ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

140226 ΑΘΩΩΜΕΝΟ

Το ένα πουλάκι:
Όχι, δεν έχουν εκφυλιστεί τα πάντα!

Σε μια εποχή και σε μια χώρα όπου όλες οι αξίες γύρω μας καταρρέουν, υπάρχουν ευτυχώς κάποια ελάχιστα δείγματα ότι δεν χάθηκαν τα πάντα. Ναι, ο πολίτης, αυτός που έχει βάλει στόχο της ζωής του να κάνει σωστά τη δουλειά του, παραβλέποντας τις όποιες αντιξοότητες, μπορεί ακόμη να προσβλέπει κάπου.

Αυτό το αισιόδοξο μήνυμα εισέβαλε σαν φως στη σκοτεινιά, όταν άνοιξα την εφημερίδα και διάβασα, στα ψιλά γράμματα, είναι αλήθεια, μια είδηση που την περίμενα, ούτε λίγο ούτε πολύ, έξι ολόκληρα χρόνια.

Ναι, δυστυχώς, φίλοι μου, τόσο και περισσότερο κάνει πολλές φορές η δικαιοσύνη να λάμψει σ’ αυτό τον τόπο.
Έξι χρόνια και οκτώ αναβολές, που ποιος ξέρει ποια σκοτεινά συμφέροντα εξυπηρετούσαν, χρειάστηκαν για να φτάσουμε στην αλήθεια.

Είναι προφανές ότι τα συμφέροντα αυτά ήταν αντεθνικά, προερχόμενα από ξένα κέντρα, δεν αποκλείεται όμως, όπως συμβαίνει πάντοτε, να διέθεταν και τους ντόπιους πράκτορές τους, οι οποίοι δρουν κατόπιν συγκεκριμένων εντολών, με σκοπό –τι άλλο;- να βλάψουν τη χώρα και να τη μειώσουν στα μάτια εχθρών και φίλων.

Παρασύρθηκα όμως και δεν σας είπα για ποιο πράγμα μιλάω, πού αναφέρομαι.
Μιλάω για την αθωωτική απόφαση, με την οποία απαλλάχτηκαν από κάθε κατηγορία ο προπονητής και οι αθλητές της εθνικής ομάδας άρσης βαρών.

Θυμόσαστε όλοι την υπόθεση.
Παραμονές ολυμπιακών αγώνων στο Πεκίνο και της έρχεται ξαφνικά της WADA να πραγματοποιήσει αιφνιδιαστικό έλεγχο –σε ποιους;- στην ομάδα που έχει σαρώσει τα μετάλλια στην προηγούμενη ολυμπιάδα της Αθήνας.
Τυχαίο; Δεν νομίζω!

Ο έλεγχος βρήκε θετικούς τους 11 από τους 13 αθλητές μας και, όπως ήταν φυσικό, το γεγονός σοκάρισε ολόκληρη την ελληνική αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη.
Ποιος το περίμενε; Ποιος το φανταζόταν;

Το άλλο πουλάκι:
Οργανωμένη καλά σκευωρία!

Διότι, εντελώς συμπτωματικά, η εθνική μας ομάδα είχε παραγγέλλει από την Κίνα μια παρτίδα… Καοτόνικ ή κάτι τέτοιο τελοσπάντων, που το τρως πρωί με το γάλα σου και δυναμώνεις.
Κάτι εντελώς αθώο και απολύτως νόμιμο.

Όπως όμως αποδείχθηκε στη δίκη, κάποιος Κινέζος ονόματι Λι έκανε λάθος -εμένα μου λες;- και τη δεύτερη φορά, αντί για Καοτόνικ έβαλε μέσα στα κουτιά ουσίες απαγορευμένες τις οποίες, εν πλήρει αγνοία και πλήρει αθωότητι, κατανάλωσαν οι αθλητές μας, λίγες μέρες πριν από τον συμπτωματικό -τάχαμου, τάχαμου- έλεγχο.

Για να είμαι απολύτως δίκαιος, εδώ βρίσκω ένα φταίξιμο στον προπονητή και τους αθλητές μας.
Πρώτον δεν έπρεπε να δείξουν τυφλή εμπιστοσύνη στους Κινέζους, όμως έτσι είμαστε εμείς οι Έλληνες. Πιστεύουμε πως και οι άλλοι είναι το ίδιο άδολοι μ’ εμάς.

Έπρεπε όμως να τους υποψιάσει και το γεγονός πως, όσο να ‘ναι, αυτές οι απαγορευμένες ουσίες κάποια επιπλέον κιλά θα προσέθεταν στις επιδόσεις τους. Διαφορετικά γιατί να τις παίρνουν οι αδύναμοι αθλητές που θέλουν να διακριθούν, χωρίς να το αξίζουν.

Και πάλι όμως υπάρχει η δικαιολογία πως, παραμονές αγώνων, αρχίζουν και αποδίδουν τόσο η σωματική προετοιμασία, όσο και η ψυχολογική υποστήριξη που δέχονται επί μακρόν.
Ίσως έτσι να εξηγήθηκαν οι μεγαλύτερες επιδόσεις και να μην προβλημάτισαν όσο έπρεπε την ομάδα μας.

Αυτό ήταν και το λάθος τους, διότι έτσι έπεσαν στην παγίδα που τους έστησαν όσοι επεδίωκαν να τους θέσουν εκτός μάχης και, συγχρόνως, να συκοφαντήσουν τη χώρα μας.

Και όχι μόνο αυτό αλλά και κάτι πολύ χειρότερο.
Να βάλουν στο μυαλό όλων το μικρόβιο της καχυποψίας πως και οι προηγούμενες επιδόσεις των αθλητών μας ήταν αποτέλεσμα… πλάγιων μέσων.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Η δικαιοσύνη όμως έλαμψε!

Ξέρω ότι δεν είναι σωστό να σχολιάζουμε τις αποφάσεις της, όμως θεωρώ ότι αυτό ισχύει μόνο για αρνητικούς σχολιασμούς. Εγώ μόνο καλά λόγια έχω να πω.
Και, φυσικά, στο δύσκολο έργο της αναζήτησης της αλήθειας, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναγνωρίσουμε την τεράστια συμβολή των δύο εξαίρετων συνηγόρων υπεράσπισης του κυρίου Κούγια και του κυρίου Δημητρακόπουλου.

Φαντάζομαι πως δική τους ιδέα ήταν και η επίκληση e-mail που στάλθηκε από τον κύριο Λι, με το οποίο ζητούσε συγνώμη για το λάθος του να βάλει μέσα στα κουτιά του Καοτόνικ διάφορες απαγορευμένες ουσίες.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη θα έπρεπε τώρα να κινηθούν κατά όλων εκείνων που έστησαν τη σκευωρία και έγιναν η αιτία να στερηθούν οι αθλητές και η χώρα μας τόσα μετάλλια.

Ας είναι!
Το σημαντικό βρίσκεται αλλού. Στο γεγονός ότι όχι μόνο τα συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά ένα ολόκληρο άθλημα αποδόθηκε άσπιλο στην κοινή γνώμη.
Τώρα μπορούν ήσυχοι οι γονείς να στέλνουν τα παιδάκια τους να γυμνάζονται, αφού θα είναι βέβαιοι πως εκεί, στην άρση βαρών, μπορεί να υπάρχει μπόλικη αφέλεια, δεν υπάρχει όμως τίποτε το παράνομο ούτε και το επικίνδυνο.

Μόνο που τρέμω στην ιδέα, αντί για αναβολικά, αυτός ο Λι να είχε βάλει μέσα στα κουτιά που μας έστειλε… ποντικοφάρμακο!

Δεν μασάμε. Μόνο τα καταπίνουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: