο ενδιαφέρον για τα παιδιά. Το «μάθημα» θα γινόταν με τον τρόπο που ξέρουν τα ίδια να μαθαίνουν.

Αλλά και στις βόλτες τους ακόμη, μικροί και μεγάλοι, θα μπορούσαν να παίρνουν πληροφορίες για την ιστορία της περιοχής μας σαν… παιχνίδι.
Τι λέτε; Είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο;

Ας το δουν λίγο σοβαρά το θέμα εκεί στον Δήμο. Μπορεί να μην ακούγεται τόσο «δημοφιλές» όπως, ας πούμε, το βιβλίο των Θρησκευτικών, όμως αυτό τουλάχιστον είναι σίγουρα μέσα στις αρμοδιότητές τους.
 Να κάνουμε τη διαφορά, ρε παιδιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: