ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

180510 ΕΡΩΤΙΚΟΝ


Το ένα πουλάκι:
Είναι «ερωτική πόλη»;

Είναι βέβαιο ότι θα το έχετε ακούσει κι εσείς πολλές φορές. «Ερωτική πόλη» ονομάζεται η Θεσσαλονίκη, παρόλο που ο χαρακτηρισμός αυτός αμφισβητείται από πολλούς. Σήμερα όμως υπάρχουν νέα δεδομένα στο θέμα αυτό.

Τι θα λέγατε να ξεκινήσουμε με το ερώτημα κατά πόσον ο χαρακτηρισμός αποτελεί στερεότυπο ή έχει μια πραγματική βάση. Και αν η βάση αυτή έχει να κάνει με τους λόγους που δημιούργησαν το στερεότυπο.

Σας μπέρδεψα, έτσι; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Από μια αρχή. Η Θεσσαλονίκη, από τα οθωμανικά της χρόνια ακόμη, αποτελούσε, μεταξύ των άλλων, και… ερωτικό προορισμό.

Θέλετε τα περίφημα λουτρά της, τα χαμάμ που διέθετε σε αφθονία, χώροι εξ ορισμού ερωτικής αναζήτησης; Θέλετε η πανσπερμία ανθρώπων που την επισκέπτονταν για εμπορικούς λόγους, που πάντα συνοδεύονται από το τερπνόν;

Δεν χρειάζεται να κάνουμε μεγάλη αναδρομή, πάντως οι μαρτυρίες καταδεικνύουν ότι η Θεσσαλονίκη, με κέντρο την περιοχή του Βαρδαρίου, τα Λαδάδικα και την περίφημη Μπάρα, αποτελούσε πόλο έλξης όσων αναζητούσαν τον ελεύθερο έρωτα.

Η κατάσταση «κορυφώθηκε» κατά την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν έφτασε στην πόλη η περίφημη Στρατιά της Ανατολής με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άντρες! Στρατιώτες, νταβραντισμένους!

Σκεφθείτε μια πόλη στην οποία υπήρχαν ήδη Εβραίοι, Έλληνες, Τούρκοι, Σλάβοι, Αρβανίτες, Βλάχοι και διάφοροι Ευρωπαίοι, να προστεθούν Αλγερινοί, Μαροκινοί, Σενεγαλέζοι, Σουδανοί που ήρθαν ως Γάλλοι στρατιώτες.

Από την άλλη κατέφθασαν με το βρετανικό εκστρατευτικό σώμα Σκοτσέζοι, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί, Ινδοί, και κοντά σ’ αυτούς Ιταλοί, Ρώσοι, Σέρβοι και Μαυροβούνιοι… Φυσικά, προς εξυπηρέτησή τους, κατέφθασαν και χιλιάδες πόρνες.

Η περιοχή που αναφέραμε έσφυζε από ζωή τη μέρα και, κυρίως, τη νύχτα. Προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση ασθενειών, οι ίδιοι οι στρατιωτικοί γιατροί εξέταζαν τακτικά τις γυναίκες των εκατοντάδων «σπιτιών».

Το άλλο πουλάκι:
«Προσοχή οικογένεια»!

Αυτή την επιγραφή υποχρεώθηκαν να αναρτήσουν έξω από το σπίτι τους, όσοι νοικοκυραίοι είχαν την ατυχία να διαμένουν εκεί, προκειμένου να αποφεύγουν τις απρόσκλητες επισκέψεις μερακλήδων φαντάρων.

Φυσικά, ονομαστές έμειναν κάποιες από τις πιο διάσημες «μαντάμ» της περιοχής, οι οποίες διοικούσαν τα καλύτερα «σπίτια» και κανόνιζαν τις τιμές με βάση τις ικανότητες κάθε κοριτσιού και τα γούστα του κάθε πελάτη. 

Όπως ονομαστοί έμειναν και ορισμένοι νταβατζήδες, οι οποίοι είχαν καταφέρει να επιβληθούν στο τεράστιο πλήθος παρανόμων που δρούσε εκεί και διακινούσε νόμιμες και παράνομες «ουσίες και οινοπνεύματα».

Τα χρόνια πέρασαν, η περιοχή… υποβαθμίστηκε, ωστόσο δεν έπαψε ποτέ να διατηρεί ένα ξεθυμασμένο άρωμα από τις ένδοξες μέρες της. Φυσικά, ελάχιστοι από όσους την αποκαλούν σήμερα ερωτική πόλη γνωρίζουν κάτι από αυτά.

Ο χαρακτηρισμός μάλλον προέρχεται από… προσωπικές εμπειρίες, μια που η Θεσσαλονίκη, στη σύγχρονη εποχή, φιλοξενεί χιλιάδες φοιτητές. Ε, όπως και να το κάνουμε, όλο και κάποιες αναμνήσεις θα τους έχει χαρίσει.

Κάποιος, λοιπόν, που σπούδασε εκεί και έζησε τους πρώτους νεανικούς του έρωτες, σίγουρα θα έχει να θυμάται την πόλη σαν έναν τόπο γεμάτο γωνιές, δρόμους και στέκια όπου ο μικρός φτερωτός θεός κάνει τις τσάρκες του. 

Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι. Μη ξεχνάμε ότι η Θεσσαλονίκη, λόγω κυρίως της Έκθεσης, του Φεστιβάλ Τραγουδιού, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, αλλά και άλλων εκδηλώσεων, αποτελεί τόπο προορισμού για… ξέγνοιαστα τριήμερα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι νέες γνωριμίες, το χαλαρό πρόγραμμα, οι δεξιώσεις με το άφθονο (τζάμπα) οινόπνευμα, οι παραμονές σε (τζάμπα) μονόκλινα δωμάτια, δημιουργούν ένα άριστο σκηνικό σύντομης ερωτικής περιπέτειας.

Αφήνω τα διάφορα θέατρα καθώς και τις συναυλίες, οι οποίες ανεβαίνουν ανοιξιάτικα στην πόλη, προκειμένου να κλείσουν εκεί τον κύκλο εμφανίσεών τους. Που πάει να πει μακριά από την οικογενειακή… επίβλεψη.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που τον χαρακτηρισμό «ερωτική πόλη» τον έδωσαν κυρίως Αθηναίοι, δημοσιογράφοι και άνθρωποι της σόου μπιζ, οι οποίοι όλο και κάτι θα έχουν να θυμούνται από την παραμονή τους εκεί.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Υπάρχουν νέα δεδομένα.

Το είπαμε και στην αρχή. Δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα η «έρευνα» που κάνει κάθε τόσο η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της παραγωγής «ερωτικών ταινιών».

Γυρίζουν τσόντες, για να το πω πιο απλά. Οι πρωταγωνίστριες των οποίων αποκαλούνται (με τον πολύ φιλόδοξο, είναι αλήθεια, τρόπο) πορνοστάρ. Αυτές, λοιπόν, προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από τη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας με τη σκληρή και συχνά αποκαλυπτική γλώσσα των αριθμών, βλέπουμε ότι ένα ποσοστό 60% κατάγεται από την «ερωτική πόλη», το 20% από την Αθήνα, το 5% από την Πάτρα και το υπόλοιπο 15% από αλλού.

Δεν είναι πολύ μεγάλη η διαφορά; Ακόμα και αν όλη η Βόρεια Ελλάδα δηλώνει, όπως γίνεται συχνά, Θεσσαλονικιά, πάλι δεν δικαιολογείται τέτοιο τεράστιο ποσοστό παραγωγής πρωταγωνιστριών.

Θα μπορούσε το αποτέλεσμα αυτής της «έρευνας» να αιτιολογήσει τον χαρακτηρισμό που αποδίδεται στην πόλη; Και ποιος μπορεί να μας πει με βεβαιότητα πώς λειτουργεί το… πρωθύστερο σχήμα;

Η ερωτική πόλη, ο τόπος δηλαδή, είναι που βγάζει τόσες πρωταγωνίστριες πορνοστάρ, ή η μεγάλη παραγωγή τέτοιων είναι ο λόγος που (πρέπει να) ονομάζεται έτσι η Θεσσαλονίκη;
Αναπάντητο!
 Ερωτικό το πορνό;

Δεν υπάρχουν σχόλια: