ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

140227 ΔΑΝΤΕΛΕΝΙΟ

Το ένα πουλάκι:
Κάτω τα χέρια απ’ το βρακί μας!

Θυμάμαι ήμουν παιδάκι, μαθητής του Δημοτικού, όταν μια μέρα τα σχολεία κλείσανε και εμείς πήραμε «εντολή» να κατέβουμε στο μεγάλο συλλαλητήριο που είχαν διοργανώσει διάφοροι φορείς της πόλης, προκειμένου να παραμείνει εδώ το εργοστάσιο της Softex.

Θυμάμαι ακόμη ότι, με δυο τρεις συμμαθητές, δημιουργήσαμε κι ένα πλακάτ, στο οποίο αναγράφονταν το παραπάνω σύνθημα, επειδή τότε έτσι μας έκοψε. Πιστεύαμε ότι το εργοστάσιο ήταν η τελευταία σοβαρή επένδυση, που θα έδινε μια ανάσα σε έναν νομό χωρίς βιομηχανία, χωρίς τουρισμό, χωρίς τίποτα.

Μη φανταστείτε ότι ήμασταν τίποτε παιδιά φαινόμενα, που τα καταλάβαιναν όλα αυτά.
Απλώς, όπως μας είχαν πει οι γονείς μας και ακούσαμε και στο σχολείο, ήταν πολύ σημαντικό για τον τόπο να μη «φύγει» το εργοστάσιο, αφού δεν είχαμε και τίποτε άλλο να δίνει δουλειά στους ανθρώπους, εκτός από τη γεωργία.

Θυμάμαι πάντως ότι το συνθηματάκι μας είχε κάνει ιδιαίτερη αίσθηση στους διαδηλωτές και κάποια στιγμή το φώναξαν, πράγμα που εμάς μας γέμισε με περηφάνια.

Πού να το φανταζόμουν πως, ύστερα από τόσα χρόνια, θα γινόταν το κεντρικό σύνθημα διαδηλωτριών στο κέντρο της Μόσχας!
Θα έχετε μάθει βεβαίως πως όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στη Λευκορωσία και στο Καζακστάν, οι γυναίκες διαδηλώνουν με κύρια συνθήματα το… δικό μας και το «ελευθερία στα βρακιά».

Αιτία είναι η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να απαγορεύσει τα… μεταξωτά βρακιά, όχι επειδή χρειάζονται, επιδέξιους αποτέτοιους, αλλά για λόγους, όπως θα δούμε, εθνικής οικονομίας.
Την 1η Ιουλίου, τότε που οι Δραμινοί θα γιορτάζουμε τα 101 χρόνια ελευθερίας, μια νέου τύπου «σκλαβιά» ξεκινά για τις Ρωσίδες και γιατί όχι και για τους Ρώσους.
Απαγορεύονται τα δαντελωτά εσώρουχα!

Βεβαίως, οι λόγοι εθνικής οικονομίας που αναφέραμε δεν ομολογούνται ευθαρσώς, ίσως επειδή αυτό θα έχει κάποιες κυρώσεις.
Υποτίθεται ότι οι δαντέλες στα εσώρουχα κάνουν κακό στην υγεία των πολιτών.

Το άλλο πουλάκι:
Κανείς δεν ξέρει.

Ναι, απαντάω στην ερώτησή σας «πώς ακριβώς επηρεάζουν την υγεία των πολιτών τα δαντελένια εσώρουχα».
Την επηρεάζουν, εννοείται, αρνητικά και γι’ αυτό πρέπει να εξοβελιστούν από… τις συρταριέρες των σπιτιών.

Φαντάζεστε τι έχει να γίνει έτσι και ο Πούτιν δεν υποκύψει στις πιέσεις και τις διαμαρτυρίες των διαδηλωτών (διαδηλωτριών) και τελικώς ισχύσει το μέτρο;
Μαύρη αγορά στα δαντελένια εσώρουχα!

Όλοι ξέρουμε πώς λειτουργούν οι απαγορεύσεις σ’ αυτές τις περιπτώσεις.
Το προϊόν μπορεί να μην κυκλοφορεί στην επίσημη αγορά, όσοι όμως επιθυμούν θα το προμηθεύονται στη «μαύρη», πληρώνοντας βεβαίως και το αντίστοιχο αντίτιμο.

Πώς ήταν παλιά, επί σοβιετικού καθεστώτος, που έλεγαν ότι «με ένα καλσόν βγάζεις γκόμενα»;
Ε, φαντάζομαι θα γίνει κάτι αντίστοιχο, όχι όσον αφορά τη «γκόμενα», αλλά, τουλάχιστον, τη ζήτηση που θα υπάρχει.

Διότι, πιστεύω, ο Πούτιν μπορεί να απαγορεύσει την εμπορία τέτοιων εσωρούχων, όχι όμως και το να τα φοράς, αφού ο καθένας θα μπορεί να ισχυριστεί ότι είχε… στοκ, από την δαντελένια εποχή.

Εκτός κι αν συστήσει ειδικές μονάδες, τάγματα εφόδου, που θα σταματούν τον κόσμο στο δρόμο και θα τον… ξεβρακώνουν ή θα κάνουν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα σπίτια και θα ψάχνουν τις συραρτιέρες, αλλά και κάθε πιθανή κρύπτη.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει πως, την 1η Ιουλίου, θα πρέπει όλοι να παραδώσουν ό,τι δαντελένιο εσώρουχο διαθέτουν και αυτά να καούν στην πυρά, ώστε να πάψουν να σκανδαλίζουν, δηλαδή να βάζουν σε πειρασμό όσους τα διαθέτουν και να θέτουν έτσι σε κίνδυνο την υγεία τους.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Ας σοβαρευτούμε.

Τα εσώρουχα εισάγονται στη Ρωσία σε ποσοστό 80% κι αυτό ενοχλεί πολύ την Ένωση Ρωσικών Επιχειρήσεων Υφασμάτων.
Επιπλέον, η Ρωσία είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες παγκοσμίως στην παραγωγή βαμβακιού.
Ε, αν τα συνδυάσετε όλα αυτά, θα δείτε πώς εξηγείται η πρεμούρα του Πούτιν για τις επιπτώσεις της δαντέλας στην υγεία των υπηκόων του.

Πάντως, αν θέλετε τη γνώμη μας, η ολοκληρωτική απαγόρευση είναι πολύ… ολοκληρωτική και καλό θα ήταν να ακολουθηθεί ένα ενδιάμεσο μοντέλο, όπως, ας πούμε, κάνουμε εμείς εδώ με το κάπνισμα, που επίσης είναι επιβλαβές για την υγεία των πολιτών.

Δηλαδή μπορούν να επιτρέπουν τη χρήση δαντελένιων εσωρούχων σε ειδικές περιστάσεις, ή σε ειδικούς χώρους.
Μη ξεχνάμε ότι αυτά τα εσώρουχα μοιάζουν με το κάπνισμα και σε κάτι άλλο. Υπάρχουν οι ενεργητικοί και οι παθητικοί καταναλωτές τους, αφήστε που καμιά φορά, οι δεύτεροι κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ό,τι και να γίνει πάντως, εμείς θα αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και θα σας ενημερώσουμε σχετικώς.
Το θέμα είναι παγκοσμίου ενδιαφέροντος.
Ξέρετε πώς γίνονται μόδα κάτι τέτοια. Δεν το έχουν σε τίποτα οι ξένοι δυνάστες μας με τα ντόπια τσιράκια τους να μας πάρουν και τα (δαντελένια) σώβρακα!

Θέλουν επιδέξιους… Πούτιν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: