ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Σεπτέμβριος 2019. Συμπληρώθηκαν είκοσι συναπτά έτη από τη μέρα που αποφασίσαμε να σχολιάζουμε σε καθημερινή βάση τον κοινωνικό και πολιτικό μας βίο. Αυτός ο κύκλος έκλεισε. Δείτε εδώ το αποχαιρετιστήριο κείμενο.

Πάμε για άλλα; Ποιος ξέρει;

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

170608 ΚΟΟΥΤΣΑΡΙΣΜΕΝΟΝ

Το ένα πουλάκι:
Ξέρετε τι είναι ο κόουτς;

Φαντάζομαι οι περισσότεροι το γνωρίζουν, όμως επειδή πάντοτε πρέπει να έχουμε την αίσθηση ότι στην κουβέντα μπορεί να υπάρχουν και αδαείς, ας πούμε ότι ο κόουτς είναι ο πάλαι ποτέ προπονητής.

Για να είμαστε όμως ακριβείς, οι δύο λέξεις δεν είναι συνώνυμες, ούτε αποτελούν η μια μετάφραση της άλλης. Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι να χρησιμοποιείται η λέξη κόουτς ως η Κλητική τού ουσιαστικού ο προπονητής.

Κανείς δεν λέει, για παράδειγμα, «ο Κεραυνός Κάτω Πετρομαγούλας αγόρασε καινούριο κόουτς». Θα πούνε «αγόρασε καινούριο προπονητή». Όταν όμως και  τελευταίος παίκτης της ομάδας θελήσει να απευθυνθεί στον προπονητή αυτόν θα τον αποκαλέσει «κόουτς».

Έχω την εντύπωση ότι η συνήθεια αυτή προήλθε αρχικά από το μπάσκετ –όπου μπορούμε να συναντήσουμε και το ρήμα «κοουτσάρω»- και στη συνέχεια επικράτησε και στα άλλα αθλήματα, με τελευταίο το ποδόσφαιρο.

Πιθανότατα προέρχεται από τη δυσκολία που έχει η χρήση της λέξης προπονητής στην Κλητική. Πέρα από τους δύο τύπους, «προπονητή» και «προπονητά» (από τον οποίο κάποιοι σχηματίζουν και την Ονομαστική «ο προπονητάς»), υπάρχει και άλλο πρόβλημα.

Αν θέλεις να δείξεις τον απαιτούμενο σεβασμό πρέπει να πεις «κύριε προπονητά» (ή «κύριε προπονητή»), πράγμα όμως που πάει μακριά, ή δεν ταιριάζει και πολύ, αν ο προπονητής είναι νεαρής ηλικίας.

Έτσι, τον αποκαλείς «κόουτς» και ξεμπερδεύεις. Άσε που, ως ξενικό, έχει και μια δική του… γκλαμουριά, που φαίνεται ότι κολακεύει τον κάθε έναν που θεωρεί τον εαυτό του συνάδελφο τουλάχιστον του Γκουαρντιόλα.

Το πόσο σημαντικό είναι να σε αποκαλούν κόουτς (και όχι, φυσικά, προπονητή) το εξέφρασε σε μια πρόσφατη παρουσία του στην τηλεόραση και ο πολύς Γιάννης Ιωαννίδης. Ο οποίος είπε ότι προτιμά την προσφώνηση «κόουτς» από την… «υπουργέ».

Εξάλλου, όπως είπε, ο κόουτς είναι πολύ πιο σημαντική ιδιότητα από εκείνη του υπουργού, αφού ο τελευταίος «σήμερα είναι και αύριο δεν είναι», σε αντίθεση με τον πρώτο που είναι κυριολεκτικά παντοκράτορας σε μια ομάδα.

Αυτά είναι, λίγο πολύ, γνωστά στους περισσότερους. Εκείνο που εμείς τουλάχιστον αγνοούσαμε είναι πως η λέξη κόουτς χρησιμοποιείται και σε άλλες περιπτώσεις, πέραν του αθλητισμού, συνοδευόμενη φυσικά από τον κατάλληλο επιθετικό προσδιορισμό.

Το άλλο πουλάκι:
Πού πάει ο νους σας;

Ο δικός μας δεν πήγαινε πουθενά, ώσπου, πολύ πρόσφατα, μάθαμε πως υπάρχει και «σεξ κόουτς», δηλαδή ερωτικός (ή σεξουαλικός) προπονητής. Εδώ, όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν διαφορετικοί λόγοι χρησιμοποίησης του ξενικού αυτού όρου.

Διότι δεν νομίζω πως είναι η δυσκολία χρήσης της Κλητικής αυτή που τον επέβαλε, αφού τον βλέπουμε κυρίως στην Ονομαστική και ποτέ στα ελληνικά. Τι είναι όμως ο σεξ κόουτς;

Καλύτερα να ρωτήσουμε τι ακριβώς κάνει. Απ’ ό,τι καταλάβαμε, κάνει ό,τι και ο… σκέτος κόουτς, αλλά στον σεξουαλικό τομέα. Προπονεί, διδάσκει τεχνικές και συστήματα, μαθαίνει στους «παίκτες» του να… δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Η αμέσως επόμενη ερώτηση είναι αν υπάρχει «ψωμί» στο επάγγελμα. Αν δηλαδή μπορεί να ζήσει κανείς από αυτό, βρίσκοντας αρκετούς παίκτες να θέλουν να τους προπονήσει. Η απάντηση είναι «φαίνεται πως ναι».

Αυτό δεν μας το λέει ευθέως η μοναδική σεξ κόουτς που (γνωρίζουμε να) υπάρχει στη χώρα μας. Άλλωστε κανείς ελεύθερος επαγγελματίας δεν λέει πόσο καλά πάνε οι δουλειές του. Μπορούμε όμως να το συμπεράνουμε από τα λεγόμενά της, αλλά και από τις εξελίξεις στον χώρο:

«Στον δημόσιο λόγο μας είμαστε πουριτανοί. Στον απλό κόσμο έχω τον τέταρτο μπαμπά που πληρώνει συνεδρίες για την ανήλικη κόρη του, γιατί έχει μπλέξει στο cyber sex. Μου κάνει εντύπωση που υπάρχουν μοντέρνοι μπαμπάδες».

Μάθαμε επίσης πως, από τον Σεπτέμβριο, θα λειτουργήσει και στη χώρα μας, με δική της ευθύνη, η πρώτη «Ακαδημία Σεξ», όπου θα παραδίδονται μαθήματα που θα καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα ενδιαφερόντων.

Διαβάζω στο σχετικό ρεπορτάζ: «Το πρόγραμμα, που αρχίζει με μαθήματα στριπτίζ από επαγγελματίες στρίπερ, ηδονιστικά κόλπα του αισθησιακού σεξ και με την πρακτική του ταϊλανδέζικου body massage, διεισδύει σταδιακά στις πιο απόκρυφες πτυχές της ερωτικής επαφής.

Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ταντρικό μασάζ για το λίνγκαμ (μόριο) και το γόνι (αιδοίο), τεχνικές γυναικείου αυνανισμού, ολοκληρωτική εκπαίδευση στο ταντρικό σεξ για ζευγάρια.

BDSM πρακτικές βήμα βήμα, μέθοδο Κίβιν, τις καλύτερες τεχνικές στοματικού σεξ προς τη γυναίκα, τη μέθοδο Lou Paget και τις καλύτερες τεχνικές αυνανισμού για το μόριο».

Και ένα τρίτο πουλάκι:
Δηλαδή μπαίνεις και βγαίνεις… επιστήμονας:

«Η εκπαίδευση θα περιλαμβάνει τις στάσεις για μέγιστη ηδονή, τον γυναικείο οργασμό σε όλο το σώμα, τον αντρικό οργασμό με ή χωρίς εκσπερμάτιση και τρόπους με τους οποίους εκπληρώνονται οι αντρικές και γυναικείες ή και οι gay και bi φαντασιώσεις».

Όπως καταλαβαίνετε, θα υπάρχουν μαθήματα για όλα τα γούστα. Αυτά σε μια χώρα που, όπως μας λέει η κόουτς, θεωρείται πουριτανή.

«Στην αρχή της καριέρας μου ήταν δύσκολο. Ήμουν σε μια χώρα που δεν ήξερε τίποτα γι’ αυτά τα επαγγέλματα. Οι περισσότεροι πίστευαν ότι είμαι εξώλης και προώλης!

Δεν είχαν ιδέα τι είναι ο sex coach. Δέχθηκα τρομερό πόλεμο, σαφώς και από δημοσιογράφους. Με κοίταζαν υποτιμητικά. Τώρα γύρισαν όλοι και μου ζητούν συνεργασία! Θέλουν να τους κάνω συνεδρίες».

Τελικά φαίνεται να ισχύει αυτό που λένε ότι δηλαδή δεν έχει σημασία τι κάνεις, αρκεί να το κάνεις καλά, ή να προλάβεις άλλους και να βγεις πρώτος στην πιάτσα.

Πάντως, μόλις ανακοινωθεί η ημερομηνία έναρξης των εγγραφών, εμείς θα σας ενημερώσουμε.
 Επαγγελματικός προσανατολισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: