ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

140206 ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟ-1

Το ένα πουλάκι:
Λες και το ξέραμε.

Ενώ σας λέγαμε όλα αυτά τα ωραία περί διαφθοράς, ήρθε από την Ευρώπη το μαντάτο να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μας.
Μια Επιτροπή που διερεύνησε το θέμα ανακοίνωσε τα πορίσματά της που είναι υπέρ το δέον «κολακευτικά» για τη χώρα μας, αφού μας δίνουν, για άλλη μια φορά, το πρωτάθλημα Ευρώπης.

Πρώτα πρώτα ας εξετάσουμε τις απαντήσεις σε δύο βασικά ερωτήματα:
Τι ποσοστό των Ελλήνων πιστεύει ότι τη διαφθορά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις;
Το αποτέλεσμα θυμίζει εκλογές σε χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ, έτσι για να μην ξεχνάμε και κάποια πράγματα: 99%!

Ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 76%, όμως, όπως σας έχουμε πει πολλές φορές, οι αριθμοί και τα δεδομένα αποκτούν αξία όταν ξέρεις να τα διαβάζεις.
Το ποσοστό της χώρας μας, αυτό το 99%, θα πρέπει να θεωρηθεί πολύ χαμηλό!

Εξηγούμαι αμέσως, αφού σας δώσω το αποτέλεσμα στο δεύτερο ερώτημα:
Πόσοι από τους πολίτες της χώρας έχουν έρθει αντιμέτωποι με τη διαφθορά;
Και πάλι πρωταθλητές με ποσοστό 63%, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 26%.

Ελάτε τώρα να δούμε τα δύο αποτελέσματα συγκριτικά.
Υπάρχουν χώρες όπου τα δύο ποσοστά έχουν μια σχέση εντυπωσιακά μεγάλη. Ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό των πολιτών έχει έρθει αντιμέτωπο με τη διαφθορά (Δανία 3%, Λουξεμβούργο 7%, Ολλανδία 9%, Βέλγιο 12%...), εν τούτοις, οι πολίτες τους, σε σημαντικά μεγάλο ποσοστό, θεωρούν τη διαφθορά πρόβλημα, (Δανία 20%, Λουξεμβούργο 42%, Ολλανδία 61%, Βέλγιο 67%...)

Δηλαδή τα δύο ποσοστά έχουν λόγο ένα προς έξι και βάλε.
Ακόμη και τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους να δούμε 26% και 76% ο λόγος αυτός είναι περίπου ένα προς τρία.

Επομένως, στη χώρα μας, όπου αντιμέτωπο με τη διαφθορά έχει έρθει το 63% των πολιτών, θα έπρεπε, για να είμαστε στο μέσο όρο, να θεωρούμε  πως η διαφθορά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τουλάχιστον το… 180% των πολιτών!

Γι’ αυτό σας λέω, πάλι καλά είμαστε.
Επιπλέον, προσωπικά, για να έχω μια πληρέστερη εικόνα, θα ήθελα μια διευκρίνιση, που είναι δύσκολο να γίνει.
Όταν το 63% δηλώνει ότι έχει έρθει σε επαφή με τη διαφθορά πώς ακριβώς το εννοεί; Από την πλευρά εκείνων που… τα δίνουν ή των άλλων που τα παίρνουν;

Το άλλο πουλάκι:
Πού βρίσκεται η διαφθορά;

Είναι άλλο πράγμα να το ξέρεις εκ πείρας, η οποία μπορεί να σε γελάσει, αφού υπάρχει η πιθανότητα να είσαι απλώς μια περίπτωση, και άλλο πράγμα να σου το λέει μια γενική έρευνα, που έρχεται να συμφωνήσει μαζί σου.

Τι λέει ο λαός μας (και κάθε λαός φαντάζομαι); «Πάνω απ’ όλα η υγεία». Ε, εκεί ακριβώς βρίσκεται και η μεγαλύτερη εστία διαφθοράς. Το 11% των ερωτηθέντων που επισκέφτηκε ιατρικές εγκαταστάσεις έδωσε «φακελάκι», ποσοστό διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Πώς είπατε; Εσάς σας φαίνεται μικρό; Κι εμένα το ίδιο, είπαμε όμως, τις έρευνες πρέπει να ξέρεις να τις διαβάζεις. Πού βρίσκεται το «μυστικό» στην παρούσα περίπτωση;
Ακριβώς! Εκεί που λέει «των ερωτηθέντων που επισκέφθηκε ιατρικές εγκαταστάσεις».

Οι ερευνητές, δηλαδή, στήθηκαν έξω από ένα νοσοκομείο (ας πούμε) και ρωτούσαν όποιον έμπαινε μέσα, ασχέτως τον λόγο για τον οποίο έμπαινε.
Ενώ, αν πήγαιναν έξω από μια χειρουργική κλινική, (τυχαίο το παράδειγμα) το ποσοστό μπορεί (λέω, δεν έχω έρευνα) να ήταν κάπως διαφορετικό.

Η διαφθορά όμως στην υγεία δεν έχει να κάνει μόνο με τα «φακελάκια».
Ας πούμε η χώρα μας (εμείς δηλαδή) πλήρωσε 11,2 εκατομμύρια για την κατασκευή εγκαταστάσεων για ανάλυση πλάσματος αίματος και αυτή δεν λειτούργησε ποτέ.
Αφήνουμε το τι γίνεται με τις προμήθειες κ.λπ.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Δεν θα προλάβουμε.

Υπάρχουν άλλες πέντε εστίες διαφθοράς και δεν θα μας φτάσει ο χρόνος. Δεν πειράζει, το συνεχίζουμε κι αύριο, έτσι, για να γιορτάσουμε την εβδομάδα της διαφθοράς.

Δεύτερη εστία τα χρήματα που πάνε (και από πού πάνε) στα πολιτικά κόμματα. Ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων (86%) θεωρούμε ότι εδώ υπάρχει πολύ μαύρο χρήμα και αδιαφανείς πηγές προέλευσής του.
Έχει ενδιαφέρον εδώ να πούμε ότι μας έχουν γίνει διάφορες συστάσεις, 16 τον αριθμό, από την ομάδα κρατών κατά της διαφθοράς, όμως, μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο, ούτε μία είχε τεθεί σε εφαρμογή.

Τρίτη εστία και, κατά τη γνώμη μας, ιδιαιτέρως σημαντική, είναι η αναποτελεσματική δίωξη της διαφθοράς, στην οποία συντελεί η τεράστια καθυστέρηση στην εκδίκαση όσων υποθέσεων φτάνουν στη δικαιοσύνη.
Η λέξη παραγραφή, που σε άλλες χώρες είναι άγνωστη, σ’ εμάς βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.

Ας κάνουμε μια στάση εδώ, να πάρουμε μιαν ανάσα, κι ας αναλογιστούμε, πως, τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια πρόοδος στο θέμα, γεγονός που αναγνωρίζεται και από τους συντάκτες της έκθεσης που εξετάζουμε.

Δεν είναι μικρό πράγμα, λένε, και το λέμε κι εμείς, ότι πρώην υπουργοί και δήμαρχοι βρέθηκαν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής για υποθέσεις διαφθοράς.
Αυτή η αλλαγή κλίματος αξίζει να σχολιαστεί, διότι δεν προέκυψε από το πουθενά.
Περισσότερα όμως αύριο.

Μιλάμε με ντοκουμέντα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: