ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

150304 ΒΑΡΒΑΡΟΝ

Το ένα πουλάκι:
Πρέπει να το δει ο κόσμος!

Το έχουμε πει πολλές φορές. Στις μέρες μας δεν αρκεί να κάνεις ή να πεις κάτι, δεν αρκεί να ζήσεις μια εμπειρία, δεν αρκεί να επισκεφθείς έναν τόπο, να παρακολουθήσεις μια εκδήλωση, να γνωρίσεις κάποιους…
Όλα αυτά, για να έχουν νόημα και λόγο ύπαρξης, πρέπει να τα δείξεις και σε άλλους.

Να τα «ανεβάσεις» στο διαδίκτυο, να τα «ποστάρεις» ή όπως αλλιώς λέγεται αυτό το πράγμα τού να βγάζεις στο μεϊντάνι οτιδήποτε νομίζεις πως αφορά ή ενδιαφέρει και άλλους ανθρώπους, παρ’ όλο που μπορεί να είναι και κάτι εντελώς προσωπικό.

Πιθανότατα όμως και να τους αφορά, αφού είναι πολλοί εκείνοι που θα σπεύσουν όχι μόνο να το δουν αλλά και να το επιδοκιμάσουν ή να το μοιραστούν με άλλους, διαδίδοντάς το παραπέρα. Φαινόμενα και σημεία της εποχής..

Από τα οποία φαίνεται πως δεν ξεφεύγει κανείς, ακόμη και διάφοροι «μαχητές» ή «αντάρτες» ή «αγωνιστές» που πολεμούν -υποτίθεται- τον σύγχρονο δυτικό τρόπο ζωής.
Μιλώ για το βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο το οποίο δείχνει «μαχητές της ομάδας Ισλαμικό Κράτος» να κάνουν κομματάκια αρχαία αγάλματα μέσα και έξω από το Μουσείο της Μοσούλης.

Τα ερωτήματα είναι πολλά.
Γιατί νιώθουν τόσο έντονα την ανάγκη να δείξουν σε όλο τον κόσμο την καταστροφική τους μανία; Αισθάνονται τόσο περήφανοι γι’ αυτήν; Διαφημίζουν την πράξη τους αναζητώντας μιμητές; Ή απλώς θέλουν να μπουν στο μάτι των αντιπάλων, οι οποίοι προφανώς αγανακτούν με την καταστροφή όμως δεν μπορούν και να αντιδράσουν για να την σταματήσουν;

Θυμίζω ότι η καταστροφή αυτή έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς ενεργειών που έχουν ως στόχο την κληρονομιά του Ιράκ. Τον περασμένο μήνα οι «μαχητές του Ισλαμικού Κράτους» λεηλάτησαν την Κεντρική Βιβλιοθήκη της Μοσούλης, όπου άφησαν μόνο ισλαμικά βιβλία. Μερικές μέρες μετά επιτέθηκαν στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου και έριξαν στην πυρά βιβλία για την τέχνη, τον πολιτισμό και τις επιστήμες.

Το άλλο πουλάκι:
«Έτσι θέλει ο προφήτης». (!)

Αυτό μας λέει ένας εκπρόσωπος (;) στο βίντεο με τις καταστροφές. «Ο προφήτης μας μας διέταξε να αφαιρέσουμε όλα αυτά τα αγάλματα, όπως έκαναν οι οπαδοί του (πιστοί του), όταν κατακτούσαν τα έθνη», φαίνεται να λέει μπροστά στην κάμερα.
Άντε βγάλτε άκρη…

Γιατί; Ποιος ο λόγος; Από τον τρόπο που εξηγεί στους οπαδούς (πιστούς;) ότι αυτά τα έργα τέχνης «ήταν είδωλα και θεοί που λατρεύονταν από τους ανθρώπους που έζησαν πριν από αιώνες, αντί του Αλλάχ», καταλαβαίνεις ότι ο άνθρωπος δεν έχει καν επίγνωση ότι οι αρχαίοι Ασσύριοι δεν ήταν άπιστοι, γιατί, απλούστατα, στα χρόνια τους δεν είχε ακόμη ανακαλυφθεί η πίστη, όπως την ξέρουμε σήμερα.

Μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε… φυσικό. Το πρώτο γνώρισμα όλων εκείνων που στρέφονται εναντίον αντικειμένων του πολιτισμού είναι πως δεν έχουν ιδέα τι πράγματα είναι αυτά που καταστρέφουν.
Μιλάμε δηλαδή για ανθρώπους άξεστους, απολίτιστους, αμόρφωτους… Λένε καμιά φορά πως αυτοί του είδους οι άνθρωποι δεν είναι οι πλέον επικίνδυνοι, πως εγκλήματα, κατά την άσκηση εξουσίας, πραγματοποιούνται συνήθως από μορφωμένους.

Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω.
Μπορεί κάτι τέτοιο να φαίνεται πιο πιθανό, όμως μόνο… στατιστικά, αφού, ιδιαίτερα στον λεγόμενο αναπτυγμένο κόσμο, αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία έχουν συνήθως μια ανώτερη ή ανώτατη μόρφωση. Αν όμως δούμε το φαινόμενο σε παγκόσμια κλίμακα και διαχρονικά, τότε θα διαπιστώσουμε πως τα μεγαλύτερα εγκλήματα είναι αποτέλεσμα φανατισμού, ο οποίος πάει χέρι χέρι με την απουσία μόρφωσης και επαφής με τον πολιτισμό.
Ίσως πάλι και να κάνω λάθος.

Ξέρετε γιατί; Διότι σκέφτομαι πως κι εδώ, ακόμη και στη χώρα μας, δεν είναι λίγοι αυτοί που τα βάζουν με έργα του πολιτισμού, ακόμη και με αρχαιότητες, τη στιγμή που (υποτίθεται ότι) δεν έχουμε αναλφάβητους. Όλοι έχουμε βγάλει ένα σχολείο, για να μην πω πως οι περισσότεροι από τους νέους μας έχουν και μια ανώτερη μόρφωση.

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Δείτε λίγο πως συμπεριφερόμαστε κι εμείς στα μνημεία…

Μπορεί να μην τα σπάμε οργανωμένα, χρησιμοποιώντας βαριοπούλες, όπως οι «μαχητές» στο βίντεο που κυκλοφόρησε το «Ισλαμικό Κράτος», όμως και η δική μας στάση απέναντι τους δεν είναι αξιοζήλευτη. Και δεν εννοώ μόνο την εγκατάλειψή τους στην πολυκαιρία και τη μοίρα τους, γεγονός για το οποίο είναι υπεύθυνη η οργανωμένη πολιτεία.

Δείτε, ακόμη κι εδώ στην πόλη μας πώς συμπεριφερόμαστε όχι μόνο στα αγάλματα, που δεν είναι αρχαία, είναι όμως –υποτίθεται- έργα τέχνης, αλλά και στα λίγα μνημεία που διαθέτουμε.
Πόσοι και πόσοι ανόητοι ή φανατικοί δεν στολίζουν με το όνομα της ομάδας τους ή και το δικό τους τους τοίχους της παλιάς Μητρόπολης, της Αγίας Σοφίας ή του Ιερού Ναού των Ταξιαρχών.

Πόσες φορές δεν βλέπουμε να παραδίδονται όχι μόνο στα γκράφιτι και στις καταστροφές, αλλά ακόμη και στη φωτιά αγάλματα και ιστορικά κτήρια στο κέντρο της Αθήνας, δεχόμενα επίθεση από ανθρώπους που ονειρεύονται έναν άλλο κόσμο, με άλλα σύμβολα και άλλα όσια και ιερά. Προχθές, σε ντοκιμαντέρ, βλέπαμε το μνημείο της εκτέλεσης στην Καισαριανή γεμάτο ανόητα συνθήματα.

Η βαρβαρότητα, δυστυχώς, είναι παρούσα κι εδώ και στη δική μας καθημερινότητα. Τη βλέπουμε γύρω μας, μας ενοχλεί, μας περιβάλλει, το χειρότερο όμως είναι ότι μας αφήνει αδιάφορους.
Και μόνο όταν τη δούμε σε βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουμε να τρομάζουμε και να απορούμε.
Σημεία των καιρών!

Βάρβαροι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: