ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

140225 ΜΗΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ-2

Το ένα πουλάκι:
Ας έρθουμε στην πιο σοβαρή περίπτωση.

Κι εδώ ίσως χρειάζεται να πούμε «σοβαρή», σε εισαγωγικά, διότι, όπως θα δείτε, η σοβαρότητα θέλει τεράστια προσπάθεια για να κτιστεί, αρκούν όμως ελάχιστα για να σωριαστεί σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.
(Καλά, αυτό το τελευταίο έτσι και το έγραφα σε έκθεση γυμνασίου το είχα το 20άρι στην τσέπη μου. Με δεδομένη την ευκολία που μπαίνουν τα 20άρια σήμερα.)

Θυμίζω, σε όσους ήρθαν τώρα στην παρέα μας, όπως λένε και στα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, ότι μιλάμε για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται οι ειδήσεις, κάποιες ειδήσεις, στο διαδίκτυο και όχι μόνο.

Παράλληλα εξετάζουμε και την ουσία της υπόθεσης χρηματοδότησης των ΜΚΟ τόσο στο σημείο που μας αφορά άμεσα, όσο και γενικότερα.

Πώς παρουσιάστηκε το θέμα από ένα έγκυρο Μέσο, την Ελευθεροτυπία, στην ιστοσελίδα της;
Διαβάστε τίτλο και βγάλτε το πρώτο συμπέρασμα:
«Ψάχνουν 450.000 που… έχασε ΜΚΟ της Δράμας».

Δεν χρειάζεται να ξέρεις συντακτικό και να κάνεις ανάλυση για να καταλάβεις ότι το υποκείμενο στο «έχασε» είναι η «ΜΚΟ της Δράμας», δηλαδή η γνωστή σε όλους μας Οικολογική Κίνηση.
Και δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να σκεφτείς πως, για να χάσει κάποιος κάτι, σημαίνει ότι το είχε στην κατοχή του, που το έδωσαν, που το χάρισαν, του το εμπιστεύτηκαν, πάντως ήταν στα δικά του χέρια και τώρα πια δεν είναι.

Αυτό ισχύει στην περίπτωσή μας;
Αν διαβάσει κανείς το σύνολο του άρθρου, διαπιστώνει πως δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Για να μη σας κουράζω (όποιος θέλει άλλωστε μπορεί να το βρει ολόκληρο) θα σας δώσω μερικά ενδεικτικά αποσπάσματα.

Το πρώτο:
«Από τα ταμεία του υπουργείο βγήκαν 532.000 ευρώ, αλλά η ΜΚΟ χάριν της οποίας φέρεται να εκταμιεύτηκαν τα χρήματα, έλαβε μόνο τις 84.000 ευρώ».
Ήδη βλέπουμε πως το τοπίο διαφαίνεται πολύ διαφορετικό από εκείνο του τίτλου!

Το άλλο πουλάκι:
Πού να δείτε παρακάτω.

Δεύτερο απόσπασμα:
«Η τύχη» του υπόλοιπου χρηματικού ποσού, δηλαδή των 448.500 ευρώ, τα οποία είχαν χρεωθεί στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Οικολογική Κίνηση Δράμας», είναι πλέον ένα από τα αντικείμενα μεγάλης εισαγγελικής έρευνας…»

Θέλετε και τρίτο;
«…προσήλθε και κατέθεσε σχετικά χθες στην εισαγγελέα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αργύρης Ντινόπουλος, καθώς, ύστερα από έρευνα που διενήργησε, προέκυψε, όπως υποστηρίζει, ότι η Οικολογική Κίνηση Δράμας ουδέποτε έλαβε το ποσό των 532.500 ευρώ, όπως λένε τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός εξωτερικών, Δημ. Δρούτσας».

Πάρτε κι ένα τελευταίο:
«Η αρμόδια εισαγγελέας καλείται τώρα να διερευνήσει τι κρύβεται πίσω από τη χρηματική διαφορά των 448.500 ευρώ που χάθηκαν στο δρόμο».

Εδώ, λοιπόν, για να θυμηθούμε πάλι λίγο τον Τζάρτζανο και το συντακτικό του, βλέπουμε ότι τα χρήματα δεν τα έχασε κάποια ΜΚΟ αλλά «χάθηκαν στο δρόμο», εννοείται, πάλι εσφαλμένα, προς αυτήν.

Ας θυμηθούμε λίγο την ιστορία του πράγματος, η οποία ξεκινά στα τέλη του 2010 με μια επερώτηση στη Βουλή σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις του ΥΠΕΞ προς ΜΚΟ της χώρας. Στην απάντηση του υπουργού, Δήμητρη Δρούτσα, φαινόταν πως μέσα σε μια μεγάλη λίστα Οργανώσεων, υπήρχε και η Οικολογική Κίνηση Δράμας η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, είχε χρηματοδοτηθεί 532.00 ευρώ.
Αυτό πέρασε σχεδόν απαρατήρητο μέχρι τη στιγμή που η εν λόγω λίστα δημοσιεύτηκε από τον Ελεύθερο Τύπο.

Μόλις τα μέλη και το διοικητικό συμβούλιο της Οικολογικής Κίνησης αντιλήφθηκαν το δημοσίευμα αντέδρασαν, αρχικώς, εναντίον της εφημερίδας, διότι θεώρησαν ότι επρόκειτο περί αδιασταύρωτου δημοσιεύματος.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Μετά τα πράγματα πήραν το δρόμο τους.

Κάλεσαν στη Δράμα τον ίδιο το δημοσιογράφο και του έδωσαν όλα τα παραστατικά και τα στοιχεία, από όπου αποδεικνυόταν ότι η χρηματοδότηση, για δύο πολύ μεγάλα προγράμματα που όντως είχαν υλοποιηθεί, σε συνεργασία με οικολογικές κινήσεις όλων των Βαλκανικών χωρών, ανέρχονταν στις 105.000 ευρώ, από τα οποία όμως, κατά παράβαση και των υπογεγραμμένων συμφωνιών, στην οργάνωση δόθηκαν μόνο 84.000 ευρώ.

Η τελευταία δόση, με διάφορες προφάσεις και γραφειοκρατικά προσκόμματα, δε δόθηκε ποτέ. Μάλλον δόθηκαν μόνο 8.105, συνολικά, δηλαδή, 91.105 ευρώ.
Η άμεση αντίδραση της Οικολογικής Κίνησης, καθώς και το ευτύχημα ότι στο αρχείο της υπήρχαν όλα τα παραστατικά, ανέδειξε το θέμα των «χαμένων χρημάτων», το οποίο, με αφορμή την πρόσφατη διερεύνηση, ο κύριος Ντινόπουλος το έθεσε υπόψη της εισαγγελέως.

Αυτό είναι το θέμα.
Τώρα, πώς γίνεται από τη στιγμή που εσύ ανέδειξες όλο το ζήτημα, να σε παρουσιάζουν ότι «ελέγχεσαι», ότι σε «ερευνούν», ή ότι «έχασες» τα χρήματα, ε, αυτό ας το σκεφτεί ο καθένας μας μόνος του.

Κι ας είναι πολύ καχύποπτος, κάθε φορά που διαβάζει στο διαδίκτυο, και όχι μόνο, μια είδηση. Περισσότερο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε όλοι όσοι μπαίνουμε στον κόπο του σχολιασμού ή της αναπαραγωγής τέτοιων ειδήσεων.

Μπορεί να πάρουμε κοσμάκη στον λαιμό μας.
Και ξέρετε ότι, ειδικά στο διαδίκτυο, ό,τι γράφει δεν ξεγράφει.

Πτυχές του ψέματος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: