ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

140224 ΜΗΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ-1

Το ένα πουλάκι:
Το κυνήγι της είδησης

Για να είμαστε σωστοί, θα πρέπει να βάλουμε τη λέξη σε εισαγωγικά και να πούμε της «είδησης».
Παρακολουθήσαμε τις τελευταίες μέρες πώς διεξάγεται αυτό το κυνήγι, στον θαυμαστό κόσμο του διαδικτύου.

Θα θέλαμε να σας δώσουμε ένα παράδειγμα, χωρίς να απλωθούμε πάρα πολύ, αφού ο χρόνος μας δεν είναι απέραντος. (Ξέρω τι λέω.)
Γιατί, τώρα; Πώς μας ήρθε;

Όπως ίσως  θα διαπιστώσατε κι εσείς, τις τελευταίες μέρες η πόλη μας έγινε και πάλι θέμα στα ΜΜΕ, εξαιτίας της συζήτησης που αναζωπυρώθηκε, με αφορμή έρευνα για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τη χρηματοδότησή τους.

Το τηλεφώνημα έφτασε από χώρα του εξωτερικού, αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης: «Στις ειδήσεις του ΣΚΑΪ λένε για την Οικολογική Κίνηση Δράμας».
Εμείς βέβαια την ξέραμε την ιστορία από χρόνια. Πιστεύαμε ότι η παρεξήγηση είχε λυθεί, τουλάχιστον όσο αφορά την Οικολογική Κίνηση, και πως έπρεπε να γίνουν έρευνες προς τη μεριά του Υπουργείου Εξωτερικών.

Άντε όμως να το πεις αυτό στους διάφορους κυνηγούς των «ειδήσεων». Το πρωί της επόμενης μέρας η αναζήτηση στο διαδίκτυο έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα.
Όχι για το θέμα αυτό καθ’ αυτό, αλλά για το πώς κυκλοφορεί στο διαδίκτυο η κάθε ανεύθυνη πληροφορία και πώς πολλαπλασιάζεται και μεγεθύνεται, μολύνοντας, στην ουσία, την αλήθεια.

Ξεκινώ να σας διαβάσω ενδεικτικά κάποιες σελίδες. Πρώτα από το Fileto.gr: Τίτλος: «Η ΜΚΟ Οικολογική Κίνηση Δράμας ελέγχεται σύμφωνα με το ΒΗΜΑ».
Σε ένα κειμενάκι ογδόντα λέξεων διαβάζεις πως η Οικονομική Αστυνομία ελέγχει το θέμα με τις αποναρκοθετήσεις, κάποιες άλλες περιπτώσεις, και στην τελευταία σειρά, διαβάζεις και για τη «δική μας» οργάνωση.

Αν πας όμως να ψάξεις στο ΒΗΜΑ τι γράφει γι’ αυτή την υπόθεση θα δεις ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι, για να είμαστε ακριβείς δεν είναι… καθόλου!
Η μόνη αναφορά στην εφημερίδα είναι ένα ρεπορτάζ που είχε δημοσιευτεί στις 14 Απριλίου του 2012, όπου αναφερόταν επί λέξει: «Ύποπτες κρατικές επιχορηγήσεις ερευνώνται σε άλλες τρεις οργανώσεις και συγκεκριμένα στο ελληνικό παράρτημα -ιδρύθηκε το 2004- του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, στο Ίδρυμα Αγά Χαν και στην Οικολογική Κίνηση Δράμας…»

Το άλλο πουλάκι:
Σε αναζήτηση της διαδρομής!

Διάβασε το Fileto το ΒΗΜΑ; Μάλλον όχι.
Πιθανότατα διάβασε την προηγούμενη μέρα τη «δημοκρατική της Ρόδου», όπου σε ένα τεράστιο κείμενο δύο χιλιάδων πεντακοσίων λέξεων γίνεται αναφορά στις τρέχουσες έρευνες.

Στο τέλος όμως του κειμένου, η «δημοκρατική» αναφέρεται στο δημοσίευμα του ΒΗΜΑτος και τελειώνει ακριβώς με τη φράση που σας διαβάσαμε παραπάνω.
Ε, το πήρε το «Fileto της ενημέρωσης», το έκανε ογδόντα λέξεις και, εντελώς συμπτωματικά τελειώνει με την ίδια, επί λέξει, φράση, από την οποία όμως σήκωσε και τον τίτλο του.

Ξέρω τι θα μου πείτε.
Σιγά το πράγμα και πολύ άσχημα κάνεις που ασχολείσαι με διάφορες ηλεκτρονικές «φυλλάδες».
Δεν είναι καθόλου έτσι, για δύο πολύ σημαντικούς λόγους. Ο πρώτος είναι πως οι «φυλλάδες» αυτές βγήκαν πρώτες στην ηλεκτρονική αναζήτηση σχετικά με το θέμα.

Προφανώς και όποιος άλλος είχε ακούσει τις ειδήσεις στο ΣΚΑΪ και ήθελε να το ψάξει, θα έπεφτε πάνω στις ίδιες «ειδήσεις».

Ο δεύτερος είναι πιο σοβαρός. Διότι, προφανώς δεν μείναμε εδώ και το ψάξαμε σε πιο έγκυρα «έντυπα», δηλαδή ηλεκτρονικές σελίδες ειδήσεων.
Έτσι έχουμε άλλα δυο παραδείγματα που, αν προλάβουμε θα τα δούμε σήμερα, διαφορετικά θα αφήσουμε το σοβαρότερο (δηλαδή τη σοβαρότερη κατά την άποψή μας περίπτωση) για αύριο.

Ελάτε, λοιπόν, να ανοίξουμε τη σελίδα COSMO.GR για να δούμε επίσης έναν τίτλο που προβληματίζει, όμως δεν λέει καθόλου την αλήθεια:
«Έρευνα σε ΜΚΟ για χρηματοδότηση».

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Αξίζει να διαβάσουμε λίγο παρακάτω:

«Φάκελο (sic) με τη χρηματοδότηση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Οικολογική Κίνηση Δράμας για χρηματοδότηση 532.500 ευρώ τη χρονική περίοδο 2002-2003 παραδόθηκε στην Εισαγγελέα στο πλαίσιο των ερευνών για τις χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ από το δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση το διάστημα 1997-2010».

Αν διαβάσεις παρακάτω το ρεπορτάζ, θα δεις ότι καθόλου δεν ερευνάται η ΜΚΟ, όπως αναφέρει ο τίτλος.
Απεναντίας, λέει πως ο δημοσιογράφος κ. Ντινόπουλος, που είχε ψάξει το θέμα, παρέδωσε τον φάκελο με τις συμβάσεις που είχε υπογράψει η Οικολογική Κίνηση Δράμας και από τις οποίες προκύπτει ότι η χρηματοδότηση άγγιξε τις 105.000 ευρώ.

Τονίζει μάλιστα ότι η ΟΚΔ εισέπραξε μόνο τα 84.000 ευρώ, επειδή δεν της δόθηκε ποτέ η τρίτη συμφωνημένη δόση.
Η έρευνα, λοιπόν, δεν αφορά την Οικολογική Κίνηση Δράμας, αλλά το ΥΠΕΞ απ’ όπου φαίνεται ότι δόθηκαν χρήματα, τα οποία δεν εισπράχτηκαν. Άντε όμως να το καταλάβει κανείς αυτό από τον τίτλο του δημοσιεύματος.

Είδατε, δεν προλάβαμε. Θα τα πούμε και αύριο.

Έρευνα σε βάθος… χρόνου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: