ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

120220 ΖΗΛΙΑΡΙΚΟ

Το ένα πουλάκι:
Ταύτιση απόψεων!

Βρέθηκα προχθές σε μια παρέα και η συζήτηση ήταν –τι άλλο- η κρίση, τα αίτιά της και οι τρόποι εξόδου από αυτήν.
Εκείνο που μου έκανε εντύπωση ήταν η ταύτιση απόψεων δύο συνομιλητών μας οι οποίοι όμως προέρχονταν από δύο εντελώς διαφορετικούς «χώρους».

Ο ένας τοποθετούσε τον εαυτό του στην παραδοσιακή αριστερά και οι αναλύσεις του ταίριαζαν πολύ μ’ αυτές του ΚΚΕ, ιδίως στο πώς θα πρέπει να απαντήσουμε στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ, φεύγοντας στην ουσία από αυτή την Ευρώπη.

Ο άλλος μας μετέφερε λόγια και απόψεις διαφόρων γερόντων του Αγίου Όρους και φαινόταν πως τα ασπάζονταν και ο ίδιος.
Κοινός τόπος υπήρχε σε πολλά σημεία, εκεί όμως που πραγματικά διαπιστώσαμε ταύτιση απόψεων ήταν στο «γιατί»!

Γιατί μας συμβαίνουν όλα αυτά τα δεινά; Γιατί βρέθηκε η χώρα μας να αντιμετωπίζει τόσο σκληρά και άδικα μέτρα που, στην ουσία, επιβάλλονται από «ξένα κέντρα»;

Η απάντηση ήταν κοινή και απόλυτη:
Επειδή θέλουν να μας ξεκάνουν!

Ας το προσέξουμε λίγο αυτό, διότι είναι μια θέση που κυκλοφορεί ευρύτατα τελευταία και μάλιστα την έχει υιοθετήσει ένας άνθρωπος που πολλοί βρίσκουν καταφύγιο στις πρόσφατες τοποθετήσεις του γύρω από την κρίση.

Μιλώ για τον Μίκη Θεοδωράκη και, για του λόγου το αληθές, αντιγράφω από το άρθρο του «Η αλήθεια για την Ελλάδα»:

«Υπάρχει μια διεθνής συνωμοσία με στόχο την ολοκλήρωση της καταστροφής της χώρας μου. Ξεκίνησαν από το 1975 με στόχο τον νεοελληνικό πολιτισμό, συνέχισαν με τη διαστροφή της νεότερης ιστορίας μας και της εθνικής μας ταυτότητας και τώρα προσπαθούν να μας εξαφανίσουν και βιολογικά με την ανεργία, την πείνα και την εξαθλίωση».

Το άλλο πουλάκι:
Δύο ερωτήματα γεννιούνται αυτομάτως.

Ποιοι και γιατί!
Στο μεν πρώτο υπάρχει μια απάντηση, έστω νεφελώδης και αόριστη, που όμως κάτι λέει και πολλά υπονοεί:
«Διεθνής συνομωσία»!

Από κράτη; Από κυβερνήσεις; Από οικονομικούς παράγοντες; Από θρησκευτικούς παράγοντες;
Ποιοι ακριβώς είναι οι συνομώτες που σχεδιάζουν όλα αυτά τα τρομερά πράγματα για τη χώρα μας;

Το δεύτερο ερώτημα είναι πιο περίπλοκο.
Συνήθως, όταν αναλύουμε πολιτικά μια πράξη και ρωτάμε «γιατί», φαίνεται ότι κάνουμε δίκη προθέσεως, πράγμα ακατάλληλο για σοβαρές αναλύσεις.

Στην προκειμένη όμως περίπτωση δεν είναι έτσι.
Όποιος υποστηρίζει μια τέτοια άποψη περί διεθνούς συνομωσία με στόχο… και τη βιολογική εξαφάνιση του λαού μας, θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα.

Γιατί;
Γιατί υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να εξαφανίσουν ειδικά εμάς: Τι το ξεχωριστό, το επικίνδυνο για κείνους διαθέτουμε εμείς και επιδιώκουν τον αφανισμό μας;

Ξέρετε ποιο είναι το περίεργο;

Θα ξαναγυρίσω στη συζήτηση που σας έλεγα προηγουμένως και θα σας πληροφορήσω ότι μόνο ο ένας από τους δύο συνομιλητές μας είχε μια απάντηση στο ερώτημα.

«Επειδή είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι»!
Αυτό, είτε σου αρέσει είτε όχι, είτε το θεωρείς σοβαρό είτε αστείο, είναι μια κάποια απάντηση.

Η άλλη πλευρά, της Αριστεράς, δεν είχε να πει τίποτε. Κάτι προσπάθησε σε κάποια στιγμή να υποστηρίξει –«επειδή είμαστε πλούσια χώρα»- αλλά κατάλαβε πως το επιχείρημα είναι έωλο.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Υπονοούνται όμως πολλά!

Μπορεί το επιχείρημα πως ο αφανισμός μας επιχειρείται επειδή είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι να μην πατά και τόσο γερά στα πόδια του, αφού τέτοιοι υπάρχουν πολλά εκατομμύρια και αλλού, έχει όμως ένα σκεπτικό αρκετά επικίνδυνο.

Στην ουσία και οι μεν και οι δε αφήνουν να εννοηθεί πως «η διεθνής συνομωσία» θέλει να εκλείψουμε από προσώπου γης επειδή είμαστε… ανώτεροι.

Δεν είμαστε όπως οι άλλοι εμείς!
Εμείς δώσαμε τα φώτα, σ’ εμάς χρωστάει την ύπαρξή του ο πολιτισμός, την δημιουργία της η Ευρώπη των λαών, την σημασία τους η δημοκρατία, το δίκαιο, η αλήθεια…

Εμείς δώσαμε στον κόσμο τους ρήτορες, τους φιλόσοφους, τους ποιητές, τους Πατέρες της Εκκλησίας, τους Αγίους…

Άρα;
Άρα έχουν κάθε λόγο να θέλουν τον αφανισμό μας!
Η ζήλεια, από μόνη της, είναι ισχυρότατο κίνητρο για το κακό και αυτό μας το έχει (από)δείξει σε όλο του το μεγαλείο η… Τασσώ Καββαδία!

Δράμα!
Όσα δεν φτάνει η αλεπού
τα κόβει από τη ρίζα!


2 σχόλια:

Θωμάς είπε...

Και οι δύο θεωρίες είναι ιδιαίτερα ελκυστικές. Η μία υπόσχεται το διωγμό των Τούρκων ως την Κόκκινη Μηλιά ενώ η δεύτερη κατώτατο μισθό 1.500 ευρώ.
Επειδή υπάρχουν όμως στην Αριστερά και πιο αξιόλογα επιχειρήματα, εγώ θα επιλέξω εκείνο που λέει πως η δική μας "παραδειγματική" τιμωρία γίνεται για εκφοβισμό των υπόλοιπων ευρωπαϊκών λαών.

Ανώνυμος είπε...

Καλό...........
ΧΑΜ