ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

190109 ΚΑΙΡΙΚΟΝ


Το ένα πουλάκι:
Πότε κάνει κρύο στην Ελλάδα;

Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, ούτε αποσκοπεί σε έναν διακειμενικό διάλογο ανάμεσα στη στήλη μας και στο γνωστό τραγουδάκι των LocoMondo το οποίο υποστηρίζει ότι το κρύο είναι κάτι άγνωστο στη χώρα μας.

Εμείς θα διαφωνήσουμε και θα απαντήσουμε στο ερώτημα με παρρησία, όπως πρέπει να απαντούν όσοι ασχολούνται με τον δημόσιο λόγο σε κάθε ερώτημα που τίθεται και αφορά το κοινωνικό σύνολο.

(Χα! Η μεγαλοστομία είναι επίσης ένα από τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο λόγος όσων σχολιάζουν τα δημόσια πράγματα, γι’ αυτό και εμείς είπαμε να μην ξεφύγουμε από αυτόν τον κανόνα.)

Στην Ελλάδα, λοιπόν, κάνει κρύο σε δύο περιπτώσεις, οι οποίες, όπως θα δείτε, δεν είναι άσχετες μεταξύ τους. Απεναντίας, η πρώτη, όπως θα σας τις παρουσιάσουμε, συνδέεται απολύτως με τη δεύτερη.

Το κρύο, δηλαδή, δεν είναι ένας αντικειμενικός παράγοντας, ένα μέγεθος που μπορεί να μετρηθεί και να αξιολογηθεί με κάποιο απλό θερμόμετρο, αλλά κάτι τελείως υποκειμενικό, όπως άλλωστε και η ζέστη.

Όταν λέμε υποκειμενικό δεν εννοούμε τον προσωπικό «δείκτη» που μπορεί να διαθέτει ο καθένας και να αισθάνεται μεγαλύτερο ή μικρότερο ψύχος. Εδώ μιλάμε για «υποκειμενικό» που όμως αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Ας ξαναθέσουμε όμως το ερώτημά μας.
-Πότε κάνει κρύο στην Ελλάδα;
-Στην Ελλάδα κάνει κρύο όταν το λένε στις ειδήσεις!

Σιγά το θέμα, θα μου πείτε. Λογικό είναι, όταν κάνει κρύο, πολύ κρύο, να γίνεται αναφορά γι’ αυτό και στα δελτία ειδήσεων. Όμως εγώ δεν εννοώ αυτό, αλλά μια διαδικασία αντίστροφη. Προηγείται η είδηση.

Και πάλι όμως θα μπορούσε κανείς να παρεξηγήσει και να πει πως έτσι είναι το σωστό. Γι’ αυτό υπάρχουν και οι μετεωρολογικές προβλέψεις, για να γνωρίζουμε τι πρόκειται να έρθει και να προετοιμαζόμαστε.

Όμως δεν μιλάμε ούτε γι’ αυτό. Στην Ελλάδα κάνει κρύο, παρά τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, μόνον άμα το πουν στις ειδήσεις. Διότι, από τις προγνώσεις, τα δελτία μεταδίδουν μόνο τις πιο δυσοίωνες.

Το άλλο πουλάκι:
Πιάνουν τα άκρα.

Μπορεί, δηλαδή, σύμφωνα με τα μοντέλα των προγνώσεων, να πλησιάζει ένα κύμα ψύχους, πράγμα τελείως φυσιολογικό για τα μέσα του χειμώνα. Ακόμη όμως κι αν οι θερμοκρασίες αναμένονται κάπως πιο χαμηλές από τα συνηθισμένα…

Συνηθισμένο και αναμενόμενο είναι κι αυτό. Έρχονται όμως τα δελτία ειδήσεων, παίρνουν τη χαμηλότερη θερμοκρασία των προβλέψεων και δημιουργούν το κατάλληλο… κλίμα παγετού για όλη την επικράτεια.

«Στους μείον δεκαπέντε το θερμόμετρο»! Πράγμα που μπορεί να ισχύει για μια συγκεκριμένη περιοχή, πιθανότατα απομακρυσμένη και με ελάχιστους κατοίκους, οι οποίοι μάλιστα είναι συνηθισμένοι σε κάτι τέτοια.

Στην υπόλοιπη χώρα, στην Αθήνα, η θερμοκρασία μπορεί να μην κατέβει κάτω από το μηδέν, όμως οι κάτοικοί της που παρακολουθούν τα δελτία ειδήσεων παίρνουν την τρομάρα και στήνονται να δουν τι θα ακολουθήσει.

Βγαίνουν, λοιπόν, οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ και κατευθύνονται σε δυο τρία σημεία, πολύ γνωστά για το χιόνι που πέφτει συνήθως εκεί και για το κρύο που κάνει κάθε χειμώνα, και μας δίνουν τη… γενική εικόνα.

Για να καταλάβετε, σήμερα που για την πόλη μας προβλέπονται θερμοκρασίες από μείον πέντε, μέχρι έναν βαθμό, στην Αθήνα το θερμόμετρο θα δείξει μέχρι και έντεκα βαθμούς (11ο) Κελσίου!

Στη Φλώρινα η ανώτερη θα είναι μείον δύο και η χαμηλότερη μείον επτά, ενώ το βράδυ, που στην Αθήνα θα έχουν έντεκα βαθμούς, εκεί θα έχει μείον πέντε και θα χιονίζει. Κι έτσι ερχόμαστε στη δεύτερη περίπτωση που σας είπαμε στην αρχή.

-Πότε, άλλοτε, κάνει κρύο στην Ελλάδα;
-Στην Ελλάδα κάνει κρύο όταν κρυώνουν στην Αθήνα!
Γεγονός που γίνεται είδηση και μεταδίδεται από τα Μέσα σε ολόκληρη τη χώρα.

Άκουγα το πρωί της Δευτέρας, όταν η θερμοκρασία εδώ ήταν γύρω στους μείον τέσσερις βαθμούς, έναν ραδιοφωνικό παραγωγό να διαμαρτύρεται που στην Αγία Παρασκευή (της ΕΡΤ) είχε τρεις βαθμούς!

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Ελάτε, τώρα, να τα συνδυάσουμε…

Και να δούμε τι γίνεται όταν το κρύο, το πολύ κρύο, όχι μόνον δεν αφορά την Αθήνα, αλλά ούτε καν τους Έλληνες. Όταν εκείνοι που κρυώνουν είναι κάποιοι πρόσφυγες, σε κάποιους καταυλισμούς.

Μέσα σε σκηνές (όχι από εκείνες που χρησιμοποιούν όσοι ανεβαίνουν στο Ιμαλάια), που έχουν χαθεί στο χιόνι, όπου δεν μπορείς να επιβιώσεις παρά σαν ένα αγρίμι που μάλιστα μεταφέρθηκε σε ψυχρή περιοχή, μακριά από τον βιότοπό του.

Τότε θα βρεθούν κάποια ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία να μας θυμίσουν ότι η Λέσβος είναι πιο κοντά στη Νέα Υόρκη ή στο Βερολίνο, απ’ ό,τι στην Αθήνα (αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα).

Τότε το θέμα γίνεται -αν και όταν γίνεται- είδηση κι εδώ, μόνο και καθαρά για λόγους πολιτικής αντιπαράθεσης, καθόλου όμως από πραγματικό ενδιαφέρον για τους ανθρώπους που υποφέρουν στην παγωνιά.

Τότε θα θυμηθούμε τι έλεγε η σημερινή κυβέρνηση, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, και τι έκανε η σημερινή αντιπολίτευση, όταν ήταν στην κυβέρνηση. Τότε θα μαλώσουμε, αλλά και θα ευαισθητοποιηθούμε…

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 Ψυχρό μέτωπο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: