ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

120621 ΚΡΙΤΙΚΟ


Το ένα πουλάκι:
Τι γίνεται με το ΚΚΕ;

Από τις πρώτες αντιδράσεις και τις δηλώσεις των στελεχών του καταλαβαίνουμε πως… δεν ιδρώνει το αφτί τους.
Ο κόσμος πάει κι έρχεται κι αυτοί εκεί, αμετακίνητοι στις θέσεις τους να περιμένουν την ιστορική δικαίωση.

Αν μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με μια εικόνα, θα λέγαμε πως τα κόμματα μοιάζουν με ψαράδες που προσπαθούν να ψαρέψουν… ψηφοφόρους.
Οι άλλοι αλλάζουν κάπως τη θέση τους, δοκιμάζουν κάποιο νέο δόλωμα, το ΚΚΕ παραμένει ακίνητο και σταθερό και τους βλέπει να πιάνουν ψάρια, ενώ το δικό του καλάθι είναι άδειο.

Το παράδοξο είναι πως πιστεύει ότι ρίχνει την πετονιά του στο καλύτερο σημείο, ότι έχει το καλύτερο δόλωμα, μόνο που τα… ψάρια ξεγελιούνται από τους άλλους ψαράδες και πάνε και τσιμπάνε το αγκίστρι εκείνων.

Ας αφήσουμε την πλάκα.
Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει ένα ουσιαστικό δίλημμα, που είμαι βέβαιος ότι το αντιλαμβάνονται όλοι στο κόμμα.
Η βεβαιότητά μου αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι ακούω μικρά, τοπικά στελέχη να το θέτουν στις αναλύσεις τους, ενώ τα μεγάλα, κεντρικά, σφυρίζουν αδιάφορα.

Δεν είναι δυνατόν όμως να μη βλέπουν αυτό που βλέπει όλος ο κόσμος. Ποιο είναι το δίλημμα: Αν μετακινηθούν από τις θέσεις τους υπάρχει περίπτωση να αγγίξουν περισσότερους πολίτες, τότε όμως φοβούνται πως δεν θα είναι πια ΚΚΕ, ή, τουλάχιστον το ΚΚΕ που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Δηλαδή έχουν εγκλωβιστεί στη θεωρία της καθαρότητας, στην οποία πόνταραν χρόνια τώρα: Μία είναι η πολιτική αλήθεια και την κατέχει (εξ αποκαλύψεως;) το δογματικό ΚΚΕ.

Αν την αντιλαμβάνεται και ο λαός (οι εργαζόμενοι, όπως τους αρέσει να λένε) έχει καλώς. Αν δεν την αντιλαμβάνονται θα πρέπει να… ανοίξουν τα μάτια τους και να πάψουν να πέφτουν θύματα της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας.

Το άλλο πουλάκι:
Δεν είναι έτσι απλό το θέμα.

Κατά την άποψή μου η αποτυχία του ΚΚΕ βασίζεται πάνω στην ουσιαστική αντίφαση με την οποία πορεύεται το κόμμα χρόνια τώρα.
Ποια είναι αυτή; Πρόκειται για την προσπάθεια να συμβιβάσει την επαναστατικότητα που πρέπει να διαθέτει, με την κοινοβουλευτική του παρουσία.

Ένα κόμμα που πιστεύει ότι η αλλαγή για τους εργαζόμενους δεν θα προέλθει μέσα από εκλογές, αλλά από την κατάληψη της εξουσίας με επαναστατικό τρόπο, είναι υποχρεωμένο να πατάει σε δυο βάρκες, αφού κατεβαίνει στις εκλογές ζητώντας την ψήφο του λαού για…

Γιατί;
Οι ίδιοι λένε «για να είναι το ΚΚΕ πιο ισχυρό και να υπερασπίζεται από καλύτερη θέση τα συμφέροντα των εργαζομένων».

Τα οποία όμως, κι εδώ είναι η αντίφαση, τα υπερασπίζεται «στους χώρους δουλειάς και στο δρόμο».
Γι’ αυτό, εξάλλου, και το ΚΚΕ δεν δέχεται να υπακούσει ούτε στους νόμους που ψηφίζει η ελληνική βουλή, όταν το ίδιο κρίνει ότι δεν συμβαδίζουν με τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Μπερδεμένα πράγματα, δηλαδή.
Μετέχω στη βουλή, δεν εφαρμόζω όμως ό,τι δεν μου αρέσει. Είμαι κοινοβουλευτικό κόμμα, όμως πιστεύω στην επανάσταση. Αγωνίζομαι για τους εργαζόμενους, τους οποίους διαχωρίζω σε δικούς μου (ΠΑΜΕ) και άλλους (ΓΣΕΕ)…

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Αφήνουμε τις απολιθωμένες ιδέες.

Και δεν μιλώ για τον κομμουνισμό, αλλά για την υποστήριξη από το ΚΚΕ των χειρότερων μορφών αυτής της ιδεολογίας, έτσι όπως εφαρμόστηκαν σε συγκεκριμένες περιοχές, από συγκεκριμένους ηγέτες και… καταδικάστηκαν από την Ιστορία.

Εμένα όμως με προβληματίζει και κάτι άλλο και το ισχυρίζομαι πολύ σοβαρά.
Μ’ ενδιαφέρει πάρα πολύ το «παράδειγμα» κι όχι οι θεωρίες και οι υποθέσεις εργασίας. Όταν ζητάς να εφαρμόσεις τις ιδέες σου, δείξε  μου έναν χώρο εφαρμογής για να πειστώ.

Σας ρωτάω, λοιπόν. Έχετε παρακολουθήσει ποτέ τα προγράμματα που εκπέμπει το κανάλι του ΚΚΕ; Εγώ τα παρακολουθώ τακτικά, γιατί έχω περασμένο το 902 στο τηλεχειριστήριο και, όποτε κάνω ζάπινγκ, σκαλώνω κι εκεί.

Σας πληροφορώ είναι ό,τι χειρότερο να επιδείξει η ελληνική τηλεόραση.
Αν εξαιρέσουμε μια, δυο μουσικές εκπομπές, το υπόλοιπο πρόγραμμα καταλαμβάνεται από ειδήσεις (του ΚΚΕ) και τηλεπωλήσεις… εσωρούχων που ανορθώνουν το στήθος!

Αυτή είναι η πρόταση του ΚΚΕ προς τον Έλληνα τηλεθεατή;
Δεν απαιτώ ακριβώς παραγωγές, όμως υπάρχουν ωραιότατα προγράμματα έστω και περασμένων ετών που έχουν μια καλή αισθητική.

Τίποτα! Οι εργαζόμενες πρέπει να δείχνουν ωραίες και θα το κατορθώσουν χάρη στις τηλεπωλήσεις του 902!

Μετά μου λες…
Πέρα βρέχει… ψήφους!


2 σχόλια:

Θωμάς είπε...

Πολλά ερωτηματικά δημιούργησαν και οι απολύσεις στον 902 και κυρίως οι λόγοι που επικαλέστηκε η κ. Παπαρήγα για να τις δικαιολογήσει(οικονομική κρίση, μείωση διαφημιστικών εσόδων κλπ.), ό,τι λέει δηλαδή κάθε ιδιώτης επαγγελματίας όταν κάνει απολύσεις.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ προβληματίζομαι με το ΚΚΕ που έχουμε όλοι μέσα μας! Και οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ και οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ! Όσον αφορά την ποιότητα του προγράμματος του 902 ας βάλλουν και κανένα Βάϊντα καμμιά φορά! Δεν θα τους πέσει η (επαναστατική) μούρη! Μηλώσης Χρήστος.